Yaşam

Grup Yorum, 17 Mayıs'ta açlık grevine gireceğini duyurdu

Grup Yorum, tutuklu üyelerinin serbest bırakılmasını ve konser yasağının kaldırılmasını istedi

15 Mayıs 2019 21:33

Halen yedi üyesi tutuklu olan ve bazı üyeleri hakkında yakalama kararı bulunan Grup Yorum, 17 Mayıs’ta açlık grevine gireceğini duyurdu.

Bianet’te yer alan habere göre, Grup Yorum açıklamasında, şu talepler öne sürüldü:

- Üyelerimizin serbest bırakılmasını, davaların düşürülmesini istiyoruz.

- OHAL Boyunca İdil Kültür Merkezi sekiz kez basıldı. Polis baskınlarına son verilmesini istiyoruz.

- Üyelerimiz İçişleri Bakanlığında arananların yer aldığı “terör listelerine” konuldu, listenin kaldırılmasını istiyoruz.

- Konser yasakları kaldırılsın, meydanlar Grup Yorum’a açılsın. Grup Yorum konseri istiyoruz.

“Kültür merkezi 8 kez basıldı, enstrümanlarımız parçalandı”

Grubun açıklamasında şu ifadeler yer aldı:

“OHAL’in ilan edildiği Temmuz 2016’dan beri, çalışmalarımızı yürüttüğümüz İdil Kültür Merkezi sekiz kez polislerce basıldı. Her baskında enstrümanlarımız paramparça edildi, bestelerimiz çalındı, stüdyomuz talan edildi. 

“Son 2 sene içinde toplam 11 üyemiz tutuklandı, 6 üyemizin başlarına para ödülü konularak “terör listelerine” alındılar, aranıyorlar.

“Bu süre içinde küçük büyük bütün konserlerimiz yasaklandı. Şu an hala tutuklu olan yedi üyemiz ve hakkında arama kararı bulunan dört üyemiz var.”

Ne olmuştu?

Grup Yorum’un çalışmalarını yürüttüğü İstanbul, Okmeydanı’ndaki İdil Kültür Merkezi son iki yılda sekiz kez polis baskınına maruz kaldı: 2016'nın Ekim ve Kasım aylarında, 2017'nin Mayıs ve Eylül aylarında, 2018'de de Ekim ve Kasım aylarında.

Baskınlar sırasında Grup Yorum'a ait enstrümanlar kırıldı veya kayboldu, nota defterleri zarar gördü. Grup Yorum’un yaptığı açıklamaya göre, bu baskınlarda toplam 30 kişi tutuklandı. Yedi üyesi halen tutuklu.

Altı Grup Yorum üyesi de İçişleri Bakanlığı'nın “aranan teröristler listesinde” gri listede: İnan Altın, Selma Altın, Ali Aracı, İbrahim Gökçek, Emel Yeşilırmak, İhsan Cibelik. “DHKP-C üyeliği” ile suçlanan Grup Yorum üyelerini ihbar edenlere 300 biner TL para ödülü vaaddediliyor.

Selma Altın ve İnan Altın Fransa'dan sığınma talebinde bulundu.