Eğitim

Görevden alınan eski ÖSYM Başkanı Halis Aygün’ün dekanlığı döneminde kardeşi doçent olarak aynı fakülteye alınmış

03 Ağustos 2022 13:17

Ergün Demir

KPSS sınavında soruların önceden sızdırıldığına yönelik iddiaların ardından Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından görevinden alınan eski ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Halis Aygün’ün Kocaeli Üniversitesi (KOÜ) Fen Edebiyat Fakültesi dekanı olduğu dönemde de kardeşi nedeniyle gündeme geldiği ortaya çıktı. Başka bir üniversitede çalışan ve ziraat alanında uzman kardeşinin, Aygün’ün dekan olduğu fakülteye doçent olarak atandığı, bu atamanın uzun süre tartışıldığı anlaşıldı. Aygün, bu tartışmalar sürerken ÖSYM Başkanlığı’na atandı.

KPSS’de çıkan soruların sızdırıldığına yönelik iddiaların ardından görevden alınan Aygün, ÖSYM Başkanlığı’na atanmadan önce Kocaeli Üniversitesi (KOÜ) Fen Edebiyat Fakültesi Dekanlığı görevini yürütüyordu.

Başka bir üniversitede görev yapan kardeşi, Aygün’ün dekanlık yaptığı fakülteye, doçent olarak atandı. Fen Edebiyat Fakültesi’nin doçentlik ilanına başvuran Ahmet Aygün, sınavlardan sonra rektörlük onayıyla doçent olarak göreve başladı. 2018 yılında bu atama, özellikle Kocaeli’de “KOÜ’de kardeş kıyağı” olarak yorumlandı ve tartışıldı.

Aygün’ün Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi mezunu olan kardeşi Doç. Dr. Ahmet Aygün’ün Ankara Üniversitesi’nde yüksek lisans ve doktorasını tamamladığı, uzmanlık tezlerinin bitkilerde gen transferi, embriyo oluşumu ve bitkiye dönüşümü konularında olduğu bildirildi. Ziraat mezunu olan Aygün, biyoloji bölümünde göreve başladı.

Aynı üniversite ve bölümde çok sayıda hocanın kadro beklemesine rağmen yapılan atama üniversite çevrelerinde tepki çekti. Aygün, bu iddialarla ilgili tartışmalar sürerken ÖSYM Başkanlığı’na atandı.

TIKLAYIN - "2022 KPSS soruları ile bir yayınevinin hazırlık testindeki sorular aynı çıktı" iddiası

TIKLAYIN - ÖSYM'den KPSS açıklaması: İddialar asılsız

TIKLAYIN - 'KPSS sorularının çalındığı' iddiasıyla suçlanmıştı; Erdoğan ÖSYM Başkanı Halis Aygün'ü görevden aldı!