Dünya

Fransa'da reality programında "bekaret testi" yapılmasına hükûmetten tepki

02 Nisan 2021 09:04

Fransa'da "Incredible Gypsy Weddings" isimli reality programında, evlenecek kadınların başka kadınlar tarafından bakire olup olmadığının kontrol edilmesine hükûmetten tepki geldi. Vatandaşlık Bakanı Marlene Schiappa, yayın denetleme kuruluşuna programda gösterilen bekaret testiyle ilgili şikayetini iletti.  

BBC'de yer alan habere göre, TFX isimli kanalda yayımlanan "Incredible Gypsy Weddings" isimli reality programı, Perpignan şehrinin güneyinde yaşayan Katalan çingene topluluğunun evlilik ritüellerini sunuyor.

Programın bir bölümünde, evlilik öncesi evlenecek kadına diğer akrabaları tarafından hazırlanan bir "törenle" bakire olup olmadığının kontrol edildiği anlatıldı. Sunucu "Eğer gelin daha önce cinsel ilişki yaşamışsa, düğün iptal olacak" dedi. Bir bölümde, programa katılan kadınlar, kültürlerinde bakireliğin önemini "Bu erkeğin ailesi için önemli. Bakire, güzel bir kadınla evlendiğini bilmeli" ifadeleriyle anlattı. 

 

"Erkeklere de aynı uygulama olmuyor mu?" sorusuna yanıt veren bir akraba "İşler böyle yürümüyor. Erkeklerin evlenmeden önce partilere gidip başka kadınlarla tanışmaması durumunda bunu özleyeceğini, kaçıracağını düşünüyoruz" dedi. 

Doktorların bekaret testi yapmasına dair yasak yolda

Fransa'da Çalışma Bakanı, programda yer alan bakirelik testi bölümüne tepki gösterdi. Marlene Schiappa, "Cumhuriyet evliliğimizin tüm kurumu ayak altında çiğneniyor" dedi. Schiappa, Fransa'da Ulusal Meclis'in bekaret testlerini yasaklayan bir yasayı onayladığını da hatırlattı. 

Fransa'da söz konusu yasak şu an Senato'nun onayını bekleyen Ayrılıkçıkla Mücadele Yasası'nda yer alıyor. Bu düzenleme kapsamında doktorların bekaret sertifikası hazırlaması yasak olacak. 

Bakan Schiappa, Fransa'da televizyondaki cinsiyetçilikle ilgili daha önce de şikayetlerde bulunmuştu. Reality programlarının kadın ve erkeklerle ilgili stereotipler yarattığını savunmuştu.