Gündem

Fatih Altaylı: TÜİK resmi enflasyonu ne kadar gerçeklerden uzaksa, ENAG'ın bu kez elde ettiği enflasyon da inandırıcılıktan o kadar uzak

"İki taraf da ortaya inandırıcılıktan uzak enflasyon rakamları koyuyorlar"

04 Temmuz 2022 11:19

Habertürk yazarı Fatih Altaylı, TÜİK'in açıkladığı yıllık enflasyonun yüzde 78,6'ya ulaştığını belirterek, "TÜİK’te geçen ay meydana gelen değişikliklere bakılırsa TÜİK’in enflasyonunda beklentilerin altında bir oran çıkmasını beklememiz yanlış olmazdı. Öyle de oldu. Enflasyon Araştırma Grubu ENAG ise tüm kısıtlamalara rağmen kendi araştırmasını yapmaya ve “bağımsız” enflasyon açıklamaya devam ediyor.

ENAG enflasyonu erken açıkladı ve Haziran ayı artışını yüzde 8.3, yıllık enflasyonu ise 175.55 olarak duyurdu. TÜİK resmi enflasyonu ne kadar gerçeklerden uzaksa, bana göre ENAG’ın bu kez elde ettiği enflasyon da inandırıcılıktan o kadar uzak. Elbette ENAG’daki ekonomistleri yalancılıkla suçlamıyorum." diye yazdı.

TÜİK'in vatandaşın hayatına çok az etki yapan, ENAG'ın da en çok etki eden ürünler üzerinden enflasyonu hesapladığını kaydeden Altaylı, "Hal böyle olunca da iki taraf da ortaya inandırıcılıktan uzak enflasyon rakamları koyuyorlar. Ben ise şöyle yapmaya karar verdim.

ENAG’ın enflasyonu ile TÜİK’in enflasyonunun toplayıp ikiye bölüyorum. Gerçeğe en yakın galiba o oluyor.

Şimdi 175.55’i bir kenara yazın. Ona TÜİK'in bu sabah açıkladığı 78.6'yı ekleyin. Çıkanı ikiye bölün. Hakiki enflasyon odur muhtemelen." ifadelerini kullandı.

Yazının tamamı için tıklayın....

TIKLAYIN | ENAG: Enflasyon haziranda yıllık yüzde 175,5'e yükseldi

TIKLAYIN | TÜİK: Enflasyon haziranda yıllık yüzde 78,6'ya yükseldi