Gündem

Fatih Altaylı: Sorun tekil şiddette değil, sorun bu şiddeti körükleyen ve sonrasında haklı ve mazur görmeye hazır iklimde

07 Temmuz 2022 12:39

HaberTürk yazarı Fatih Altaylı, Konya Şehir Hastanesi’nde doktor Ekrem Karakaya'nın katledilmesiyle ilgili kaleme aldığı yazıda, “Sorun tekil şiddette değil, sorun bu şiddeti körükleyen ve sonrasında haklı ve mazur görmeye hazır iklimde” dedi.

Dün sosyal medya hesabından konuya ilişkin yaptığı paylaşımın altına gelen mesajlar için “Okusanız, ülkeyi terk edip kaçarsınız” diyen Altaylı, şunları kaydetti:

“’Doktorlar da haddini bilsin’den başlayıp, ‘Hepsi paracı bunların’la devam eden, ‘Hak etmiştir’e kadar uzanan cümleler. Bir doktorun öldürülmesinin eleştirilmesini dahi iktidar eleştirisi olarak algılayıp, saf tutanlar. İklimden kastım bu. Son 10 yılda sağlık çalışanlarına yönelik 110 bin şiddet olayı gerçekleşmiş. Ve bununla ilgili tek bir önlem alınmamış. Tam aksine, yıllardır sağlık sistemi ile övünen iktidar, şimdi sağlık sistemindeki çöküşün faturasını üstlenmek yerine, hekimleri hedef göstermeye başlamış. Elbette sadece iktidarı ya da siyaseti eleştirmek doğru değil. Doktorların, hekim örgütlerinin de kendi yanlışlarını, kendi eksiklerini düşünmeleri, tartışmaları lazım ama yine de bu asıl meselenin iklim olduğu, şiddet iklimi olduğu gerçeğini ortadan kaldırmıyor. 10 yılda sağlık çalışanlarına yönelik 110 bin saldırı az uz bir şey değil. Bu duruma Sağlık Bakanı Fahrettin Koca dışında sessiz kalınması ise ayrı bir mesele. Daha önceki bir hekime şiddet olayında “Hekimlerin sağlık çalışanlarına yönelik şiddet uygulayanları tedaviyi reddetme hakkı olmalıdır” dedim diye çok eleştirilmiştim bazılarınca. Ben hala bu fikirdeyim. Kimse katilini tedavi etmek zorunda değil. Kendilerini katillerinin önüne atanları tedavi ediyor olmaları bile yeterince büyük bir fedakarlık zaten.”

Yazının tamamını okumak için tıklayın.