Gündem

Fatih Altaylı: Nobel’in Edebiyat ve Barış ödülleri hiçbir değeri olmayan anlamsız ödüllerdir

11 Aralık 2019 11:43

HaberTürk gazetesi yazarı Fatih Altaylı, Nobel Edebiyat Ödülü’nün soykırım inkarcısı Avusturyalı yazar Peter Handke’ye verilmesi tartışmalarına katıldı. Nobel Edebiyat ve Barış Ödülleri’nin anlamsız olduğunu savunan Altaylı, “Obama’nın daha Başkanlık koltuğuna oturmadan, parmağını kıpırdatmadan Nobel Barış Ödülü aldığını hatırlarsanız, bu iki ödülün hiçbir kıymeti harbiyesi olmadığını da anlarsınız. Üçüncüsü, bu ödülleri almak için bir ahlaki değere sahip olmanız beklenmez. Ödül komitesinin siyasi duygularını okşuyor olmanız beklenir. Mesela aynı Handke aynı kitapları yazsa ama uluslararası kabul gören Boşnak soykırımını değil de, Ermenilere soykırım iddialarını reddetse bu ödülü asla ve asla alamazdı” görüşünü savundu.

TIKLAYIN - Nobel ödülleri tartışmaların gölgesinde sahiplerini buldu; soykırım inkarcısı Handke, ödülünü teslim aldı


Altaylı yazısında, “O yüzden tamamen sübjektif kriterlerle verilen ve ödül komitesinin ilkel kafasını yansıtan bu ödülü asla ve asla ciddiye almayın.Tek faydası kazananın cebine bir milyon dolardan fazla para koymasıdır.Değeri de o kadardır.O da kazanan için.Sizin benim için değil!” ifadesini kullandı.

Yazının devamı için tıklayın

Erdoğan'dan Orhan Pamuk'a gönderme

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Nobel Edebiyat Ödülü'nün Avusturyalı yazar Peter Handke’ye verilmesine bir kez daha tepki gösterdi. Nobel'in kendini bitirdiğini ve ideolojik bir kurum olduğunu ifade eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, ismini anmadan 2006 yılında Nobel Edebiyat Ödülü verilen yazar Orhan Pamuk'a işaret ederek, "Türkiye’den kalkmışlardır teröriste ödül vermişlerdir" dedi. Erdoğan, "Bir gün size Nobel verilmek istenirse ne yaparsınız?" sorusuna da kesin bir ifade ile, "Almam" yanıtını verdi. İletişim Başkanı Fahrettin Altun, Erdoğan'ın sözlerinin Pamuk'a gönderme olmadığını savundu. 

TIKLAYIN - Erdoğan'dan Orhan Pamuk göndermesi: Nobel, kalkmış Türkiye'den teröriste ödül vermiştir