Gündem

Eyüpsultan ve Fatih'teki AKP'liler seçim sonucunu değerlendirdi: "Partim ekonomik kriz yokmuş gibi davrandı"

İstanbul'da AKP'nin kalesi olarak anılan ilçelerde, 23 Haziran'da Ekrem İmamoğlu önemli bir zafer kazandı

26 Haziran 2019 09:07

İstanbul seçimleri bitti fakat tartışılmaya devam ediyor. İstanbul’da uzun yıllar sonra CHP 826 bin 426 oy farkıyla İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ni kazandı. Oy farkı AKP'nin kalesi olarak bilinen ilçelerde de kendisini gösterdi. İstanbul’daki seçim sonuçlarını değiştiren ilçelerin başında yer alan Fatih ve Eyüpsultan’da AKP seçmeni, AKP'nin İstanbul’u neden kaybettiği, bu seçim genel seçim olsaydı yine CHP’ye oy verip vermeyecekleri ve İmamoğlu’ndan beklentileri hakkında konuştu.

Fatih’te 31 Mart’ta AKP yüzde 53,03 oy oranıyla, yani 113 bin 983 oy alarak birinci parti olmuştu. CHP de yüzde 36.08 oranla, 77 bin 548 oyla ikinci parti oldu. İyi Parti yüzde 4,04, Saadet Partisi yüzde 3,08, HDP ise 2,17 oy aldı.

Yenilenen seçimlerde Millet İttifakı’nın Adayı Ekrem İmamoğlu yüzde 49,52 Cumhur İttifakı’nın Adayı Binali Yıldırım da yüzde 49,37 oy aldı.

"Partim ekonomik kriz yokmuş gibi davrandı"

Gazete Duvar'dan Hacı Bişkin ve Şebnem Babat'ın haberinde ilk olarak Fatih Aksaray'a gidiliyor Meydandan ara sokaklardaki bir kahvehanedeki dört kişiye, ‘Yıllardır AK Parti’yi destekleyen, muhafazakar kimliğiyle bilinen Fatih neden bu seçimde CHP’nin Adayı Ekrem İmamoğlu’nu destekledi’ diye soruluyor. Yıllardır Fatih’te yaşayan Cevdet Baysu, bunun birçok nedeni olduğunu söylüyor. Hayatı boyunca hep AKP’ye oy verdiğini belirten Baysu, bu seçimde İmamoğlu’na oy verdiğini anlatıyor. İmamoğlu’na oy verme gerekçesini Baysu şöyle açıklıyor:

“Ekonomik sıkıntılardan dolayı İmamoğlu’na oy verdim. Partim sanki ekonomik kriz yokmuş gibi davrandı. Fatih halkı da bunu gördü. Ekonomik kriz var. Bunu kabul edelim ki sorunu çözelim. En basitinden bütün fabrikalarımızı yabancı ülkelere sattılar. Bunlara tepkiliyim.”

Baysu, sadece ekonomik krizden etkilenmediğini, AKP’den kopuşu için daha birçok gerekçesi olduğunu söylüyor:

“Kendi partimden beklemezdim. Laz, Kürt, Yunan, terörist… lafları ağızlarından eksik olmadı. Bu çok yanlış bir davranış. Ayrımcılık bize yakışmıyor. Bu masada oturan arkadaşlarım arasında CHP’li, HDP’li de var. Bunlar terörist mi şimdi?”

"AK Parti son düzlükte tökezledi"

Peki bu seçim genel seçim olsaydı yine CHP’ye oy verir miydiniz sorusuna Baysu şu yanıtı veriyor: “Yıllarca AK Parti’ye oy verdim. Verdiğime de pişman değilim. Çünkü AK Parti çok değerli işler yaptı. Son düzlükte tökezledi artık. Fakat söylemleri böyle devam ederse asla oy vermem. Zaman gösterecek.”

‘İmamoğlu’na oy verdiğinize göre beklentileriniz vardır… İmamoğlu’ndan ne bekliyorsunuz?’ sorusuna şu yanıtı veriyor:

“Bir tane belediye başkanı gelip Fatih’in şu halini görmedi. İmamoğlu gelip buranın halini görsün. Her yer Suriyeli dolu. Belki de Suriyelileri geri göndeririz. AK Parti Suriyelileri getirdi buraya ama hiç ilgilenmedi. Düzen olmadan olmaz. Kendi topraklarımızda yabancı hale geldik.”

Bu sözlerin üzerine yıllardır Baysu’nun arkadaşı olan Mehmet Eroğlu, araya giriyor :

”Sana yıllardır AK Parti’ye oy vermemen gerektiğini anlattım. Ben de CHP’ye hiç oy vermemiştim ama büyük konuşmamak gerekiyormuş. AK Parti artık, ‘Bu CHP’li, bu HDP’lİ… demesin. Herkese kucak açsın.”

"Bu bir uyarıydı"

Masada oturan başka biri ise AKP'li olmasına rağmen partisini şu sözlerle eleştiriyor:

“AK Parti’ye tepki olarak İmamoğlu’na oy verdim. Geçmişimize baktığımızda CHP bizi hep arkamızdan vurdu. Bizi CHP’ye oy vermeye mecbur bıraktılar. AK Parti en çok oyu Kürtler’den alıyordu. Şimdi Kürtleri terörist ilan etti. Genel seçim de olsa bu haliyle asla AK Parti’ye oy vermem. Bu bir uyarıydı. Eğer AK Parti böyle devam ederse CHP’ye de oy vermem, boykot ederim. CHP’nin bu patlaması da uzun sürmez. Yıllardır belediyeyi bir parti yönetiyordu bu dönem de başka bir parti yönetsin.”

"Yerel seçim farklı genel seçim farklı"

Daha sonra bir esnafın kapısı çalınıyor. AKP'li olduğu bilinen esnafa kime oy verdiği sorulduğunda, “Bu sefer kararımı değiştirdim. Benim oyum İmamoğlu’nu başkan yaptı” yanıtını veriyor. ‘Genel seçim olsaydı yine CHP’ye oy verir miydiniz’ sorusuna ise şöyle yanıt veriyor:

“Genel seçim başka, yerel seçim başka. Ulaşım indirimi, su indirimi bunlar güzel şeyler. İstanbul’u CHP’liler yönetsin bu sefer. Oy verirken bunu düşündüm. Valla ben de betondan bıktım. Belki biraz yeşillik olur nefes alırız, kutuplaştırma olmaz. Hem yaşlanınca torunlarıma bakın şu tarihte İstanbul’u CHP yönetti demek istiyorum.”

Eski Refah Partili yeni AKP'li: Ah MHP'liler...

Son olarak Aksaray meydanda yıllardır simit satan, cüppeli ve sarıklı bir amca konuşuyor. İsmi Veysel Özsoy. 1994 yılında Refah Partisi’nde çeşitli görevlerde bulunmuş. Refah Partisi Beyoğlu halkla ilişkiler depertmanı yaptığı en son görevlerden biri. Fakat Necmettin Erbakan’ın oğlu Fatih Erbakan partiye genel başkan olamadığı için ve partisinin çizgisine tepkili olduğundan yıllardır AKP'ye oy veriyor.

Özsoy, pazar günü sandığa giderek AKP'ye oy verdiğini söylüyor. Özsoy’a göre AKP ne İstanbul’u ne de Fatih’i kaybetmedi:

“AK Parti’ye burada MHP’liler destek vermedi. Zaten Fatih’te yüzde 45 AK Parti’nin oyu vardı. MHP destek verseydi yüzde 7 oy daha gelecekti. Böylece AK Parti Fatih’te yüzde 52 oy alacaktı. Bu bütün İstanbul için de geçerli. Ah MHP’liler…”

Fatih’te yaşayan Ermenilerin ve Süryanilerin de AK Parti’yi desteklediğini söyleyen Özsoy, “Çünkü onlar da İslam’dan zarar gelmeyeceğini biliyordu. Bu seçimde de oy verdiler. Ama MHP’liler oy vermedi” diyor.

"MHP’lilerin oyu nereye gitti bunu sormak gerekiyor"

Özsoy, AK Parti’nin bugünkü durumunu 1990’lı yıllardaki Refah Partisi’ne benzetiyor, “1994’te Refah Partisi tek başına bırakıldı. Yalnızlaştırıldı. Bu seçimde de AK Parti tek başına bırakıldı. AK Parti yine kemik oyunu aldı. Diğerleri hepsi birlik olup kazandı. Yüzde 70 oy almış olmaları gerekiyordu. Bu oran onlar için hezimet oldu. Çok büyük farkla kazandıklarını söyleyemeyiz. CHP’lilerin oyu değişmez asla. Kemik kitlesi her zaman, ne olursa olsun CHP’ye oy verir. Yani oy oynaması pek olmaz. Biz sağ kesimde böyle olmuyor. MHP’lilerin oyu nereye gitti bunu sormak gerekiyor. Bu sonuçlarla meyhanedekiler kazandı, camidekiler kaybetti.”

Özsoy’un 20’li yaşlardaki bir akrabası da bu sözlerin üzerine şu cümleleri kullanıyor:

“Bizde çıkarcı bir kitle var. Biraz da kızgın bir kitlemiz var. Ama bu oylar CHP’de emanet şu an. Geri gelecekler.”

Eyüpsultan

İlçede 31 Mart yerel seçimlerinde AKP yüzde 49,11 oy aldı. CHP ise yüzde 47,40 alarak ikinci parti oldu. Saadet Partisi de ilçede yüzde 2,34 oy almıştı. 23 Haziran seçimlerinde Ekrem İmamoğlu yüzde 53,92, Binali Yıldırım yüzde 45,26 oy aldı. Bu sonuçlara göre İki aday arasındaki fark ilçede 20 bin oldu.

"EYT'liler, 3600 ek gösterge isteyenler ve farklı istekleri olan seçmenin talepleri yerine getirilmedi"

İlk olarak Eyüp’teki İslambey Mahallesi’nde yaşayan seçmenler konuşuyor. 60’lı yaşlarında AKP'li bir esnaf, bu seçimde AK Parti’ye oy verse de seçim sürecinde zaman zaman İmamoğlu’na oy vermeyi düşündüğünü söylüyor:

“AK Parti’den İmamoğlu’na çok oy gitti. CHP, HDP ile kol kola girmeseydi ben de İmamoğlu’na oy vermeyi düşünürdüm. İmamoğlu kötü iş birlikleri yaptı.”

Kendi çevresinden birçok tanıdığı AK Partili’nin İmamoğlu’na oy verdiğini anlatan esnaf bu oy kayma gerekçesini de şöyle açıklıyor:

“Recep Tayyip Erdoğan’a kızgın partililer İmamoğlu’na oy verdi. Emeklilikte yaşa takılanlar, 3600 ek gösterge isteyenler ve partiden farklı istekleri olan seçmenin bu talepleri yerine getirilmedi. Bu yüzden oylar İmamoğlu’na gitti. MHP’liler de var tanıdığım. İyi Partili değil, bak bu ülkücüler eski MHP’li onlar da İmamoğlu’na oy verdi. Ben veremedim ama onlar verdi. Seveni çok oldu bunların.”

"O kadar sene AK Parti’ye oy verdik, peki ne yaptılar?"

Bu sohbetin ardından Eyüp Sultan meydanında konuşulan iki seçmen de AKP'li olduklarını fakat bu seçimde sandığa gitmediklerini söylüyor.

İsmi Şerife olan bir Eyüplü de konuşmak istediğini söylüyor. Şerife Teyze, yıllarca AKP’ye oy vermiş fakat bu seçim sandığa gitmemeyi tercih edenlerden. ‘Neden sandığa gitmediniz’ sorusuna şu yanıtı veriyor:

“AK Parti’ye kızgınım. Aylardır hastayım. İlaç almam gerekiyor fakat bu ilaçları alacak param yok. İlaçlarımı da devlet karşılamıyor. Emekli olmadığım için geçimimi bile sağlayamıyorum. O kadar sene AK Parti’ye oy verdik, peki ne yaptılar?”

Şerife Teyze, kızının da seçmen olduğunu söyleyerek oy kullanıp kullanmaması konusunda kendisine karışmadığını, fakat kızının annesinin bu durumunu görünce etkilendiğini söyleyerek şöyle devam ediyor:

“Kızıma söyledim ‘Sen kime istersen ona at’ dedim. O da gitti Ekrem İmamoğlu’na oy attı. Belediyeye gideceğim yakın zaman. Geçinemiyorum. Yardım isteyeceğim…”

"Gençlerden dolayı oldu"

Şerife Teyze’nin arkadaşı ise ismini vermek istemiyor ama onun kadar kızgın değil. İmamoğlu’na oy verenleri, ‘nankör’ olarak tanımlıyor. Bu seçimde de AK Parti’ye oy verdiğini ifade eden söz konusu seçmen, “İmamoğlu geldi de ne oldu? Bizim milletimiz nankör. Bunlar geldi hazıra konacaklar şimdi. Sürekli AK Parti’ye laf atıyorlar. ‘Tek adam tek adam’ diyorlar. E tabii tek adam olacak. O kadar yol yaptı, hizmet etti… Şimdi İmamoğlu  mu yaptı bunları? Ama belediyede çoğunluk AK Parti’de. İstediği gibi çalışamayacak. Eyüp’e hizmet edilir yine. Gençlerden dolayı oldu. ‘Yeni birini deneyelim’ dediler. Denesinler bakalım. Nankör bunlar nankör” diyor.