Gündem

Eski Milli Savunma Bakanlığı Genel Sekreteri Ümit Yalım'dan tezkere yorumu: Kılıçdaroğlu endişelerinde haklıdır ancak…

Yalım, Irak ve Suriye’ye sınır ötesi operasyon yetkisini iki yıl uzatan tezkereyi değerlendirdi

28 Ekim 2021 08:01

Eski Milli Savunma Bakanlığı Genel Sekreteri, emekli Kurmay Albay Ümit Yalım, kabul edilen tezkereyle ilgili, “Tezkere incelendiğinde, Irak ve Suriye’ye asker gönderilmesinin hukuki gerekçelerinde herhangi bir sorun olmadığı görülmektedir. Ancak, Irak tezkeresinin Suriye tezkeresi ile birlikte çuval tezkereye dönüştürülmesi ve tezkere ile ‘Yabancı Silahlı Kuvvetlerin Türkiye’de Bulunması’ için Cumhurbaşkanı’na yetki verilmesi son derece vahim ve tehlikelidir” görüşünü aktardı.

Korkusuz yazarı Ahmet Takan'a konuşan Ümit Yalım, Türkiye’nin Irak’taki askeri gerekçesini şöyle izah etti:

“Türk askeri, 1926 ve 1946 Anlaşmaları ile Birleşmiş Milletler Sözleşmesi’nin 51. Maddesi gereği, 1990’lı yıllardan bugüne kadar Kuzey Irak’ta konuşlu olarak görev yapıyor. İhtiyaç duyulduğunda Türk birliklerine yakın hava desteği veriliyor ve Türk savaş uçakları ABD ile koordine edilerek Irak hava sahasını kullanıyor. Kuzey Irak’ta konuşlu birliklerimiz, Kandil Dağı ve sınırımıza yakın bölgelerde bulunan PKK terör örgütünün Türkiye’ye yönelik saldırılarına karşı önemli ölçüde koruma sağlıyor. Türk askerinin Irak’ta bulunması hayati öneme haiz olup Türkiye’nin güvenliği için harekât ihtiyacıdır. Türk Askeri’nin Irak’taki mevcudiyeti devam ettirilmelidir.”

“Birliklerimiz Suriye vatandaşlarının göçünü önleyecek şekilde Suriye içinde yeniden tertiplenmelidir”

Yalım, Suriye ile ilgili görüşlerini de şöyle aktardı:

“Erdoğan ve AKP Hükümetleri, Suriye’de barışı desteklemek yerine muhalifleri ve savaşı destekledi. Suriye’ye yönelik olarak uygulanan yanlış politikalar nedeniyle milyonlarca Suriyeli Türkiye’ye geldi ve özellikle güney sınır bölgemizde nüfus yapısı değişti. Fırat Kalkanı, Zeytin Dalı ve Barış Pınarı harekatını icra eden Türk Silahlı Kuvvetleri, Suriye’de kontrol noktaları tesis etti. Mevcut durum itibarıyla, askerlerimizin güvenliği için Suriye’deki mevcudiyetimiz devam ettirilmeli ve birliklerimiz Suriye vatandaşlarının göçünü önleyecek şekilde Suriye içinde yeniden tertiplenmelidir.”

“Türkiye’ye binlerce yabancı askerin getirilmesinin önü açıldı”

“Tezkeredeki en sorunlu ifade, ‘Yabancı Silahlı Kuvvetlerin Türkiye’de Bulunması’ için Cumhurbaşkanı’na yetki verilmesidir” diyen Yalım, devamında şunları kaydetti:

"1 Mart 2003 tarihli Irak tezkeresi aynı ifade nedeniyle reddedilmişti. Patriot v.b. hava savunma silah sistemlerinin teknisyeni olan yabancı askerler NATO Antlaşması kapsamında Türkiye’ye geliyor. 26 Ekim 2021 tarihli Tezkere ile, silah sistem teknisyeni yabancı askerlerin dışında Türkiye’ye binlerce yabancı askerin getirilmesinin önü açıldı.

“Kılıçdaroğlu endişelerinde haklıdır ancak…”

Kemal Kılıçdaroğlu, ‘Yabancı askerlerin potinlerinin Türkiye Cumhuriyeti devletinin topraklarını çiğnemesini istemiyoruz. Çıkarın bunu tezkereden. Taliban’ı mı getireceksin? Kim gelecek? Amerikalılar mı, Almanlar mı, Fransızlar mı? Kimi çağıracaksın sen?’ dedi. Kılıçdaroğlu endişelerinde haklıdır. Ancak, Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin toprakları, 2004’ten bugüne kadar tam 17 yıldır Yunan askerlerinin postalları ile çiğneniyor. 2004-2016 Yılları arasında 16 Türk Adası ve 1 Türk Kayalığı, 2016-2020 yılları arasında 4 Türk Adası ve 1 Türk Kayalığı olmak üzere toplam 20 Türk Adası ve 2 Türk Kayalığı Yunanistan tarafından işgal edildi. Türk adalarında 14 Yunan askeri üssü açıldı ve üslere 6 bin işgalci Yunan askeri yerleştirildi.”

Takan'ın yazısının tamamını okumak için tıklayın.