IMF, tüm üye ülkelerin ekonomilerinin gidişatını yakından görmek için her yıl ülkelere teknik heyet gönderip düzenli konsültasyon görüşmeleri yapıyor. 4. Madde görüşmeleri denilen bu inceleme sonrasında iktidar, muhalefet ve sivil toplum kuruluşlarından elde edilen bilgiler rapora dökülüyor. Türkiye de IMF üyesi olduğu için, IMF teknik heyeti 4. Madde konsültasyonu kapsamından Hazine, Maliye, Merkez Bankası, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme kurumu (BDDK) gibi kuruluşlarla yaptığı görüşmelerin ardından muhalefet partilerinden de görüş topladı. IMF heyeti, eski Hazine Müsteşarı CHP'li Faik Öztrak, eski Merkez Bankası Başkanı İyi Parti'li Durmuş Yılmaz ile görüştü.
Görüşmeyi Sözcü'den Erdoğan Süzer'e anlatan Yılmaz şunları kaydetti:
“Yaklaşık 40-45 dakika süren görüşmemizde IMF heyeti bizden Türkiye ekonomisini değerlendirmemizi istedi. Yorum yapmadılar, sadece dinlediler. Daha önce kamuoyuna defalarca açıkladığımız görüşlerimizi onlarla da paylaştık. 3 soru sordular. Birinci soru ekonomiye ilişkin genel değerlendirmeye ilişkindi. Bunun dışında ‘Ekonominin düzelmesi için neler önerebilirsiniz' ve ‘Faiz indirimlerine rağmen TL sizce neden görece istikrarlı kaldı' şeklinde iki soru sordular. Faiz indirimlerine rağmen dövizin artmamasının ekonominin büyümemesinden, iç talebin düşmesinden kaynaklandığını anlattım ve ‘Ekonomi büyümeyince dövize talep olmuyor, cari fazla veriliyor, olay bu' dedim.”
"Görüşmeden önce partimden izin istedim"
IMF'nin, Türkiye ekonomisinin nasıl düzeleceğine ilişkin reçete oluşturmaya çalışması ile IMF Avrupa Direktörü Poul Thomsen'in Ankara'da olması ekonomi çevrelerinde de soru işaretleri oluşturdu. Yılmaz, IMF'yi Türkiye'ye iktidarın davet ettiğini, IMF'nin muhalefeti de dinlemek istediğini belirtirken, “TBMM'deki odamı arayıp görüşme talebini iletmişler. Yönetim görevim olmadığı için partime sordum, olumlu yanıt alınca görüşmeye gittim. Ortada gizli kapaklı bir durum yok” dedi.
TIKLAYIN - CHP Genel Başkan Yardımcısı Öztrak'tan IMF görüşmesine ilişkin açıklama