Gündem

Eski Boğaziçi Üniversitesi Rektörü Prof. Ergüder: Özgürlükten korkacak hiçbir şey yok; insanlar sorumlu bireyler olmayı ancak özgürlüklerini kullanarak öğrenirler

05 Haziran 2021 09:37

Eski Boğaziçi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Üstün Ergüder, Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Boğaziçi Üniversitesi Rektörlüğü'ne Prof. Dr. Melih Bulu'yu atmasıyla başlayan protestoları değerlendirdi.

Yetkinreport'a yazan Prof. Ergüder, "2021 yılının ilk günlerinde yapılan rektör ataması yalnız öğretim üyeleri ve öğrenciler için değil camia için de çok büyük bir şok oldu" dedi.

Prof. Ergüder, Boğaziçi kültüründen bahsettiği yazısında, "Boğaziçi Üniversitesi’nde kimsenin günümüzde pek moda olan kimliklere bakmadan insana ve onun özgürlüğüne önem vermek ön plandadır. Odak noktası insandır. Onun özgürlüğüdür. Bu bağlamda herkesin barışçıl bir diyalog içinde olması, değişik fikirlere hürmet etmesi, özgürlüğünü sorumlu bir şekilde kullanması, sorgulayan bir kafaya sahip olması hep ön plandadır. Bu kültür sayesindedir ki Üniversite 1970’lerin öğrenci hareketleri açısından çalkantılı yıllarından, polis müdahalesi olamadan, yara almadan çıkabilmiştir" ifadelerini kullanarak şunları kaydetti::

"Benim Boğaziçi Üniversitesi’nde 31 yıl, Sabancı Üniversitesi’nde ise 12 yıl deneyimim oldu. Özgürlüğün üniversitelerde ne kadar önemli olduğuna fazlasıyla şahit oldum.

Özgürlükten korkacak hiçbir şey yok. İnsanlar, öğrenciler sorumlu bireyler olmayı ancak özgürlüklerini kullanarak öğrenirler. Öğreniyorlar da.

Yukarıda özetlediğim kavram ve süreçler Boğaziçi kültürünü çok önemli şekilde şekillendirmiştir."

Yazının tamamını okumak için tıklayın.