Gündem

Ertuğrul Özkök: Türk adaleti Osman Kavala’ya adaleti veremeyince AİHM verdi

11 Aralık 2019 10:14

Hürriyet gazetesi yazarı Ertuğrul Özkök, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin Osman Kavala hakkında verdiği hak ihlali kararına ilişkin, “Türk adaleti Osman Kavala’ya adaleti veremeyince AİHM verdi” düşüncesini dile getirdi.

TIKLAYIN - Osman Kavala hakkında AİHM'den hak ihlal kararı


Özkök, “Ülkenin en üst mahkemesi, “Böyle bir iddianame olmaz. Şu, şu, şu yanlış. Bu kararı değiştirin. Serbest bırakın” diye karar çıkardı, vız gelip tırıs gitti. Ülkenin tecrübeli, nice darbeler görmüş geçirmiş siyasetçileri vardiyayı aldı.Dediler ki ‘Bu tutuklamalar, bu yargılamalar yanlış. Askeri darbelerde bile görülmeyen şeyler bunlar. Ülkemize zarar veriyor’ Bir kulaklarından bile giremediği için çıkamadı da. Artık bu kadar da olmaz. Şu duruşmada bırakılır, olmadı bir sonrasındakinde mutlaka bırakılır diye 2.5 yıldır sabredildi. Sabrı zaaf sandılar” ifadesini kullandı.

TIKLAYIN - AİHM'in ihlâl kararının ardından Kavala'nın avukatlarından açıklama: Geç kalmış bir hukuki kazanım


Yazının devamı için tıklayın

Ne oldu?

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi, Gezi Parkı davasının tek tutuklu sanığı olan ve 770 gündür cezaevinde bulunan iş insanı Osman Kavala'nın başvurusu hakkında ihlal kararı verdi. Mahkeme, Selahattin Demirtaş'tan sonra 18. maddeden ikinci ihlal kararını verdi. Kararı değerlendiren avukat Turgut Kazan, “Türkiye’nin yapacağı şey derhal ihlalin kaldırılması yolunu açmaktır ve hemen bugün, akşama kalmadan tahliye yolunda süreci tamamlamaktır” değerlendirmesini yaptı. Avukat Fikret İlkiz ise kararın bağlayıcılığının tartışma konusu olmadığını kaydetti

AİHM makul şüphe olmadan Kavala'nın siyasi sebeplerle tutuklanması ve AYM'nin başvuruyu makul bir sürede incelememesi nedeniyle kişi özgürlüğü ve güvenliği hakkındaki AİHS madde 5/1, 5/4 ve 18'den ihlal bulup Kavala'nın derhal serbest bırakılmasına karar verdi.