Gündem

Erdoğan ve Bahçeli cumhurbaşkanlığı sistemini görüşecek; parlamenter sisteme dönüş masaya yatırılabilir

Erdoğan, Devlet Denetleme Kurulu'na sistemdeki aksaklıkların araştırılması talimatını verdi

29 Haziran 2019 10:06

Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Erdoğan ve MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'ndeki aksaklıkları görüşecek.  

Cumhuriyet'ten Selda Güneysu'nun haberine göre, Erdoğan,  Devlet Denetleme Kurulu’na (DDK)  Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'ndeki aksaklıkların araştırılması için talimat verdi.

Erdoğan’ın, G-20 zirvesi dönüşünde de MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ile sistemle ilgili DDK’n raporu ve 'yeni sistemin aksaklıkları, düzeltilmesi gereken yanlarını birlikte ele almak üzere görüşmek istediği' kaydedildi. Her iki parti liderinin de sistemin devamından yana olduğunun altı çizilirken, amacın sistemin güçlendirilmesi, yasama ve yürütmeyi güçlü kılabilmek için başta Meclis İç Tüzüğü olmak üzere uyum yasalarıyla ilgili de görüş alışverişinde bulunacağı ifade edildi.

23 Haziran'da gerçekleştirilen İstanbul seçiminin ardından muhalefet cephesinden gelen parlamenter sisteme dönüş ve anayasa değişikliği çağrılarının yapılmasının da masaya yatırılacağı kaydediliyor. MHP kanadında 31 Mart seçimleri öncesinde Bahçeli’nin "Bu sadece bir yerel seçim değil. Yerel yönetimlerle merkezi yönetim arasında birlik olmalı. Aksi halde yeniden parlamenter sistem tartışmaları başlar” dediği anımsatılırken, Bahçeli’nin bu söyleminde 'haklı çıktığı' da ifade ediliyor.

Kılıçdaroğlu çağrıda bulunmuştu

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu partisinin ilk grup toplantısında parlamenter sisteme dönüş ve anayasa değişikliği çağrısında bulunmuştu.