Dünya

Erdoğan'ın Finlandiya ve İsveç çıkışının ardından Washington'dan peş peşe açıklamalar: Hiçbir şey Türkiye'nin NATO'daki konumunu değiştirmez

14 Mayıs 2022 08:03

T24 Dış Haberler

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın NATO üyeliği için başvuruda bulunmaya hazırlanan Finlandiya ve İsveç'in askeri ittifaka girmesine Türkiye'nin mesafeli durduğuna dair sinyal vermesinin ardından Washington'dan peş peşe açıklamalar geldi. 

ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon), Ankara'nın iki ülkenin NATO üyeliği konusundaki duruşu ne olursa olsun ittifaktaki konumunun değişmeyeceğini söyledi. Perşembe akşamı gazetecilere açıklamalarda bulunan Pentagon Sözcüsü John Kirby, "Hiçbir şey Türkiye'nin NATO'daki konumunu değiştirmez. Bu konudaki pozisyonlarını açıklığa kavuşturmak için çalışıyoruz" dedi.

Beyaz Saray Sözcüsü Jen Psaki düzenlediği basın toplantısında Türkiye'nin Finlandiya ve İsveç'in potansiyel NATO üyeliği ile ilgili duruşunu  netleştirmeye çalıştıklarını ifade etti. 

Fransız haber ajansı AFP'ye konuşan bir kaynak da, ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken'ın da Mevlüt Çavuşoğlu'nun da 14-15 Mayıs'ta gerçekleşecek NATO Dışişleri Bakanları Toplantısına katılacağını ve Türkiye'nin duruşunun netleşmesi için çalışmalar olacağını belirtti.

ABD Dışişleri Bakanlığı konuyla ilgili Habertürk'ten Ali Çınar'a yaptığı açıklamada, "Türkiye önemli bir NATO müttefiki ve kritik bir bölgesel ortaktır. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıklamalarıyla ilgili sorularınız için sizi Türkiye hükümetine havale ediyoruz." ifadelerini kullandı.

ABD’nin Avrupa ve Avrasya İşlerinden Sorumlu Dışişleri Bakan Yardımcısı Karen Donfried de Washington'un Finlandiya ve İsveç'in üyeliğine verdiği desteğin devam ettiğini vurguladı; Berlin'deki NATO toplantısında Türk tarafı ile bir araya gelmeyi hedeflediklerini söyledi .

Yeni bir ülkenin NATO'ya girebilmesi için 30 üye ülkenin de oy birliği içinde olması gerekiyor. 

Erdoğan ne demişti?

Erdoğan cuma namazı çıkışında, "İsveç ve Finlandiya ile ilgili gelişmeleri takip ediyorum. Ama olumlu bir düşünce içerisinde değiliz. Çünkü daha  önce Yunanistan'la ilgili NATO konusunda bir yanlış yaptılar bizden önceki yönetimler. Ve Yunanistan'ın Türkiye'ye karşı  NATO'yu da arkasına alarak takındığı tavrı biliyorsunuz. Bu konuda ikinci bir yanlışı Türkiye olarak işlemek istemiyoruz. Kaldı ki İskandinav ülkeleri ne yazık ki terör örgütlerinin adeta misafirhanesi gibi. PKK'sı, DHKP-C'si Hollanda, İsveç'te yuvalanmış durumdalar. Daha da ileri gidiyorum, oraların parlamentolarında da yer alıyorlar. Bizim olumlu bakmamız mümkün değil" ifadelerini kullandı.


Binali Yıldırım "herkes uçağa binecek" demişti; İstanbul-Rize uçak bilet ücreti belli oldu!

Benzine 1,68; LPG'ye 40 kuruş zam!

Kulis: MYK'da sinyal kesici Jammer kullanıldı; Kılıçdaroğlu, SADAT "baskınını" son ana kadar CHP milletvekillerinden bile sakladı

Kuzey'de Erdoğan artçıları: NATO'ya başvuruları gündemde olan Finlandiya ve İsveç'in dışişleri bakanları, Çavuşoğlu ile görüşmek istedi

Ahmet Türk: Muhalefet kazanırsa, Erdoğan'ın demokratik biçimde makamını teslim edeceği konusunda ciddi kuşkularım var

İyi Partili İBB Meclisi üyesi Kıdık: Rize Havalimanı'nı açtıkları gün Atatürk Havalimanı'nı yıkıyorlar

Esra Hankulu'nun ölümünde Ümitcan Uygun'a verilen 10 yıl hapsin gerekçesi açıklandı: Öldürme kastı yok

Akaryakıta yılbaşından bu yana 16 kez zam geldi, benzinin litresi 6 ayda yüzde 131 arttı!

Cumartesi Anneleri, 894'üncü haftalarında gözaltında kaybedilen Mehmet Selim, Cezayir ve Hasan Örhan için adalet istedi

" />