Politika

Erdoğan: Amerika'nın İran'a yaptırım kararı, bölge güvenliğini tehlikeye atıyor

Arda ERDOĞAN/ANKARA, (DHA) - CUMHURBAŞKANI Recep Tayyip Erdoğan, İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani ile düzenlediği ortak basın toplantısında, "Amerika'nın, İran'a yönelik yaptırım kararının bölge güvenliğini ve istikrarını tehlikeye attığını, Türkiye olarak

20 Aralık 2018 19:34

Arda ERDOĞAN/ANKARA, (DHA) - CUMHURBAŞKANI Recep Tayyip Erdoğan, İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani ile düzenlediği ortak basın toplantısında, \"Amerika\'nın, İran\'a yönelik yaptırım kararının bölge güvenliğini ve istikrarını tehlikeye attığını, Türkiye olarak bu kararı desteklemediğimizi bir kez daha vurgulamak isterim\" dedi.
Resmi temaslarda bulunmak üzere Türkiye\'ye gelen İran İslam Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi\'nde törenle karşılanmasının ardından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile baş başa görüşme gerçekleştirdi. Yaklaşık 2 saatlik görüşme sonrası Erdoğan ve Ruhani, Türkiye- İran Yüksek Düzeyli İş Birliği Konseyi 5\'inci Toplantısı\'na başkanlık etti. Toplantıda Cumhurbaşkanı Erdoğan\'a; Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan ve MİT Başkanı Hakan Fidan eşlik etti.
\'GÜVENLİĞİMİZİ HEDEF ALAN OLUŞUMLARA MÜSAMAHA GÖSTERMEYECEĞİZ\'
Toplantının ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan ve İran Cumhurbaşkanı Ruhani, ortak basın açıklaması yaptı. Erdoğan, İran\'ın yaptırımlarla baskı altına alınmaya çalışıldığı dönemde gerçekleştirilen ziyaretin önemli olduğunu söyledi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, son yıllarda İran- Türkiye ilişkilerindeki ivmenin, iki ülkenin menfaatine sonuç alıcı adımlar olarak değerlendirilebileceğini de vurguladı. Mevkidaşı Ruhani ile ikili ekonomik ve ticari ilişkilerle güncel bölgesel gelişmeleri ele aldığını kaydeden Erdoğan, şöyle konuştu:
\"İki ülke arasında sınır güvenliği konusunda teknik ve siyasi düzeyde iyi bir iş birliği söz konusudur. Son dönemde ilgili güvenlik kurumlarımız arasında temasların artmış olmasından da memnunuz. Ülkemizin ve bölgemizin istikrarı ve güvenliğini hedef alan hiçbir oluşuma müsamaha göstermedik, göstermeyeceğiz. Bu konuda İran\'la iş birliğimizi sürdürerek ve karşılaştığımız ortak hedefleri bertaraf etmek noktasında irademiz tamdır. Bölgemizde yaşanan çatışmaların sona erdirilmesi, barışın tesis edilmesi için Türkiye ve İran\'ın birlikte atabileceği çok adımlar vardır. Bölgesel konularda İran\'la iş birliğimizi, istişarelerimizi bu doğrultuda derinleştiriyoruz. Bu iş birliğinin müspet sonuçlarını Rusya\'nın da katılımıyla oluşturulan Astana sürecinde başlatmış bulunuyoruz. Çabalarımızı Suriye ve tüm Suriye halkını kucaklayacak kalıcı bir barışın tesisi için artırmamız gerekiyor.\"
\'İRAN HALKININ YANINDA DURMAYA DEVAM EDECEĞİZ\'
Cumhurbaşkanı Erdoğan, tüm tarafların anlaşmaya sadık kalmalarıyla ortak eylem planının devamının, uluslararası barış ve güvenliğe hizmet ettiğine, edeceğine inandığını vurgulayarak, şunları söyledi: 
\"İran\'ın plan kapsamındaki taahhütlerini yerine getirdiği Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı tarafından bugüne kadar defalarca teyit edilmiştir. Hal böyleyken Amerika\'nın anlaşmadan çekilmesini doğru bulmuyoruz. Biz meselelerin dayatmalarla değil, angajmanla karşılıklı müzakerelerle çözülmesinin taraftarıyız. Amerika\'nın İran\'a yönelik yaptırım kararının bölge güvenliğini ve istikrarını tehlikeye attığını, Türkiye olarak bu kararı desteklemediğimizi bir kez daha vurgulamak isterim. Bu yaptırımların ülkelerimiz arasındaki meşru ticari ilişkilere menfi etkilerini asgari düzeye indirmek için her türlü tedbiri almaya hazırız. Komşuluk hukuku, ülkelerimizin zor zamanlarda birbirlerine destek olmasını gerektirir. Biz de İran\'a yönelik haksız baskıların yoğunlaştığı bu dönemde kardeş İran halkının yanında durmaya devam edeceğiz.\"
RUHANİ: BARIŞ VE İSTİKRAR İÇİN İŞ BİRLİĞİMİZİ DEVAM ETTİRECEĞİZ
İran Cumhurbaşkanı Ruhani ise ikili görüşmelerde bölgesel ve uluslararası konuları ele aldıklarını, hiçbir gücün samimi kardeşlik ilişkisini bozamayacağını söyledi. Ruhani, \"Burada Sayın Erdoğan Bey\'in şahsına ve Türkiye hükümetine teşekkür etmem gerekiyor. ABD\'nin uyguladığı tek taraflı, kanunsuz ve zalimce ambargoların karşısında kesin ve açık tutumları için teşekkür ediyorum\" dedi.
İran ile Türkiye arasındaki ticari ilişkiler önündeki engellerin kaldırılması yönünde görüşmeler yapıldığını kaydeden Ruhani, \"İki ülkenin ticari ilişkilerinin gelişmesi önünde bir engel varsa \'Onları kaldıralım\' diye görüştük. İran ve Türkiye; Asya\'yı Avrupa\'ya, doğuyu batıya, güneyi kuzeye bağlayabilir. Bu ilişkiler dünya ticaretinin lehine olacaktır. Problem olan bütün alanlarda sorunların giderilmesi için karar aldık\" diye konuştu. 
Suriye\'nin kaderinin sadece Suriye halkı tarafından belirlenmesi gerektiğini dile getiren İran Cumhurbaşkanı Ruhani, Suriye\'nin toprak bütünlüğüne saygı duyulması konusunda Türkiye ile tamamen hemfikir olduklarını belirterek, \"Bölgede barış ve istikrarın sağlanması için iş birliğimizi devam ettireceğiz\" dedi. 

FOTOĞRAFLI

Haber, değiştirilmeden kaynağından otomatik olarak eklenmiştir