Ekonomi

Enflasyon şubatta yine arttı; peki yükseldiği kadar hızlı inecek mi?

Cumhurbaşkanı, enflasyonun yeniden yüzde 6'ya ineceğini söylemişti

04 Mart 2019 10:21

Enflasyon, son 2 buçuk yılda yüzde 6’lardan 25’lere tırmandı. Hükümet, hedefin tek basamak olduğunu açıklamaya devam ederken; TÜFE ve ÜFE verileri ivmesi azalmasına rağmen yükselişine devam etti. TÜİK’in açıkladığı verilere göre tüketici fiyat endeksi (TÜFE) aylık bazda yüzde 0,16 ve yıllık yüzde 19,67 arttı.

TIKLAYIN - Şubat ayı enflasyonu açıklandı

Dünya gazetesi Alaattin Aktaş, şubat ayı verileri açıklanmadan önce kaleme aldığı yazısında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın enflasyonun yeniden yüzde 6’ya ineceği açıklamasını ele aldı.

Enflasyonun yüzde 6 olduğu dönemin üzerinden 3 yıl bile geçmediğini hatırlatan Aktaş, “Şimdi, iki buçuk yılda 6'lardan 25'lere çıkan enflasyon, yine aynı sürede yeniden 6'lara inebilir mi? Çok kolay değil. Ama bu iniş öngörülüyor, gerçekleşmesi hedefleniyor” yorumunda bulundu.

“Dolayısıyla 6'dan 25'e çıkıldığı gibi, elbette 25'ten 6'ya da inilebilir ama bu hiç kolay olacağa benzemiyor” diyen Aktaş, şöyle devam etti:

“Ya da piyasa öylesine tıknefes olur ki, işler öylesine durgunlaşır ki fiyatlarda hızlı bir düşüş yaşanır. Hem fiyatları tek haneye indirmek, hem piyasayı canlandırmak eş zamanlı bir şekilde mümkün olabilir elbette. Ama kabul edelim, bu hiç kolay değil ve öyle üç yıla sığabilecek gibi de görünmüyor. Kaldı ki Türkiye'nin elinde olmayan bir dizi etken de devreye girebilir.”


*Alaattin Aktaş’ın köze yazısının tamamını okumak için tıklayınız.