Ekonomi

Endüstriyel kenevir tarımına özel gübre geliştirildi

GÜBRETAŞ, endüstriyel kenevir bitkisi için özel bir taban gübresi geliştirdi

12 Mart 2019 20:07

GÜBRETAŞ, son dönemde Türkiye'de üretim alanı genişletilmesine izin verilmesiyle gündeme gelen ıslah edilmiş endüstriyel kenevir bitkisi için özel bir taban gübresi geliştirdi.

Yapılan açıklamaya göre, GÜBRETAŞ, 2006’dan beri yürüttüğü Türkiye Toprak Verimliliği Haritası Projesi'nde elde ettiği verilere göre "bitkiye ve bölgeye özel" gübre çeşitleri geliştirerek tarımda verimlilik artışına katkı sağlamaya devam ediyor.

GÜBRETAŞ, son dönemde sıkça gündeme gelen ve 19 ilde üretiminin yaygınlaştırılmasına ruhsat verilen endüstriyel kenevir tarımında dengeli besleme sağlayacak formül için bir süredir yaptığı Ar-Ge çalışmalarını tamamlayarak birim alandan en yüksek verim sağlayan özel bir gübreyi daha sektöre kazandırdı. 

K-EXPERT markasıyla pazara sunulacak

Kenevir bitkisinin besin maddesi ihtiyaçları ve Türkiye topraklarının bitki besin maddesi varlığı dikkate alınarak geliştirilen taban gübresi, 12.16.12+12(SO3)+0,2 B formülasyonuna sahip. GÜBRETAŞ’ın endüstriyel kenevir yetiştiriciliği için geliştirdiği bu özel taban gübresi, K-EXPERT markasıyla pazara sunulacak.

Aynı zamanda Türkiye'nin önemli yeraltı zenginliklerinden bor elementi de içeren gübre, kenevir tarımında ihtiyaç duyulan bitki besin elementlerini doğru oranda karşılayarak yüksek verim artışı sağlıyor.

Islah edilmiş kenevir bitkisinin lif veya tohumu, ilaç sanayisinden kağıda, tekstilden inşaata kadar birçok sektörde önemli yere sahip olmasına rağmen son yıllarda Türkiye'deki üretimi oldukça azalmıştı. Eylül 2016’da yayımlanan yönetmelikle 19 ilde kontrollü şekilde izin verilen kenevir yetiştiriciliğinin gelecek yıllarda tekrar artması ve diğer sanayi sektörlerine girdi olarak katkı sağlaması bekleniyor.