Dünya

Endonezya ve Etiyopya'daki Boeing 737 MAX 8 kazalarının bağlantılı olduğuna dair somut kanıtlar bulunmuş olabilir

Dengeleyecilerin bu açıda olmasının uçağın burnunu aşağı yönde iteceği belirtildi

16 Mart 2019 12:08

T24 Dış haberler

Endonezya'da kalkıştan kısa süre sonra düşen Lion Air ile Etiyopya'da çakılan Etiyopya Havayolları uçağı arasında bir bağ bulunduğu belirtildi. İki uçağın da Boeing 737 MAX 8 model olması ve benzer şekillerde düşmesi uzmanlara iki kaza arasında bir bağ olabileceğini düşündürtmüştü.

New York Times'ın haberine göre Etiyopya Havayolları uçağının düştüğü alanı inceleyen uzmanlar, bu uçağın da dengeleyicilerinin düşen Lion Air uçağına benzer biçimde yukarı yönde baktığını fark etti. Dengeleyecilerin bu açıda olmasının uçağın burnunu aşağı yönde iteceği belirtildi. 

Araştırmalar henüz erken safhalarda olmasına rağmen, bu gelişme iki uçağın da potansiyel olarak yeni modellerde bulunan "Anti-stall" sistemiyle alakalı problemler yaşamış olabileceğini gösterebilir.  

New York Times'a isimlerinin gizli kalması şartıyla konuşan iki uzmana göre ABD Federal Havacılık Kurumu, Boeing 737 MAX 8'lerin uçuşlarını bu bağlantıların bulunması sebebiyle durdurdu. ABD Federal Havacılık Kurumu'nun da Etiyopya ve Endonezya'daki kaza arasında bir bağ olduğuna dair kanıtlar bulduğu belirtildi.

Boeing şirketi uçaktaki olası sorunları çözebilecek bir sistem geliştirmeye çalışıyor. Geliştirmelerin nisan ayında bitmiş olması bekleniyor.