Gündem

Efes 2018 Tatbikatı'nın gündüz bölümü nefes kesti

Taylan YILDIRIM/İZMİR, (DHA)- TÜRK Silahlı Kuvvetleri tarafından, İzmir'in Seferihisar İlçesi Doğanbey mevkisinde uluslararası çapta düzenlenen Efes Birleşik Müşterek Fiili Atışlı Tatbikatı'nın seçkin gözlemci gününün gündüz bölümü, başarıyla gerçekleştir

10 Mayıs 2018 14:28

Taylan YILDIRIM/İZMİR, (DHA)- TÜRK Silahlı Kuvvetleri tarafından, İzmir\'in Seferihisar İlçesi Doğanbey mevkisinde uluslararası çapta düzenlenen Efes Birleşik Müşterek Fiili Atışlı Tatbikatı\'nın seçkin gözlemci gününün gündüz bölümü, başarıyla gerçekleştirildi. Tatbikatı Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar, kuvvet komutanları ve konuk genelkurmay başkanlarıyla birlikte izledi. Hibrit savaşın yapıldığı jenerik senaryo, tatbikatta birlikler tarafından başarıyla uygulandı.
Efes 2018 Birleşik Müşterek Fiili Atışlı Tatbikatı\'nda, seçkin gözlemci gününün gece bölümünün başarıyla tamamlanmasından sonra, gündüz bölümü de gerçekleştirildi. Tatbikat, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar ve kuvvet komutanlarının yerini almasıyla saat 09.25\'te başladı. Tatbikatı, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar\'ın yanı sıra, Azerbaycan Savunma Bakanı Zakir Hasanov ile 10 ülkenin genelkurmay başkanı, kuvvet komutanları, 38 yabancı ülkeden 65 seçkin gözlemci ile askeri ataşeler takip etti. Tatbikat için ayrıca, 10\'u yabancı, 118 gazeteci akreditasyon yaptırdı.
TCG BAYRAKTAR\'IN TOP ATIŞIYLA BAŞLADI
Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar ve diğer katılımcılara, savaş senaryosu hakkında bilgi verilmesinden sonra, tatbikatın dün yapılan gece bölümünün devamı olarak, gündüz bölümüne de hava hücum ve çıkarma harekatlarıyla devam edildi. Gündüz bölümü, Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Yaşar Güler\'in, tatbikatla ilgili bilgi vermesiyle başladı. İlk olarak bu yıl ilk kez tatbikatta kullanılan, MİLGEM projesiyle yapılan TCG Büyükada top atışı yaptı. Ardından çok namlulu roketatarlar da atış yapılması planlanan bölgeye helikopterlerle taşındı.
YARALI ASKER HELİKOPTERLE KURTARILDI
Tatbikatın bu bölümünde, savaş senaryosunda yaralanan askerler de helikopterlerle kurtarıldı. Nefes kesen helikopterli kurtarma bölümünü gözlemciler ilgiyle izledi. Bu anlarda amfibi çıkarması öncesinde de F4 savaş uçaklarıyla havadan bombardıman gerçekleştirildi. Karadan da top atışları yapıldı. Temsili yabancı ülke topraklarındaki mayınlı saha ise AKSAR (Roketle sevk edilen hat imha hakkı) ve İYGAS (İnfilaklı yaya geçit açma sistemi) sistemleriyle temizlendi. 70 botla yapılan harekatın ardından amfibi birliklerinin ikinci çıkarması başladı. TCG Bayraktar gemisi kapak attı, SAT komandoları da keskin nişancı atışları gerçekleştirdi. Çıkarma gemilerinin kapak indirmesiyle zırhlı araçlar ve OBÜS\'ler de karaya çıkartıldı. Bu sırada hücum marşı çalındı. Savaş uçakları ve helikopterler, sortilerle önceden belirlenen hedefleri imha etti. Savaş uçaklarının, önceden belirlenen noktaları büyük bir başarıyla vurduğu tatbikatta, yakın noktalara top atışları yapıldı. Bu sırada temsili olarak yaralanan bir asker, helikopterle alandan alınıp sahra hastanesine kaldırıldı. Tatbikatın gündüz bölümünün ilk safhası, jenerik senaryoya göre, kıyı bölgelerinin kurtarılmasıyla sona erdi.
ARNLAND VE TORRİKE ÜLKELERİNİN TEMSİLİ SAVAŞI YAPILDI
Tatbikatın jenerik senaryosunda, komşu ülkeler Arnland ve Torrike arasında savaş yer aldı. Jenerik senaryoya göre, Torrike\'nin adasını işgal etmesi üzerine Arnland, üyesi olduğu Birleşmiş Milletler\'den yardım istedi. Birleşmiş Milletler\'in de çağrısı üzerine, Türkiye\'nin liderliğinde ABD, Azerbaycan, Bahreyn, Bangladeş, Bosna Hersek, Cezayir, Gürcistan, İngiltere, İtalya, Katar, Kazakistan, Kosova, Kuveyt, Macaristan, Makedonya, Malezya, Moğolistan, Özbekistan, Pakistan, Romanya, Slovakya, Ürdün ve Suudi Arabistan\'ın katılımıyla dost birlikler oluşturuldu. Dost birlikler de temsili ülke Torrike\'nin işgal ettiği adayı kurtardı.
Efes 2018 Birleşik Müşterek Fiili Atışlı Tatbikatı, konvansiyonel savaşın yanı sıra, terörizmle mücadele, siber savaş ve psikolojik harbi içerisine alan hibrit savaş düzenini de kapsadı. İşgal edilen adayı kurtarmak için ülkeyle savaşan dost kuvvetler, aynı zamanda jenerik senaryoya göre var olan bir terör örgütüyle de mücadele etti. Terörle mücadele harekatında Fırat Kalkanı ve Zeytin Dalı Harekatı\'ndan elde edilen tecrübe tatbikata yansıtıldı. Tatbikatta 945\'i katılımcı ülkelere ait, toplam 7 bin 500 asker görev aldı.
TATBİKATA KAMU KURUMLARI DA DESTEK VERDİ
Tatbikata, Dışişleri, İçişleri, Kültür ve Turizm, Milli Savunma, Sağlık, Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme bakanlıkları ile Savunma Sanayi Müşteşarlığı, Kızılay Genel Müdürlüğü, AFAD, Başbakanlık Basın Yayın ve Enformasyon Genel Müdürlüğü ile Meteoroloji İşleri Genel Müdürlüğü, BM Türkiye Temsilciliği\'nin de aralarında bulunduğu kurumların görevlileri de destek verdi.

FOTOĞRAFLI

Haber, değiştirilmeden kaynağından otomatik olarak eklenmiştir