Kültür-Sanat

Düzce'deki antik kentte ara verilen kazı çalışmalarına başlandı

Çalışmalarını titizlikle sürdüren arkeologlar, tiyatro bölümünün orkestra zeminine kadar ulaşmayı başardı

22 Şubat 2022 22:00

Kış aylarında olumsuz hava koşulları nedeniyle ara verilen Batı Karadeniz'in "Efes"i olarak bilinen Düzce'deki Prusias ad Hypium Antik Kenti'ndeki kazı çalışmalarının başladığı bildirildi.

Düzce Belediyesinden yapılan açıklamada, Konuralp Müze Müdürlüğü Başkanlığı ve Düzce Belediyesinin destekleriyle bölgenin en eski yerleşim yeri olarak bilinen antik kentte yürütülen kazı çalışmalarının, hava şartlarının düzelmesiyle tekrar başladığı belirtildi.

Çalışmalarda önemli yol katedildiği aktarılan açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

"Düzce Belediyesi tarafından yaklaşık iki senedir 12 ay boyuna dur durak bilmeden yapılan kazı çalışmalarında her fırsatta hava şartları değerlendiriliyor. Kar ve ardından yağmur yağışlarından dolayı ara verilen kazıya güneşin yüzünü göstermesi ile başlandı. Düzce Belediyesi kazı ekibi arkeologlar eşliğinde kazı çalışmalarına, Orta Cavea'da ( Orta Basamaklar) devam etmişti. Sahne bölümüne kadar ulaşan ekipler, orta basamakların olduğu bölümün tesviye işlemlerine başladı. Öte yandan kazı ekipleri, batı tonozlarının üstündeki kazı çalışmalarını da titizlikle yürütmeye devam ediyor."

Prusias ad Hypium Antik Kenti

Tarihi milattan önce 3. yüzyıla kadar dayanan, zamanla üzerine yeni yapılar inşa edilen fakat toprak altı zenginliği bozulmayan bölgede, antik tiyatro, surlar, su kemerleri ve Roma Köprüsü gibi yapılar yer alıyor. Tiyatro bölümündeki kazılarda şimdiye kadar 2000 yıllık olduğu değerlendirilen medusa, mask heykelleri ile groteks figürü ve Antik Tiyatro'nun sahne bölümünde tonoz bulundu.

Çalışmalarını titizlikle sürdüren arkeologlar, tiyatro bölümünün orkestra zeminine kadar ulaşmayı başardı.