Düzce'de yaşanan şiddetli yağış sonrası oluşan zarar giderilmeye çalışılıyor. Yaklaşık 4 bin 800 kişinin etkilendiği taşkın sonrası tüm kurumlar seferber olmuş durumda. Kayıp 6 kişiyi arama çalışmaları sürerken bölgede inek sesi duydu. Sesi takip eden ekipler, toprağın içine sıkışmış, sadece kafası dışarıda bir şekilde yardım bekleyen ineği kazma küreklerle kurtardı.
3 gün önce yaşanan afette en büyük zararı gören yerlerden biri olan Akçakoca ilçesine bağlı Uğurlu ve Esmahanım köylerinde yol yapım ve temizlik çalışmaları sürüyor. Köyün içinden geçen derenin taşması sonucu sele kapılan otomobil ve traktörler, evlerin bahçelerinde çamura saplandı, köy yolları ve bazı evlerin bahçeleri büyük ağaç parçaları ve çamurlarla kaplandı. Ekipler bir yandan bunları temizlemeye çalışırken öte yandan selde kaybolan 4'ü çocuk 6 kişiyi arama çalışmaları da sürüyor.
Yardım isteyen inek kurtarıldı
Esmahanım-Uğurlu-Melenağzı köyleri arasında çalışma yapan UMKE ekipleri, arama yaptıkları bölgede inek sesi duydu.
Sesi takip eden ekipler, toprağın içine sıkışmış, sadece kafası dışarıda bir şekilde yardım bekleyen ineği kazma küreklerle kurtardı.
İneğe su vererek güvenli bölgeye alan ekipler, hayvanı daha sonra Akçakoca ilçesine göndermek üzere Tarım ve Orman Müdürlüğü ekiplerine teslim etti.
"Mahşeri yaşadık"
Yılmaz Zobar adlı köylü, o gece mahşeri yaşadıklarını belirterek, sel olduğunda çocukları ve hayvanları tahliye etmeye çalıştıklarını söyledi.
Yukarıdan gelen selin dere yatağına sığmayınca patlayarak köyün içine kadar gelip aktığını anlatan Zobar, "Büyük ağaçlar geldi, evleri, barakaları, ahırları, kümesleri yıktı, iş yerleri kullanılamaz hale geldi, yaşanacak hayat kalmadı burada." dedi.
İlknur Zobar ise yoldan geçen birinin kendisine selin geldiğini haber vermesi üzerine çocuklarını alıp evden çıkarak köyün yukarısındaki kahveye doğru gittiğini anlattı.
"Buzağıyı sel götürmüştü, kendisi geri geldi"
Alanur Zobar ise akrabalarının sel geldiğini haber vermesi üzerine evden çıkarak ahırdaki hayvanlarını tahliye ettiğini belirterek, "Hayvanların yarısını tahliye ettim, orada boğuluyordum kendimi dışarıya zor attım. O sırada ağaçlar geldi kümesi yıktı devirdi gitti. Buzağıyı sel götürmüştü sonra geri geldi kendisi." diye konuştu.
Eylem Zobar, bir gürültüyle köyün içine selin geldiğini aktardı. Sele kapılan araçları gördüğünü söyleyen Zobar, "Arabalar, traktörler bizim bahçeye saplandı. Marketin önündeki dolapları sel aldı götürdü. Biz kendimizi tepeye attık ama ne var ne yok sele kapılıyordu. Biz 4 aileyiz burada nasıl yaşayacağız bilmiyorum, yardım olmazsa burada yaşayamayız. Çocuklarımız ve biz iyiyiz buna şükrediyoruz." dedi.
Ömer Zobar da evinin alt katının tamamen çamurla kaplandığını, herhangi bir mikrop yayılmadan evinin temizlenmesi talebinde bulundu.
Eşi ve 3 kızı kayıp, umutla bekliyor
Eşi ve 3 kızı kaybolan acılı baba Erkan Kaplan, ailesinden gelecek iyi haberi bekliyor.
Bölgedeki çalışmaları umutla takip eden kamyon şoförü Kaplan, evde olmadığı sırada eşi ve çocuklarının sele kapıldığını söyledi.
Oğlunun kurtulduğunu, eşi ve 3 kızının arandığını belirten Kaplan, "Arama çalışmaları devam ediyor. Oğlumla konuştuk, kahvehanenin olduğu yere kadar beraber gelmişler, onun kafasına ağaç vurunca onları su alıp gitmiş. Bildiğimiz o. Yapacak bir şeyim yok, bir umut bekliyorum." diye konuştu.
Ekipler yoğun çalışıyor, 50 iş makinesi gönderildi
Bölgede pek çok kurum afetin yaralarını sarmak için hizmet veriyor.
Jandarma Arama-Kurtarma (JAK), AKUT, AFAD, Düzce Arama ve Kurtarma Ekibi, İHH Arama-Kurtarma, Ulusal Keşif, Arama ve Kurtarma (UKSAR) ile diğer ekipler, Esmahanım köyünde kaybolan 4'ü çocuk 6 kişi için arama çalışmasını sürdürüyor.
Elektrik ve suyun henüz verilemediği köyde ulaşım kısmi olarak sağlanıyor.
Düzce Valiliği, Cumayeri ilçesi ve köylerine elektrik verildiğini, Akçakoca'daki köylere enerji verilmesi için ekiplerin çalışmalara devam ettiğini, ayrıca Esmahanım, Küpler ve Akçakoca ilçe merkezine 45 kilovatlık jeneratörler yerleştirildiğini açıkladı.
UMKE, İHH, Jandarma, İl Özel İdaresi, Türk Kızılayı, 112 Acil Servis ekipleri vatandaşların yaşamını kolaylaştırmaya çalışırken, Devlet Su İşleri (DSİ) ekipleri de dere yatağındaki büyük ağaç yığınlarını kaldırıyor.
Türk Kızılay'ı 3 öğün yemek çıkarıyor
Türk Kızılay Genel Başkanı Kerem Kınık, Düzce'deki su baskını ve toprak kaymasından 4 bin 800 civarında kişinin etkilendiğini belirterek, "Bin 500 kişiye düzenli 3 öğün destek veriyoruz. Diğerlerine de içme suyu, kuru gıda anlamında desteklerimiz devam ediyor." dedi.
Büyük taşkın sonrasında etkilenen 24 köyün tamamında, özellikle en fazla etkilenen Esmahanım ve Uğurlu köylerinde çalışmaların devam ettiğini söyledi.
DSİ 50 iş makinesi gönderdi
DSİ Genel Müdürlüğü tarafından çeşitli illerden temin edilen araç ve iş makineleri Esmahanım, Uğurlu ve Dilaver köylerine ulaştırılmak üzere bölgeye gönderildi.
Akçakoca ilçe merkezinden konvoy halinde geçen yaklaşık 50 araç, söz konusu köylerde çalışmalara katılacak.
Akçakoca Kaymakamı Yasin Öztürk, "DSİ Genel Müdürlüğü tarafından büyük zarar gören köylerimize ekskavatör, greyder, kamyon, vidanjör, kepçe gibi araçlar gönderildi. Gönderilen bu araçlar ile zarar gören köylerimizde çalışmalar hemen başlayacaktır." dedi.
Valilik: Hasar tespitine başlandı
Düzce Valiliği'nden çalışmalarla ilgili yapılan bilgilendirmede, hasar tespit çalışmalarına başlandığı belirtildi. Açıklamada, "Yürütülen çalışmalar çerçevesinde, 18 Temmuz'da akşam saatlerinde Akçakoca ilçesi Esmahanım köyünden 7 kişinin kayıp olduğu anlaşılmış ve ivedilikle arama çalışmalarına başlanmış olup dün saat 13.00 sıralarında Fatma Töngel adlı vatandaşımızın cansız bedenine ulaşılmıştır. Devam eden arama çalışmalarına halihazırda 234 personel, 32 araç, 5 motor, 15 bot, 8 köpek, 3 helikopter ve 1 uçak ile hava, kara ve denizden devam edilmektedir." denildi.
Cumayeri ve Akçakoca ilçelerine bağlı köylerde mahsur kaldıkları yerden kurtarılan 229 vatandaşın sağlık muayenesinden geçirildiği vurgulanan açıklamada, 139 hanede 184 vatandaşa psikososyal destek hizmeti sunulduğu kaydedildi.
135 kişi için barınma amaçlı olarak öğrenci yurdunun tahsis edildiği, 50 vatandaşın ise yakınlarının yanına yerleştirildiği aktarıldı.
Haberleşme hizmetlerinin desteklenmesi amacıyla mobil baz istasyonu kurulduğu, haberleşme hatlarının tekrar aktif hale getirileceği belirtildi.
227 kişi kurtarıldı
17 Temmuz Çarşamba akşamı ve 18 Temmuz Perşembe gecesi etkili olan kuvvetli sağanaktan sonra Cumayeri, Gölyaka ve Akçakoca ilçelerinde Melen Çayı'nın taşması nedeniyle birçok noktada sel ve heyelan meydana gelmişti.
Bölgeye sevk edilen İl Özel İdaresi, AFAD, 112 Acil Servis, itfaiye ve jandarma ekipleri ile helikopterlerin desteğinde köylerde mahsur kalan 227 kişi kurtarılmış, 7 kişi hakkında kayıp ihbarı yapılmıştı.
Yürütülen arama kurtarma çalışmalarında dün Akçakoca ilçesine bağlı Esmahanım ile Uğurlu köyleri arasındaki dere yatağında, kayıp olarak aranan 42 yaşındaki Fatma Töngel'in cesedi bulunmuştu.