Dünya

Düşen Boeing 737 MAX 8'lerin çok düzensiz bir dikey hız grafiği çizdiği ortaya çıktı

Uzmanlar, uçakların benzer arızalar yapmış olabileceği ihtimali üzerinde duruyorlar

14 Mart 2019 13:58

T24 Dış haberler

29 Ekim 2018'de kalkışından 12 dakika sonra Lion Air'e ait bir Boeing 737 MAX 8'in Jakarta açıklarında yere çakılmasından 5 ay sonra aynı model bir uçağın benzer bir biçimde Etiyopya'nın başkenti Addis Ababa'dan hareket ettikten 6 dakika sonra düşmesi modellerde bir arıza olabileceği tartışmalarını beraberinde getirdi. Düşen İki uçağın dikey hızını gösteren grafikler iki uçağın da düşmeden önce düzensiz bir şekilde yükselip alçaldığını gösterdi.

New York Times gazetesi, Endonezya'da ve Etiyopya'da kaza yapan iki uçağı dikey hızlarını gösteren grafikler yayımladı. Grafiklerde iki uçağından da kalkıştan sonra dikey hızının düzensiz bir şekilde değiştiği ve dikey hızın azalmasıyla irtifa kaybettiği görülüyor. NYT'nin haberine göre bu düzensiz grafik uzmanlara uçağın iki uçuşta da arıza yaptırmış olabileceğini düşündürttü.

Uydulardan alınan verileri inceleyen uzmanlar, Boeing 737 MAX 8 modellerinde bulunan M.C.A.S. sisteminin iki kazada da rol oynamış olabileceği ihtimali üzerinde duruyor.

TIKLAYIN- Ülkeler hava sahasından kovdu, şirketler yere indirdi; Boeing 737 MAX 8 kazalarının arkasındaki sebep ne?

Lion Air kazasından sonra yapılan araştırmalarda “Maneuvering Characteristics Augmentation System (MCAS)” adı verilen bir sistemin uçağın hız datalarını yanlış yorumlayıp uçağın burnunu otomatik olarak aşağı çektiği belirtilmişti.