Ekonomi

İstanbul, dünya yaşam maliyetinde 48 sıra gerileyerek 120'nci oldu

Yaşam maliyeti endeksi, fiyatların ABD Doları'na çevrilmesiyle oluşturuluyor

19 Mart 2019 09:41

Dünya yaşam maliyeti sıralamasında geçen sene 72. sırada yer alan İstanbul, 48 sıra gerileyerek 120. oldu. İstanbul, yaşam maliyeti en çok düşen şehir oldu. Listede en pahalı sırasını Paris, Hong Kong ve Singapur paylaştı. 

Raporda dünyanın en ucuz şehirlerinin aynı zamanda en az yaşanılabilir şehirler olduğuna dikkat çekildi. Buna göre en ucuz şehirler, Venezüella'dan Caracas, Suriye'den Şam, Özbekistan'dan Taşkent ve Nijerya'dan Lagos oldu.

The Economist'in dünya geneli yaşam maliyeti araştırmasına göre, ABD'deki parasal daralma ve doların güçlenmesi nedeniyle bazı gelişmekte olan ülke para birimleri, kur dalgalanmalarından etkilendi. Türkiye ve Arjantin gibi birkaç örnekte dışarıdan kaynaklı dengesizlikler, politik istikrarsızlık ve kötü politika yönetimi sebebiyle durum döviz krizine yol açtı.

İstanbul'un 48 sıra gerilemesinin nedeninin TL'deki düşüş ve Ekim 2018'de yüzde 25'lere çıkan enflasyon olduğu kaydedildi.

Son 1 yılda dolar/TL kurundaki değişim şu şekilde:


(TL cinsinden)

Economist Intelligence Unit'in Dünya Genelinde Yaşam Maliyeti Araştırması'na (Worldwide Cost of Living Survey) göre 133 kentin yer aldığı listede Paris geçen sene ikinci sırada yer almıştı. Arjantin'in başkenti Bueonos Aires de 48 sıra düşüşle 125. sıraya geriledi.

Bu yıl Zurih ve Cenevre'nin dördüncü ve beşinci oldukları listede, geçen yıl 13. ve 14. sıraya gerileyen New York ve Los Angeles 7. ve 10. sırayı aldılar. İlk 10'da yer alan diğer kentler Osaka, Seulm, Kopenhag ve Tel Aviv oldu.