Ekonomi

Dünya yazarı Yıldırım: Avrupa'dan domatese yüksek talep var; iç piyasada fiyatlar yükselecek endişesi yaşanıyor

Ali Ekber Yıldırım, Avrupa ülkelerinin Türkiye'de yetiştirilen domatese olan talebinin arttığını belirtti

27 Eylül 2022 09:46

Dünya gazetesi yazarı Ali Ekber Yıldırım "Avrupa'nın domates talebi fırsat mı kabus mu olacak?" başlıklı yazısında Avrupa ülkelerinin Türkiye'de olan domatese talebinin arttığını belirtti. Yıldırım, bir grubun ihracata yönelmeyi desteklediğini belirtirken, bir kısım insanın ise "ihracata gerek yok, vatandaşımız yesin" anlayışında olduğunu belirterek şunları yazdı:

"Avrupa’da enerji krizi yaşanıyor. Bu kış çok zor geçecek. İşletmeler üretimlerini durduruyor. Maliyetlerin yükselmesi, enerji krizi nedeniyle üretim yapılması zor. Dolayısıyla ihtiyaçları başka üretici ülkelerden karşılamak için çalışıyorlar. Bu nedenle domatese, salçaya çok talep var. Talep artınca iç piyasada fiyatlar yükselecek endişesi yaşanıyor. Ticaret Bakanlığı fiyatların artmaması için ihracata yönelik tedbirler almaya çalışıyor.

Şu anda Avrupa’daki zincir marketlerin Türkiye’den kilosu 2-2,5 Euro’ya domates alımı için teklifte bulunduğu iddia ediliyor. Seracılar ve ihracatçılar ise, şu sıralar 1 kilo salkım domatesin 1,15 Euro civarında bir fiyata ihraç edildiğini söylüyor.

Avrupa’daki tüketici çoğunlukla salkım domates talep ediyor. Topraksız tarım yapılan seralarda yetiştirilen bu domateslerde pestisit(zirai ilaç) kalıntısı olmuyor veya kabul edilebilir değerlerde oluyor.

Domates üretiminde en önemli sorun yüksek girdi fiyatları. 2021 yılında 1 kilo salkım domatesin üretim maliyeti 6 liraydı. Bu sene 14 liraya çıktı. Bu yıl yüksek fiyat nedeniyle iç piyasada domates tüketimi, tüketicinin alım gücüne bağlı olarak az olabilir. Buda Avrupa’ya ihracatı daha öne çıkarabilir.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın “Ocak, Şubat ve Mart döneminde enflasyon düşecek” sözü fiyat artışına izin verilmeyeceği anlamına geliyor. Üretici ve ihracatçı bu nedenle tedirgin. İhracata kısıtlama gelir mi? diye endişeli."

Yazının tamamını okumak için tıklayınız