Ekonomi

Dünya yazarı Şeref Oğuz: Artan maliyetleri tüketiciye yansıtamayanlar valıklarını devam ettiremeyecek

"Ancak sorun şu ki taşınamayacak kadar yüksek maliyetlerin finansman zorluğu kadar yüksek enflasyon ve tırmanan durgunluk dalgası da eşanlı yaşanacak"

Şeref Oğuz, artan fiyatlara rağmen ürün satmanın zorlaşacağını savundu.

08 Ağustos 2022 09:55

Dünya gazetesi yazarı Şeref Oğuz, TÜFE'de artışın yüzde 79,6, ÜFE'de ise yüzde 144,61 olduğunu belirterek, "Bu, şu anlama geliyor; bir üreticinin katlandığı maliyet; %144 oranında arttı. Aradaki fark ise 65 puan. Bu fark genelde 5-10 puan arasında değişir. Oysaki şimdi normalin 6 katına çıkmış durumda… Peki, bu sürdürülebilir mi? Maliyetleriniz %144 artarken tüketiciye yansıtılabilen %80’de kalır mı? Üretici böylesi büyük maliyeti daha ne kadar süre taşıyabilecek? Etiketine yansıtamadığı artışın yıkıcı ve yakıcı yükünü hangi finansal kaynak ile yönetebilecek? Sonuçları ne olur?

Artan bu maliyetleri tüketiciye yansıtamayanlar mevcut varlık koşullarını devam ettiremeyecek. Böylesi bir durum daha fazla işsizin oluşmasına yol açacak. Takipteki kredilerin oranı artacak. Artan fiyatlara rağmen ürünleri satmak zorlaşacak." diye yazdı.

Yaşanan bu gelişmeler karşısında önlem alınması çağrısında bulunan Oğuz, "Ancak sorun şu ki taşınamayacak kadar yüksek maliyetlerin finansman zorluğu kadar yüksek enflasyon ve tırmanan durgunluk dalgası da eşanlı yaşanacak. Bu, fırtınalı bir denizde su almaya başlamış teknenin, ilaveten çıkan azgın dalgalar ve kayalıklarla baş etme zorunluluğudur" ifadelerini kullandı.

Yazının tamamı için tıklayın...