Ekonomi

Dünya yazarı Aktaş: KKM’ye kundaktaki bebe adına bile dört ayda 436 lira ödendi

"Tabii ki aslında bu yük 85.4 milyon kişiye dağılmıyor; nüfusun bir kısmı zaten bu parayı alanlar, onların sayısını tam bilip düşerek bir hesap yapabilsek, kişi başına yükün daha fazla olduğu ortaya çıkacak"

19 Temmuz 2022 08:12

Dünya gazetesi yazarı Alaattin Aktaş, "KKM için bütçeden ödenen tutardan 85 milyon vatandaşın her birine binen yük dört ay için 436 lira, vazgeçilen vergiyle birlikte toplam yük 555 lira." dedi.

Aktaş, haziran ayında bütçeden KKM hesaplarına ödenen paranın 16 milyar TL, ilk 6 ay içinse 37 milyar TL olduğunu hatırlatarak "KKM’ye kundaktaki bebe adına bile dört ayda 436 lira ödendi" başlıklı yazısında şöyle yazdı:

"TL cinsinden açılan KKM hesaplarının bütçeye yükü mart, nisan, mayıs ve haziran aylarında 37.2 milyar lira. Bu tutara DTH’den dönüşle hesap açtıranlara Merkez Bankası tarafından yapılan ödeme dahil değil, o tutarı bilmiyoruz.

Ancak bilinen dolaylı bir yük daha var; vazgeçilen vergi. Tüzel kişilere DTH’den KKM’ye geçtikleri için kambiyo karı kaynaklı vergi muafiyeti tanındı. Bu şekilde vazgeçilen vergi de 10.2 milyar lira.

Doğrudan ödenen 37.2 milyara, vazgeçilen vergi olan 10.2 milyarı da eklediğimizde bilinen dört aylık toplam yük 47.4 milyar liraya çıkıyor.

Bölelim 47.4 milyar lirayı 85.4 milyon vatandaşa; kişi başına yük 555 lirayı buluyor. Tabii ki aslında bu yük 85.4 milyon kişiye dağılmıyor; nüfusun bir kısmı zaten bu parayı alanlar, onların sayısını tam bilip düşerek bir hesap yapabilsek, kişi başına yükün daha fazla olduğu ortaya çıkacak."

Yazının tamamı için tıklayın

TIKLAYIN: Kur korumalı mevduatın toplam maliyeti 37 milyar TL'yi aştı

TIKLAYIN: Merkezi Yönetim bütçesi haziranda 31,1 milyar TL açık verdi