Dünya Basınında Bugün

Dünya basınında bugün | Washington Post, 'Afganistan Dosyaları'nı yayımlamaya devam ediyor

Farklı ülkelerin gazeteleri bugün ilk sayfalarına neleri taşıdı?

11 Aralık 2019 09:40

T24 Dış haberler

Britanya'da liderler, yarın yapılacak yerel seçimler öncesinde son hamlelerini yapıyor. The Washington Post, ABD'nin Afganistan'daki varlığının gerçekliğini gözler önüne seren "Afganistan Dosyaları"nı yayımlamaya devam etti. ABD'de Temsilciler Meclisi'ndeki Demokratlar, Donald Trump'a azil soruşturması kapsamında yöneltilecek suçlamaları açıkladı. Al Arabiya, Irak'ta devam eden protestoları öne çıkardı.

11 Aralık 2019 tarihinde dünya basınında öne çıkan bazı başlıklar şöyle...

The Guardian | ‘Neslin en önemli seçimi’ öncesinde oy için son mücadele

Britanya’da yarın iki büyük parti tarafından da ‘neslin en önemli seçimi’ olduğu söylenilen genel seçim gerçekleşecek. Boris Johnson ve Jeremy Corbyn seçim öncesi son 24 saatlerinde açıklamalarına kampanyalarının temel argümanları üzerinden devam edecek. Anketlere göre Muhafazakâr Parti 6 ila 15 puan arasında bir farkla önde görünüyor. Johnson kampanyası boyunca Brexit üzerinden ilerlerken Corbyn ekonomi üzerine vaatlerini dile getirdi.


The Independent | Yaygaranın ötesinde 

Britanya yarın genel seçime giderken The Independent kapağına Muhafazakâr Parti lideri Boris Johnson, İşçi Partisi lideri Jeremy Corbyn ve Liberal Demokrat Parti lideri Jo Swinson’ı taşıdı. The Independent, seçime 24 saat kala “Açıklamaları boşverin” diyerek adayların kampanya süreci boyunca Britanya için önemli konuları nasıl ele aldığını inceledi.


New York Times | Azlin maddeleri: Trump, 'ülkesine ihanet etti'

Dün basın açıklamasında bulunan Temsilciler Meclisi'ndeki Demokratlar, Trump'ın Ukrayna'ya baskı uygulaması ve denetlenmeyi engellemesinin anayasayı ihlal ettiğini söyledi. Trump'a açılan azil soruşturması kapsamında ABD liderine 'gücü kötüye kullanma' ve 'Kongre'ye engel olma' suçlamaları yöneltildi. Bu hamle, ülke tarihinde dördüncü defa görevdeki bir ABD liderini azledilmeye yaklaştırdı.


The Washington Post | Bir strateji olmadan mahsur kalmak

The Washington Post, Sigar'ın Afganistan savaşıyla ilgili gizli röportajlarını yayınlamaya devam ediyor. Araştırmacı gazeteci Craig Whitlock, "İlk başta Afganistan'ı işgal etmenin mantığı açıktı; El - Kaide'yi yok etmek, Taliban'ı devirmek ve 11 Eylül'ün tekrarlanmasını önlemek. 6 ay içinde ABD hedeflerini çoğunlula gerçekleştirdi; El Kaide ve Taliban'ın liderleri çoğunluka ölmüş, yakalanmış veya saklanmaktaydı" yazdı ancak belgelere göre daha sonra ABD'nin giderek hedeflerinden saptığını ve 17 yılı boyunca bu hatayı tekrarladığını aktardı. 'Afganistan Belgeleri'nde ifadeleri bulunan birçok asker, "anlamadıkları bir ülkede yanlış savaş stratejileri yürüttüklerini" ifade etti. Whitlock, bunun sonucunda ortaya "Kolayca çıkış bulunamayan kazanılmaz çatışma"nın ortaya çıktığını yazdı.


Moscow Times | Trump Beyaz Saray'da Rusya'dan Lavrov'u konuk etti, seçimlere müdahale edilmemesi konusunda uyarıda bulundu

ABD Başkanı Donald Trump, Beyaz Saray'da Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov'u konuk etti. Trump'ın görüşmede Lavrov'a Rusya'nın 2020'de yapılacak seçimlere müdahalede bulunulmaması için uyarılarda bulunduğu aktarıldı.


Le Monde | Emeklilik reformu: Macron’un yakınındaki ekonomistlerden uyarı


Fransa’da hükümetin tepki çeken ve günlerdir süren greve neden olan emeklilik reformu tartışılmaya devam ediyor. Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un 2017 kampanyası sürecinde beraber çalıştığı 4 ekonomist de reformun yürütülmesi sürecinde yeterince ‘açık’ davranılmadığını söyledi. Ekonomistler tartışmalı reformdaki temel hedeflerin bütçe endişeleri nedeniyle üzerinin örtüldüğünü açıkladı. Ekonomistler reforma yönelik eleştirilerin azaltılması için düzenleme önerileri hazırladıklarını söyledi.


Al Arabiya | Irak’ta protestolar sürüyor: Polis müdahalesinde yaralılar var

Irak’ta aylardır süren protestolarda son olarak dün yaşanan çatışmada polisin gerçek mermi ve biber gazı kullanması sonucu eylemciler yaralandı. Irak hükümetinin IŞİD’e karşı mücadeleyi günü temsil eden 10 Aralık Zafer Günü için eylemciler başkent Bağdat’ta toplanma çağrısı yaptı. Farklı şehirlerden gelen eylemciler Tahrir Meydanı’nda toplandı. Güvenlik kaynaklarının aktardığına göre polisin gerçek mermiyle müdahalesinde yaralananlar oldu.