Dünya Basınında Bugün

Dünya basınında bugün | Ukraynalı komutanların zor seçimi

Farklı ülkelerin gazeteleri bugün ilk sayfalarına neleri taşıdı?

23 Haziran 2022 09:49

T24 Dış Haberler

Rus ordusu Ukrayna'nın doğusunda ilerleme kaydederken Ukraynalı komutanların elinde iki seçenek kaldı: Savaşmaya devam edip kuşatılma riskini al veya geri çekil ve bölgedeki kritik merkezleri kaybet. ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Jerome Powell, enflasyonla mücadele sırasında faiz oranlarını bir resesyona sebep olacak kadar artırabileceklerini ifade etti. Fransa’da genel seçimlerin sonuçları siyasi çıkmaz endişesini de beraberinde getirdi.

23 Haziran 2022'de dünya basınında öne çıkan başlıklar şöyle...

The Guardian | Demir yolu grevini sonlandırma görüşmeleri tatsız sonuçlandı

Britanya’da ülkenin son yıllarda gördüğü en büyük grev olarak değerlendirilen demir yolu grevini sonlandırmak için yapılan ikinci görüşme de sonuçsuz kaldı. Sendika başkanı, Ulaştırma Bakanı Grant Shapps’ın maaş, çalışma koşulları ve modernleştirme planları üzerine yapılan müzakereleri dağıttığını söyledi. Shapps, sendika başkanının iddialarını “tamamen yalan” olarak nitelendirdi ve sendikanın görüşmeleri sonlandırdığını savundu. Demir yolları, Britanya’daki yolculara yalnız acil seyahatlere çıkmaları çağrısında bulunurken yaklaşık 40 bin çalışanın daha iyi çalışma koşulları için başlattığı grev sürüyor.


The Independent | Bir grup sığınmacı daha Ruanda’ya götürülmek üzere gözaltında tutuluyor

Britanya’da sığınmacıları Ruanda’ya götürecek ilk uçağın Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi kararıyla engellenmesine rağmen bir grup sığınmacı daha Ruanda’ya götürülmek üzere gözaltına alındı. Ruanda’ya gidecek ilk uçaktaki bir sığınmacının hukuk mücadelesi olumlu sonuçlanmış, AİHM kararıyla yedi sığınmacının bulunduğu uçağın Ruanda’ya gitmesi engellenmişti.


New York Times | Rusya, doğuda ilerleme kaydetti; Luhansk'ı ele geçirme tehdidi oluşturuyor

Rusya, Ukrayna'nın Luhansk bölgesinde üç stratejik köyü daha ele geçirdikten sonra New York Times, Ukraynalı kumandanların zor bir seçimler karşı karşıya kaldığını belirtti: Savaşmaya devam edip kuşatılma riskini al veya geri çekil ve bölgedeki kritik merkezleri kaybet. Severodonetsk ve Lısıçansk'ın düşmesi durumunda Luhansk'taki son şehir merkezleri de Rus güçlerinin eline düşmüş olacak. 


Wall Street Journal | Fed Başkanı, faiz artırımının resesyon riski oluşturduğunu belirtti

ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Jerome Powell, enflasyonla mücadele sırasında faiz oranlarını bir resesyona sebep olacak kadar artırabileceklerini ifade etti. Powell, ''Amacımız kesinlikle bu değil, ancak böyle bir olasılık var'' diye konuştu ve şöyle devam etti; ''Resesyona sebep olmamız gerekeceğini düşünmüyorum ama 40 yılın en yüksek seviyesindeki enflasyonu düşürmemiz gerektiğini biliyoruz''.


Moscow Times | Moskova, Nazilerin 2. Dünya Savaşı'nın yıldönümünde Berlin'i 'Rusofobik histeri' ile suçladı 

Berlin-Moskova hattında gerilim Rusya'nın Ukrayna'yı işgali nedeniyle yüksekken; Rusya, Almanya'yı ''Rusofobik histeri'' ile suçladı.

Çarşamba günü, Nazi Almanyası'nın 1941'de Sovyetler Birliği'ni işgal etmesinin yıl dönümü için yapılan açıklamada Rusya Dışişleri Bakanlığı, Berlin'i 2. Dünya Savaşı'ndan sonra inşa edilen ilişkileri tehlikeye atmakla suçladı. 

Bakanlıktan yapılan açıklamada, ''Alman yetkililer son zamanlarda 2. Dünya Savaşı'ndan sonra Almanlar ve Ruslar arasındaki tarihi barış sürecinin kazanımlarını baltalama riski yaratan daha fazla adım atıyor'' denildi.

Moskova, Almanya'yı ayrıca ''toplu psikoza varan gerekçesiz saldırganlık''la suçladı.

Rusya Dışişleri Bakanlığı, ''Rusofobik histeri sistematik olarak Alman yetkililer tarafından ülkemize yapılan saldırılarla körükleniyor'' ifadelerini kullandı.

Almanya Başbakanı Olaf Scholz; Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ve İtalya Başbakanı Mario Draghi ile birlikte geçen hafta Kiev'e gidip Ukrayna lideri Volodomir Zelenski ile görüşmüştü.


Le Monde | Ulusal Meclis: Büyük manevralar başlıyor

Fransa’da genel seçimlerin sonuçları siyasi çıkmaz endişesini de beraberinde getirdi. Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un merkez grubunun çoğunluğu kaybettiği seçimde aşırı sağcı Marine Le Pen’in partisi büyük bir kazanım elde ederken solda Boyun Eğmeyen Fransa lideri Jean-Luc Melenchon’un öncülük ettiği ittifak, en büyük üçüncü blok oldu. Çoğunluğu oluşturacak grubun önümüzdeki günlerde grup başkanlarını belirlemesi gerekiyor. Macron, muhalefet partilerinin liderleriyle görüşerek bir çıkış yolu aramaya başladı.


Al Jazeera | “Türkiye, Tel Aviv ve Tahran arasında dengeleyici rol oynuyor”

ran Devrim Muhafızları'nın üst düzey isimlerinden Albay Hassan Sayid Khodaei'nin geçen ay evinin önünde silahlı saldırıya uğrayarak öldürülmesi sonrasında İsrail yönetimi, İran’ın olası bir intikam saldırısıyla Türkiye’de bulunan İsrail vatandaşlarını hedef alabileceğini belirtiyor. İsrail Dışişleri Bakanı Yair Lapid’in İran tehdidi sürerken Türkiye’ye yapacağı ziyaretin aktarıldığı haberde son gelişmelerin Türkiye’nin İran ve İsrail’le ilişkilerini geliştirmeyi amaçladığı dönemde yaşandığı vurgulandı. İsrail, İran tehdidine karşı Türkiye’nin iş birliğine teşekkür eden açıklamalar yaparken Ankara’dan söz konusu tehditle mücadeleye dair net bir açıklama yapılmadı. Jeopolitika analisti Suha Çubukçuoğlu, yaptığı değerlendirmede “Türkiye, İran ve İsrail arasındaki gerilimde taraf tutmamaya çalışıyor ancak bir yandan da İran’ın planladığının benzeri operasyonlara kendi toprakları üzerinde izin vermeyeceği mesajını veriyor” dedi.