Dünya Basınında Bugün

Dünya basınında bugün | Trump, "Ulusa seslendi"

Farklı ülkelerin gazeteleri bugün ilk sayfalarına neleri taşıdı?

06 Şubat 2019 09:31

T24 Haber Merkezi
Metin Kaan Kurtuluş & Melis Karaca

ABD'nin ve birçok ülkenin basınının gündeminde Trump'ın "Ulusa sesleniş" konuşması var. Trump konuşmasında "Sınır duvarı" söylemini yineledi.

The Guardian, eski başbakan Margaret Thatcher'ın heykelinin Londra'ya dikilmemesi kararını ilk sayfasına taşıdı. Rusya gündeminde ise eski bir Moskovalı yöneticinin Trump ile şehirde inşaat konusunda görüştüklerini açıklaması var.

6 Şubat 2019 tarihinde dünya basınından öne çıkan bazı manşetler şöyle...


The Guardian | Londra tarafından reddedilen Thatcher heykeli evine gitti

Britanya'nın "Demir Leydi" lakaplı eski başbakanı Margaret Thatcher'ın heykelinin Londra'da sergilenilmemesine karar verildi. The Guardian'ın haberine göre Londra yönetimi ve polisi vandalların heykele zarar vermesinden korktuğu için bu kararı aldı. Heykel bu yüzden Thatcher'ın doğduğu yer olan Grantham'ın ortasına dikilecek.


The Times | Sürücüsüz arabalar bu yıl sonundan önce Britanya yollarında olacak

The Times'ın haberine göre Britanya hükümeti bu yıl sonuna kadar sürücüsüz arabaları test etmek için halka açık yollara çıkarmak istiyor. Habere göre deneme sürecine katılmak isteyenleri zorlu bir başvuru dönemi bekliyor. 


New York Times | Birlik için çağrı yapan Trump, Duvar için yeni bir teklifte bulundu

Donald Trump, yıllık olarak düzenlenen "Ulusa sesleniş" konuşmasını ilk defa bölünmüş bir Kongre'ye yaptı (2018 ara seçimlerinden sonra Temsilciler Meclisi'nde çoğunluk Demokratlara geçerken, Cumhuriyetçiler Senato'da çoğunluğunu korudu).  Trump konuşmasında partiler arası işbirliği çağrısı yaptı ancak aynı zamanda göçmenlik konusundaki duruşundan taviz vermeyeceğinin de sinyallerini verdi.


The Washington Post | Northam'ın açıklamaları danışmanlarını hayrete düşürdü

Demokrat Parti'den seçilmiş Virginia eyalet valisi Ralph Northam, üniversitede çekildiği ifade edilen bir fotoğraf sebebiyle çok tepki görmüştü. Fotoğrafta nefret grubu KKK kostümlü bir kişi ve suratını siyaha boyamış başka bir kişi görülüyordu. WP'de yer alan habere göre Northam, "bazı cevaplar bulmak" için eski okul arkadaşlarını aradı ve fotoğraftakinin kendisi olmadığını söyledi. Habere göre Northam'ın danışmanları cumartesi sabahı işe geldiklerinde Northam'ın istifa etmesine yardımcı olacaklarını düşünüyorlardı ve Northam'ın "Resimdeki ben değilim" açıklamasına oldukça şaşırdılar çünkü Northam kısa süre önce, toplum önünde resimde olduğunu ifade etmişti.


Wall Street Journal | Trump, sınır duvarı tartışmasını tekrar başlatmaya çalışıyor

WSJ'nin aktardığına göre Trump, "Ulusa sesleniş" konuşmasında ABD'nin güneyine bir duvar yapılması çağrısını yeniledi, ancak bu sefer "Ulusal acil durum ilân ederim" tehditini kullanmadı. WSJ'ye göre Trump, konuşmasında daha yumuşak bir dil kullandı.


Moscow Times | Eski belediye başkanı açıkladı: Trump, bir alışveriş merkezi açmak için Moskova yönetimi ile görüştü

Eski Moskova Belediye Başkanı Luzhkov'un açıklamalarına göre Donald Trump 1990'larda bir yeraltı alışveriş merkezi yapmak için Moskova yönetimi ile görüştü. Moscow Times'ın aktardığına göre Luzhkov, Trump'ın Rusya'da "bağlantıları olduğunu" söyledi.


Mali düzenlemeler, görev birikmesi, referandum: Emmanuel Macron’un soruları

Le Monde'un haberine göre Ulusal müzakere sürecinin başlamasıyla Fransa Cumhurbaşkanı ve hükümet, toplumdaki öfkeyi artıran popüler sorunları ele aldı. Başbakan Edouard Phillipe, görev birikmesi olarak bilinen, bir kişinin siyasi alanda birden fazla sorumluluğu olması problemini hafifletmeye yönelik bir yasa düşündüklerini açıkladı. Cumhurbaşkanı Macron’ un çözüm önerisi ise Avrupa Parlamentosu seçimleriyle aynı gün yapılacak bir referandum.


Frankfurter Allgemeine | Trump ve Kim toplantısı Şubat ayının sonunda gerçekleşecek

FAZ'ın haberine göre Vietnam'da Kim Jong- Un ve Donald Trump arasında yeni bir zirve planlanırken, uzmanlar BM Güvenlik Konseyi'ne Kuzey Kore'nin nükleer ve füze programlarının "işlevsel" olduğunu ve uygulanan yaptırımların "etkisiz" olduğunu bildiriyorlar. Trump'ın "Ulusa sesleniş" konuşmasında söylediğine göre iki lider 27 ve 28 Şubat tarihlerinde Vietnam'da bir araya gelecek.


Al Arabiya | Papa BAE ziyaretinden sonra arkasında umudun ve birliğin izlerini bırakıyor

Al Arabiya'nın haberine göre Papa'nın dün gerçekleştirdiği ayin için yüz binler Zayed Spor Şehri Stadyumu'na akın etti. Habere göre Papa'nın BAE ziyareti boyunca dini liderlerin birliği ve yapılan barış çağrıları insanlara umut oldu.