Dünya Basınında Bugün

Dünya basınında bugün | "Trump, saldırganların silahlı olduğunu biliyordu; onları Kongre binasına gönderdi"

Farklı ülkelerin gazeteleri bugün ilk sayfalarına neleri taşıdı?

29 Haziran 2022 09:41

T24 Dış Haberler

Eski bir Beyaz Saray danışmanı, dönemin ABD Başkanı Donald Trump'ın "silahlı olduklarına dair uyarılmasına" rağmen 6 Ocak Kongre baskını sırasında saldırganların yanına gitmek istediğini; Gizli Servis bu talebi kabul etmeyince de ajana saldırdığını ifade etti. İskoçya Başbakanı Nicola Sturgeon, 19 Ekim 2023'te ikinci bir bağımsızlık referandumu düzenlemek istediklerini açıklayarak, "İskoç demokrasisinin Boris Johnson ya da bir başka İngiliz Başbakanının tutsağı olmasına izin vermeyeceğim” dedi. Türkiye, İsveç ve Finlandiya arasında imzalanan mutabakat metniyle birlikte Ankara'nın Helsinki ve Stokholm'ün NATO üyeliğine destek vereceği açıklandı.

29 Haziran 2022'de dünya basınında öne çıkan başlıklar şöyle...

The Guardian | İskoçya Başbakanı, 2023 için yeni bağımsızlık referandumunu duyurdu

İskoçya Başbakanı Nicola Sturgeon, 19 Ekim 2023'te ikinci bir bağımsızlık referandumu düzenlemek istediklerini açıklayarak, "İskoç demokrasisinin Boris Johnson ya da bir başka İngiliz Başbakanının tutsağı olmasına izin vermeyeceğim” dedi. Britanya’ya bağlı 5.5 milyon nüfuslu İskoçya’da 2014 yılında bağımsızlık referandumu yapılmış ancak yüzde 55 ile bağımsızlık reddedilmişti. Referandumun yol haritasını anlatan Sturgeon, resmi onay için Britanya Başbakanı Boris Johnson’a mektup yazacağını ifade ederken, referandumun engellenmesi durumunda yasal yollara başvuracaklarını sözlerine ekledi.


The Independent | Johnson’a askeri harcama anlaşmazlığı

NATO Zirvesi’ne gitmek için yola çıkan Britanya Başbakanı Boris Johnson, ülkesinde askeri harcama taahhüdü nedeniyle zor durumda. Madrid’de düzenlenecek NATO Zirvesi’nin ana gündemlerinden birinin Rusya karşısında askeri kaynakların güçlendirilmesi olması beklenirken üst düzey bir kaynak, Britanya hükûmetinin savunma bütçesini enflasyonun yüzde 0.5 üzerinde artırma taahhüdünden vazgeçmek zorunda kalabileceğini söyledi. Kaynak, enflasyonun yüzde 11’e ulaştığı ve kamu maliyesinin pandemi etkisinde zorda olduğu dönemde 2019 seçimlerinde Johnson’ın askeri harcama taahhüdünün gerçekleşemeyebileceğini söyledi.


New York Times | Danışman ifade verdi: Öfkeli Trump, şiddete teşvik etti ve saldırganların arasına karışmaya çalıştı

Wall Street Journal | Beyaz Saray çalışanı: Trump, saldırganların silahlı olduğunu biliyordu; onları Kapitol'e gönderdi

Eski bir Beyaz Saray danışmanı, dönemin ABD Başkanı Donald Trump'ın "silahlı olduklarına dair uyarılmasına" rağmen 6 Ocak Kongre baskını sırasında saldırganların yanına gitmek istediğini; Gizli Servis bu talebi kabul etmeyince de ajana saldırdığını ifade etti. 

Trump'ın görevdeki son günlerinde özel kalem müdürlüğünü yapan Mark Meadows'un danışmanı olan Cassidy Hutchinson, ABD Temsilciler Meclisi'nin 6 Ocak Özel Komitesi'nin önünde ABD'nin modern siyasi tarihine damga vuran baskına giden saatlerde Beyaz Saray'da duyduklarını aktardı.

Hutchinson, Trump'ın Kongre baskınından hemen önce düzenlediği mitingin girişindeki güvenlik noktalarının kaldırılmasını istediğini aktardı. Danışmanın aktardığına göre, "Bana zarar vermek için burada değiller" diyen Trump, "S.çtığımın dedektörlerini kaldırın. Bırakın halkım içeri girsin. Buradan Kongre binasına yürüyebilirler" ifadelerini kullandı. 

Hutchinson'ın ifadesine göre Trump, "Bırakın Kongre binasına gitsinler" dediği ve mitinge girebilmeleri için metal dedektörlerini kaldırttığı destekçilerinin çoğunun silahlı olduğunu ve şiddet tehdidi oluşturduğunu biliyordu. 

Danışman, Trump'ın o gün her türlü uyarıya rağmen ısrarla Kongre'ye saldıran destekçilerinin yanına gitmek istediği ve danışmanlarının bütün gün onu kontrol altında tutmaya çalıştığını ifade etti.

Hutchinson, Trump'a arabadayken yine Konre'ye gidemeyeceği söylendiğinde eski ABD liderinin bir anda Gizli Servis ajanının sürdüğü aracın direksiyonuna yapıştığını belirtti. Gizli Servis ajanının başkanın elini yakalayıp direksiyonu bırakmasını söyledikten sonra Trump'ın ajanın boğazına yapıştığı belirtildi.

Beyaz Saray'da 2020 Başkanlık Seçimleri'nden sonra yaşananlara dair de detaylar paylaşan Hutchinson, Adalet Bakanı William Barr'ın seçime şaibe karıştığına dair kanıt bulamadıklarını söylediğinde Trump'ın yemek yediği tabağı duvara fırlattığı; "her yerin ketçap olduğunu" belirtti.


Moscow Times | Moskova ölümcül Ukrayna AVM saldırısında "provokasyon" ve "sahtelere" tepki gösterdi

Rusya, pazartesi günü Ukrayna'da bir alışveriş merkezini hedef almadığını söyledi ve Ukrayna'nın suçlamalarını "sahte" ve "provokasyon" olarak nitelendirdi.

Ukrayna, Rusya'nın Kremençuk kentinde vurduğu alışveriş merkezinde en az 20 kişinin hayatını kaybettiğini bildirmişti. Ukrayna Devlet Başkanı Volodomir Zelenski, Rusya'nın saldırısını bir "terör eylemi" olarak nitelendirirken, G7 de "savaş suçu" diye hitap etti.

Savaşın başından bu yana sivilleri hedef almadığına dair açıklamalar yapan Rusya ise AVM'yi hedef almadığını ve bahsi geçen işletmenin kapalı olduğunu iddia etti. 

Rusya Savunma Bakanlığı'ndan salı günü yapılan açıklamada Rus ordusunun Kremençuk'ta Batı'dan gönderilen silahların bulunduğu bir depoyu vurduğu; patlamanın yakındaki "kapalı" AVM'de yangına sebep olduğunu iddia etti.

Bakanlık, saldırıda ABD ve AB ülkelerinden Ukrayna'ya gönderilen silahların yok edildiğini öne sürdü.

Kremlin de Savunma Bakanlığı'nın açıklamasını destekleyerek, ordunun olayla ilgili sunduğu raporun "kapsamlı" olduğunu ifade etti. 

Rusya'nın BM Temsilcisi Yardımcısı Dmitri Polyanski de saldırıyla ilgili haberleri "Ukrayna'dan Buça stili yeni bir provokasyon gelmiş gibi gözüküyor" diye nitelendirdi. Kiev yakınlarındaki Buça kasabasından Rus ordusu çekildikten sonra sokaklarda cesetler ve toplu mezarlar bulunmuştu. Moskova bunu da "provokasyon" olarak nitelendirmişti.


Le Monde | Putin, Ukrayna’da bir AVM’yi vurarak NATO’ya meydan okudu

G7 liderlerinin Almanya’daki zirvesinin sonunda, Madrid’deki kritik NATO Zirvesi’nden önce Rus güçleri, Ukrayna’da bir alışveriş merkezini vurdu. Saldırıda en az 18 kişinin hayatını kaybettiği belirtildi. Rusya’nın saldırısı, Batı liderlerinin bir araya geldiği zirvelerden önce bir “meydan okuma” olarak değerlendirildi. Bugün Madrid’de başlayacak NATO Zirvesi’nde, özlelikle Rus tehdidine odaklanan yeni Stratejik Konsept Belgesi üzerinde anlaşılması bekleniyor.


Al Jazeera | Türkiye vetosunu çekti; Finlandiya ve İsveç NATO üyeliği yolunda

Türkiye, İsveç ve Finlandiya arasında imzalanan mutabakat metniyle birlikte Ankara'nın Helsinki ve Stokholm'ün NATO üyeliğine destek vereceği açıklandı. Türkiye’nin vetosunu geri çekmesiyle Finlandiya ve İsveç’in NATO üyelik süreci ilerlemeye başlayacak.
Türkiye mutabakat kapsamında İsveç ve Finlandiya'nın NATO üyeliğine destek vereceğini söylerken, İsveç ve Finlandiya da Türkiye'nin terör örgütü olarak nitelendirdiği FETÖ ve PYD/YPG'ye destek sağlanmayacağını bildirdi. Mutabakatta iki kuzey ülkesine "Müstakbel NATO müttefikleri" diye hitap edildi.