Dünya Basınında Bugün

Dünya basınında bugün | "Trump, İran'ı 'gözetlemek' istiyor"

Farklı ülkelerin gazeteleri bugün ilk sayfalarına neleri taşıdı?

04 Şubat 2019 09:28

T24 Haber Merkezi 
Metin Kaan Kurtuluş & Melis Karaca

Britanya'nın gündeminde Nissan'ın Sunderland'deki üretim tesislerinde yaptığı kesintiler ve kayıp futbolcu Sala'nın uçağının enkazına ulaşılması var.

ABD ise Patriots'ın 6. defa NFL şampiyonu olmasını konuşuyor. ABD'nin gündemindeki diğer konular ise ırkçı fotoğrafları olduğu iddiası ile gündeme gelen Northam ve Trump'ın İran açıklamaları. Kulis bilgilerine göre Northam istifa edebilir. Alman FAZ gazetesi  Maduro'nun Avrupa'ya karşı durmasını manşetine taşıdı, Orta Doğu gündeminde ise Papa'nın Abu Dabi ziyareti var.

4 Şubat 2019 tarihinde dünya basınından öne çıkan bazı manşetler şöyle...


The Guardian | Emiliano Sala: Kayıp Premier Lig futbolcusunun uçağı bulundu

Uçağı kaybolduktan sonra bir daha haber alınamayan Arjantinli futbolcu Emiliano Sala'nın içinde olduğu uçak, ailesinin tuttuğu arama ekibi tarafından bulundu. The Guardian'ın aktardığına göre uçağın enkazı Manş Adaları açıklarında bulundu. Uçağın enkazı içinde Sala ve uçakta bulunan diğer insanların cesetlerinin bulunup bulunmadığı hakkında bir açıklama yapılmadı.


Financial Times | May'e söylenene göre Nissan'ın geri adım atması anlaşmasız Brexit hakkında bir uyarı

Nissan, Brexit'i neden göstererek Britanya'nın en büyük araba fabrikası olan Sunderland'deki üretim tesislerinde artık X-Trail model araba üretmeyeceklerini açıkladı. Nissan, "Brexit konusundaki belirsizliğin, şirketin geleceğine yardımcı olmadığını belirtti.


New York Times | Trump, Irak'taki askerlerine Tahran'ı gözetletebilir

ABD Başkanı Donald Trump CBS'e verdiği röportajda, "İran'ı izleyebilmek istiyorum" dedi. New York Times'ın haberine göre Trump, Afganistan ve Suriye'deki askerlerini geri çekerken bölgedeki varlığını korumak ve İran'ı gözetleyebilmek için Irak'taki ABD askerlerini geri çağırmayacak. Habere göre ABD böylece Tehran üzerindeki baskısını korumaya çalışacak.


The Washington Post | Northam, planları ve istifa üzerine düşünüyor

Demokrat Parti'den seçilmiş Virginia eyalet valisi Ralph Northam, üniversitede çekildiği ifade edilen bir fotoğraf sebebiyle çok tepki görmüştü. Fotoğrafta nefret grubu KKK kostümlü bir kişi ve suratını siyaha boyamış başka bir kişi görülüyordu. WP'nin haberine göre Northam, dün akşam gündeminde "istifa" olan bir plansız toplantı gerçekleştirdi. Northam'a yakın kaynakların söylediğine göre eyalet valisi henüz bir karara varmadı. 


Wall Street Journal | New England Patriots Super Bowl 53'ü kazandı

Ulusal Futbol Ligi (NFL) şampiyonunu belirleyen ve dünya çapında milyonların izlediği Super Bowl'u Los Angeles Rams'ı 13-3'lük skor ile geçen New England Patriots kazandı. Bu sonuç ile Patriots koçu Bill Bellichick ve oyun kurucusu Tom Brady beraber 6. kez Amerikan futbolunun en değerli kupasını kazandı. Bu karşılaşma, Super Bowl tarihinin en az skor kaydedilen karşılaşması oldu.


Moscow Times | Binlerce kişi Moskova'nın 'Rus bölgelerine çöp dökme planı'nı protesto etti

Moscow Times'ın haberine göre Rusya'nın çeşitli bölgelerinde binlerce protestocu "çöp reformu" için çağrıda bulundu. Habere göre protestocular, çöplerin Rus bölgelerine dökülmesine tepki gösterdi. Geri dönüşüm istediklerini belirten protestocular "Nefes alamıyorum" ve "Rusya çöplük değildir" gibi pankartlar açtılar.


Le Figaro | Referandum: Macron’un krizden çıkış seçeneği

Le Figaro’da yer alan habere göre, Sarı Yelekler eylemleriyle büyüyen politik krizden çıkmak için Cumhurbaşkanı Macron, bir referandum yapabilir. Karar verildiği takdirde, referandumun Avrupa Parlamentosu seçimleriyle aynı günde, 26 Mayıs 2019’da yapılması planlanıyor.


Frankfurter Allgemeine | Maduro Avrupa'nın ültimatomunu reddetti

Almanya, Fransa, İngiltere, İspanya, Portekiz, Hollanda ve Belçika seçim taleplerinin yerine getirilmemesi halinde muhalif lider Juan Guaido'yu geçici devlet başkanı olarak tanıyacaklarını açıklamışlardı. FAZ'ın haberine göre Maduro, 8 günlük süre dolarken AB ülkelerinin verdiği ültimatomları reddettiğini belirtti.


Al Arabiya | Papa, tarihi ziyareti için Abu Dabi'ye vardı

Al Arabiya'nın haberine göre ilk defa bir Papa, Arap yarımadasına ayak bastı. Habere göre Abu Dabi'de üç gün geçirecek olan Papa, Vatikan ile İslam dünyası arasında iyi ilişkiler kurmaya çalışıyor.