Dünya Basınında Bugün

Dünya basınında bugün | Trump’ın saldırıları devam ederken azletme teklifi boşa çıktı

Farklı ülkelerin gazeteleri bugün ilk sayfalarına neleri taşıdı?

18 Temmuz 2019 09:44

T24 Dış Haberler

The Times'ın aktardığına göre, Britanya'da anlaşmasız Brexit ihtimali gelecek yıl ülkeyi resesyona sürükleyecek. Britanya Bütçe Sorumluluğu Ofisi, gelecek beş yılı öngören bir anlaşmasız Brexit ekonomi raporu hazırlıyor. ABD basını manşetlerine, Temsilciler Meclisi dört demokrat kadın hakkında 'ülkenize dönün' mesajı paylaşan ABD Başkanı Trump'ın sözlerini yinelediğini, Trump'ın azledilmesine yönelik yasa tasarısının reddedildiğini taşıdı. Fransız gazete Le Monde, istifa eden Enerji ve Çevre Bakanı'nın yerine atanan ismi açıkladı. Al Arabiya ise manşetinde Türkiye'nin Rus hava savunma sistemi S-400'ü almasının ardından Pentagon'un NATO müttefiğini F-35 programından çıkardığı haberine yer verdi. 

18 Temmuz 2019 tarihinde dünya basınından öne çıkan bazı manşetler şöyle..

The Times | “Anlaşmasız Brexit, Britanya’yı resesyona sürükleyebilir”

Britanya’nın resmi ekonomi uzmanı, anlaşmasız Brexit olduğu takdirde ülkenin gelecek resesyona gireceği ve ekonomide tahmini yüzde 3’lük bir küçülme yaşanacağını söyledi. Bütçe Sorumluluğu Ofisi’nin anlaşmasız Brexit durumuna karşı ekonomik öngörüleri içeren raporu hazırlaması bekleniyor. Raporda, Brexit sonrası hane halkı gelirleri, maaşlar, istihdam ve konut fiyatları yer alacak. 5 yıllık tahmine göre, Britanya, anlaşmasız Brexit’le resesyona girecek.

The Washington Post | Kalabalık, Trump’ın 'tweet'lerini kuvvetlendirdi

ABD Başkanı Donald Trump, dün gerçekleştirdiği bir mitingde Temsilciler Meclisi üyesi dört demokrat kadına yönelik ‘geri dönün’ sözlerini yineledi. Trump bu kez ayrıca Somali doğumlu Müslüman Temsilciler Meclisi üyesi Ilhan Omar’ı özel olarak hedef aldı. Mitinge katılan kalabalık, “Geri gönderi” sözleriyle Trump’ın tepki çeken sözlerine destek verdi. Mitingde hedef olan Ilhan Omar, Maya Angelou’dan bir şiir paylaşarak yanıt verdi.

The Guardian | May, Brexit mutlakiyetçilerinin ‘nefret ve öfkesini’ hedef aldı

Britanya Başbakanı Theresa May, başbakan olarak son konuşmasını gerçekleştirdi. May yaptığı konuşmada, Boris Johnson gibi siyasetçilerin mutlak Brexit tavırlarını hedef aldı. Gelecek hafta görevinden ayrılacak May, Brexit’in, ideolojik bir mesele haline getirilmesini eleştirerek kendi uyguladığı Brexit sürecini savundu.

 

The Financial Times | Berlin’de nöbet değişimi

Almanya’nın en güçlü üç kadını bir araya geldi. Ursula von der Leyen'in Savunma Bakanlığı görevinden ayrılarak AB Komisyonu başkanlığına seçilmesinin ardından Hristiyan Demokrat Birlik (CDU) Genel Başkanı Annegret Kramp-Karrenbauer, Almanya'nın yeni Savunma Bakanı oldu. Dün Kramp-Karrenbauer, Leyen ve Almanya Başbakanı Angela Merkel görev değişimi öncesi bir araya geldi.

The New York Times | Trump’ın saldırıları devam ederken azletme teklifi boşa çıktı

ABD Başkanı Donald Trump’ın Temsilciler Meclisi dört demokrat kadın hakkında yaptığı yorumlar Temsilciler Meclisi’ndeki demokratlar tarafından ‘ırkçı’ olarak kınanmıştı. Demokratlar arasında, Trump’ın yorumlarının ardından görevden azledilmesini hedefleyen bir yasa tasarısı sundu. Fakat dün, ABD Temsilciler Meclisi, Başkan Donald Trump'ın görevinden azledilmesini hedefleyen yasa tasarısını büyük bir fark ile reddetti. Demokrat Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi, daha önce birçok kez Trump'ın başkanlıkta azledilmesine karşı olduğunu dile getirmişti. Trump, paylaşımın büyük tepki görmesine rağmen konu hakkındaki söylemlerini sürdürüyor.

 

Le Monde | Macron Rugy olayını kapatmak için Elisabeth Borne’u seçti

Fransa Enerji ve Çevre Bakanı François de Rugy, hakkında devlet kasasından lüks harcamalar yaptığı yönündeki iddialar üzerine istifa etti. Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Rugy’nin istifasını ‘kişisel bir karar’ olarak nitelendirdi. Rugy’nin istifasının ardından Fransa’nın yeni Enerji ve Çevre Bakanı Elisabeth Borne oldu.

 

Al Arabiya | ABD, NATO müttefiği Türkiye’yi F-35 programından attı

ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon), Türkiye'nin Rusya'dan S-400 hava savunma sistemleri alma kararı nedeniyle F-35 savaş uçakları programından çıkarıldığını açıkladı. Kararı, Pentagon Satın Alma ve İdame İşlerinden sorumlu Müsteşar Yardımcısı Ellen Lord ile Savunma Bakanı yardımcılarından David J. Trachtenberg açıkladı. Açıklamada "Türkiye S-400 kararından dolayı iş imkanlarını ve ekonomik fırsatları kaybedecek. F-35 programıyla bağlantılı 9 milyar dolarlık bir kayıp olacak" denildi. Açıklamada Türk pilotlara ABD'yi terk etmeleri için 31 Temmuz'a kadar süre tanınacağı belirtilirken, programdaki bütün pilotların tanınan bu süreyi önceden bildiğini vurguladı.