Dünya Basınında Bugün

Dünya basınında bugün | Trump'ın evine yapılan FBI baskını, "tarihte bir ilk"

Farklı ülkelerin gazeteleri bugün ilk sayfalarına neleri taşıdı?

09 Ağustos 2022 09:45

T24 Dış Haberler

Eski ABD başkanı Donald Trump, Federal Soruşturma Bürosu'nun (FBI) Florida'daki Mar-a-Lago Club'da bulunan evini bastığını duyurdu.  Trump, yaptığı açıklamada FBI ajanlarının evine geleceğinin daha önce söylenmediğini belirtirken, ABD adalet sisteminin kendisine karşı "bir silah gibi kullanıldığını" söyledi ve "Daha önce hiçbir ABD başkanına böyle bir şey olmadı" dedi. Wall Street Journal'a konuşan tarihçiler de FBI'ın bir eski ABD başkanının evini bastığı başka bir örnek hatırlamadıklarını söyledi. Grease'deki rolüyle tanınan Grammy ödüllü şarkıcı ve aktris Olivia Newton-John, 73 yaşında Güney Kaliforniya'daki çiftliğinde hayatını kaybetti. Çin, ABD Temsilciler Meclisi Nancy Pelosi'nin geçen hafta yaptığı ziyaretin ardından Tayvan adası etrafında başlattığı tatbikatları uzatınca; Tayvan da adanın savunmasına yönelik gerçek topçu ateşiyle tatbikat yaptı. 

9 Ağustos 2022'de dünya basınında öne çıkan başlıklar şöyle...

The Guardian | Truss’ın vergi vaatlerinin bedeli yılda 50 milyar sterlini bulabilir

Yapılan analizler Britanya’da Muhafazakâr Parti lideri ve başbakanlığa aday olan Liz Truss’ın vergi kesintisi vaatlerinin yılda 50 milyar sterline kadar bir bedeli olabileceğini gösterdi. Anketlerde önde görülen Truss, ulusal sigorta artışını durdurma, şirket vergilerini artırma, savunma harcamalarını artırma vaatlerinde bulunmuştu.


The Independent | Olivia Newton John hayatını kaybetti

Grease'deki rolüyle tanınan Grammy ödüllü şarkıcı ve aktris Olivia Newton-John, 73 yaşında Güney Kaliforniya'daki çiftliğinde hayatını kaybetti.

Eşi, "Olivia, 30 yılı aşkın bir süredir meme kanseriyle olan yolculuğunu paylaşarak zaferlerin ve umudun bir simgesi olmuştur" dedi.


The New York Times | Trump, FBI'ın Güney Florida'daki evini aradığını söyledi

The Wall Street Journal | FBI, Trump'ın evinde gizli dosyalar aradı

Eski ABD başkanı Donald Trump, Federal Soruşturma Bürosu'nun (FBI) Florida'daki Mar-a-Lago Club'da bulunan evini bastığını duyurdu. 

Trump, yaptığı açıklamada FBI ajanlarının evine geleceğinin daha önce söylenmediğini belirtirken, ABD adalet sisteminin kendisine karşı "bir silah gibi kullanıldığını" söyledi ve "Daha önce hiçbir ABD başkanına böyle bir şey olmadı" dedi. Wall Street Journal'a konuşan tarihçiler de FBI'ın bir eski ABD başkanının evini bastığı başka bir örnek hatırlamadıklarını söyledi.

Trump, evi basan ajanların zorla kasasını da açtığını bildirdi. Eski ABD lideri baskınla ilgili olarak, "Bu, çaresizce 2024'te aday olmamamı isteyen radikal solcu Demokratlar tarafından yapılmış bir saldırıdır" ifadelerini kullandı. 

Kaynaklar, ajanların Trump'ın özel dosyaları Ulusal Arşiv'e göndermek yerine evine götürdüğü iddiasıyla ilgili soruşturmada mahkemeden arama izni çıkardığını belirtti.

Wall Street Journal'a konuşan kaynaklara göre arama pazartesi sabahı başladı ve akşam saatlerine kadar devam etti. 

WSJ'ye göre yetkililer, resmi dosyaları onaylanmamış bir yere taşıdığı durumda 5 seneye kadar hapis cezası alabiliyor.


Le Monde | ABD Başkanı Joe Biden’ın enflasyonla mücadele tasarısı onaylandı

Biden'ın enflasyonla mücadeleye yönelik planları, 7 Ağustos Pazar günü 50 oyla senatodan geçti.

2022 yılında yapılacak olan ara seçimlere az bir zaman kala Biden için oldukça büyük bir başarı olan söz konusu sağlık ve iklim merkezli tasarıda, ekolojik geçiş için 369 milyar dolar ayrılacak.

Tasarı, yaşlılar için ilaç fiyatlarının düşürülmesinin yanı sıra vergilerin daha adil bir şekilde dağıtılmasını da kapsıyor

Tasarı yürürlüğe girmeden önce ABD Temsilciler Meclisi tarafından hafta sonu oylanacak.


Moscow Times | Kommersant: Rus bölgelerinde Ukrayna'da cepheye gitmek üzere 40 gönüllü ünite oluşturuldu

Rusya'nın onlarca bölgesinin, Moskova'nın Ukrayna'da azalan asker gücüne destek olmak için bölgede yaşayan vatandaşlardan 40 gönüllü ünitesi kurduğu belirtildi. 

Savaş Çalışmaları Enstitüsü'nün geçen ay yaptığı değerlendirmelere göre Kremlin, Rusya'nın 85 bölgesinin her birinden 400 kontratlı asker çıkarıp, Ukrayna'ya 34 bin kadar gönüllü asker göndermeyi hedefliyor. 

Rusya'nın önde gelen yayınlarından Kommersant'a göre şu ana kadar St. Petersburg'dan Uzak Doğu'daki Primorski'ye 19 bölgede 40 gönüllü ünite kuruldu. 

Kommersant, toplam gönüllü sayısını vermezken; her ünitenin 90 ila 500 kişiden oluştuğunu belirtti.

Gönüllülere 130 bin ruble (Yaklaşık 38 bin TL) ila 300 bin ruble (Yaklaşık 89 bin TL) para teklif edildiği belirtildi.

Rusya'nın bölgeleri, 2022'nin bahar aylarında gönüllüler için çağrı yapmaya başlamıştı.


Al Jazeera | Çin savaş oyunlarını uzatınca Tayvan da gerçek silahlarla tatbikata başladı

Çin, ABD Temsilciler Meclisi Nancy Pelosi'nin geçen hafta yaptığı ziyaretin ardından Tayvan adası etrafında başlattığı tatbikatları uzatınca; Tayvan da adanın savunmasına yönelik gerçek topçu ateşiyle tatbikat yaptı. 

Tayvanlı yetkililer salı günü yapılan tatbikatların uzun süredir planlandığını ve Çin'in tatbikatlarına karşılık yapılmadığını iddia etti.