Dünya Basınında Bugün

"Trump, Demokrat Yahudileri ihanetle suçladı"

Farklı ülkelerin gazeteleri bugün ilk sayfalarına neleri taşıdı?

21 Ağustos 2019 09:43

T24 Dış haberler

Britanya basını yaklaşan Brexit sürecini manşete taşıdı. The Daily Telegraph'ta yer alan habere göre 10 gün sonra başlayacak Avrupa Birliği'nden ayrılma sürecinde Britanya yetkilileri yalnızca 'önemli' AB toplantılarına gitmeye başlayacak. ABD basını ise Trump'ın Demokrat adaylara oy veren Yahudi vatandaşlara 'ihanet' suçlamasına ve Afganistan'da hafta sonu gerçekleşen saldırıdan sonra gündeme gelen IŞİD tehlikesine yer verdi. Al Arabiya ise Batı ülkeleri ve İran arasında süregelen 'tanker krizini' takip etti. 

21 Ağustos 2019 tarihinde dünya basınında öne çıkan bazı manşetler şöyle...

The Daily Telegraph AB'den ayrılma süreci 10 gün içinde başlayacak

Britanya’nın AB’den ayrılma sürecinin 10 gün içinde başlayacağı belirtildi. Brexit Bakanı Steve Barcley’in duyurduğuna göre Britanya yetkilileri bundan sonra yalnızca ‘önemli’ Avrupa Birliği toplantılarına katılacak.  Britanya’nın ‘Brüksel boykotunun’ parlamentonun yaz tatilinin bitiminde başlayacağı öğrenildi.


The Financial Times | Akdeniz'de 19 gündür denizde bekletilen sığınmacılar denize atladı

İtalya açıklarında iki haftadan uzun süredir bekletilen insani yardım gemisinde bulunan sığınmacılar çaresizlikten denize atladı. Karaya yüzerek ulaşmaya çalışan sığınmacılar sahil güvenlik ekiplerince kurtarıldı. "Open Arms" adlı İspanyol yardım gemisinin mürettebatı 19 gün önce denizden kurtardıkları sığınmacıları kontrol altında tutamadıkları bilgisini paylaşarak yardım istedi. Kurtarılan sığınmacıların nereye götürülecekleri bilgisi paylaşılmadı.

The New York Times | Trump, Demokrat Yahudileri ihanetle suçladı

ABD Başkanı Donald Trump, Demokrat bir adaya oy veren Yahudileri ‘cahillik ve ihanetle’ suçladı. Trump’ın yorumu Müslüman Temsilciler Meclisi üyesi Ilhan Omar ve Rashida Tlaib’in İsrail’e alınmama tartışmalarının ardından geldi. Trump’ın ihanet açıklamaları tepki çekti.


The Times | Johnson’dan AB’ye: Karşı çıkanlar anlaşmasız Brexit’i durduramaz

 Boris Johnson, Angela Merkel'e, İngiltere Parlamentosu'nun ülkenin 31 Ekim'de gerekirse anlaşma olmadan AB'den ayrılmasını engelleyemeyeceğini söyleyecek. Britanya Başbakanı, Pazartesi günü AB Konseyi Başkanı Donald Tusk'a bir mektup göndererek, anti-demokratik olduğunu söylediği "backstop"tan vazgeçilmesini istemişti. Tusk ise Johnson'ın bu talebine olumsuz yanıt vermişti.

The Washington Post | IŞİD’in yeniden ortaya çıkmasına yönelik korkular artıyor

IŞİD’in bitirildiği söylense de Afganistan yetkililerine göre IŞİD militanlarının bir bölümü Afganistan-Pakistan sınırındaki dağlarda toplandı fakat bölgedeki Afgan ve ABD askerlerinin kontrolü sayesinde güç toplayamıyor fakat cumartesi günü Afganistan’da bir düğüne yapılan ve 63 kişinin hayatını kaybettiği saldırı korkuları yeniden gündeme getirdi. Öte yandan ABD ile Taliban arasında Afganistan barış görüşmeleri devam ediyor.


 

Le Figaro | Macron, reform planlarını yineledi

Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Fransa’yı ‘temelden değiştirme’ planlarına devam ediyor. Buna göre Macron kabineyle yapacağı görüşmede emeklilik, ekoloji, vergiler gibi pek çok konuda reform planlarını açıklayacak. ‘Fransa’yı temelden değiştirmek’ Macron’un kampanyasının temel cümlelerinden biriydi.


Al Arabiya | Mike Pompeo: İran, Suriye’ye yakıt götürürse ABD harekete geçer

ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, İran tankerinin Suriye’ye petrol götürdüğünü tespit ettikleri durumda harekete geçeceklerini açıkladı. Pompeo, takip edeceklerini söylediği tankerin Suriye’ye gitmesini engellemek için çalışacaklarını söyledi. Öte yandan İran yarı resmi haber ajansı Cebelitarık’ta serbest bırakılan tankerin İran Devrim Muhafızları’na kiralandığını açıkladı.