Dünya Basınında Bugün

Dünya basınında bugün | Tahran ve Washington arasında ‘tehlikeli oyun’

Farklı ülkelerin gazeteleri bugün ilk sayfalarına neleri taşıdı?

26 Haziran 2019 09:59

T24 Dış haberler | Metin Kaan Kurtuluş & Melis Karaca

Dünyanın gündeminde İran-ABD gerilimi var. Dün açıklanan ek yaptırımlar ve karşılıklı açıklamaların ardından gerilim daha da tırmandı. Britanya'nın bir sonraki başbakanı olacağına kesin gözüyle bakılan Boris Johnson, ülkesinin Ekim'de Avrupa Birliği'nden ayrılmasının kendisi için ölüm kalım meselesi olduğunu söyledi. Al Arabiya'nın aktardığına göre Suudi Özel Kuvvetleri Yemen’de IŞİD yöneticisini yakaladı.

26 Haziran 2019 tarihinde dünya basınından öne çıkan bazı manşetler şöyle..

The Times | Johnson için Britanya’nın Avrupa’dan ayrılması: Ölüm kalım meselesi

Britanya’da Muhafazakâr Parti liderliği ve başbakanlık yarışını önde götüren Boris Johnson, seçildiği takdirde Britanya’nın Avrupa Birliği’nden ayrılmasının kendisi için ölüm kalım meselesi olacağını açıkladı. Ekim sonunda gerçekleşmesi beklenen Brexit için yapılan anketlere göre dört kişiden biri için anlaşmasız Brexit birinci seçenek olarak görülüyor.


The Daily Telegraph | Boris, kampanyasını rayına döndürmek için eski Tory lideri Iain Duncan Smith’le çalışıyor

Muhafazakâr Parti lideri ve başbakan adayı Boris Johnson, seçim kampanyasını tekrar rayına oturtmak için çabalıyor. Johnson son olarak, kampanyası için eski Tory lideri Iain Duncan Smith ile çalışmaya başladı. Johnson’ın kişisel hayatının gündeme gelmesi üzerine gelen eleştiriler, seçim sürecini önde götüren başbakan adayının kampanya ekibinde yeniliklere gitmesine neden oldu.


New York Times | Demokratlar Trump politikalarını denetlerken sınır yardımı yasa tasarısı kabul edildi

Kongre'deki Demokrat Partililerin bir bölümü ABD Başkanı Donald Trump'ın kendi politikaları için kullanacağından çekindiği için 4.5 milyar dolarlık sınır yardımına destek vermekten çekiniyordu. Temsilciler Meclisi üyesi Demokratlar yasa tasarısına "verilen paranın kullanılabileceği alanlar hakkında sınırlamalar" getirdi. Bu sınırlamaların ardından tasarı 230 oya 195 oyla kabul edildi. 


The Washington Post | Tehditler ve hakaretler ABD ve İran'ın arasını daha da açtı

İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, ülkenin dini lideri Ali Hamaney'e ABD'nin yaptırım uygulama kararının ardından Washington yönetimine "zihinsel engelli" dedi. Ruhani, yaptırımların işe yaramayacağını çünkü Hamaney'in İran dışında mal varlığı olmadığını söyledi. Trump, Ruhani'nin "cahil" olduğunu ve "gerçek hayatı anlamadığını" söyledi.Trump Twitter üzerinden yaptığı açıklamada "ABD'li herhangi bir şeye yapılacak saldırının İran'a yıkım getireceğini" ifade etti.


Moscow Times | Araştırma: Ruslar giderek sosyal konuları protesto etmeye başlıyor, siyasi konuları değil

Rusya'da yapılan bir araştırmaya göre Devlet Başkanı Putin'in eylem yasaklarının ardından protestolarda artış görüldü. Araştırmaya göre Rusya'da 2019 yılında sosyal konularla ilgili 429 eylem düzenlendi. Bu düzenlenen bütün eylemlerin üçte birinden fazlası ediyor.


Frankfurter Allgemeine | Stephan E.'nin Lübcke'yi öldürdüğü iddia edildi

Stephan E. isimli şüphelinin Kessel Bölge Valisi Walter Lübcke'yi öldürdüğünü itiraf ettiği iddia edildi. İddiaya göre Stephan E. kimse ile iş birliği yapmadığını ve cinayeti tek başına işlediğini söyledi.


Le Monde | Tahran ve Washington arasında ‘tehlikeli oyun’

ABD ve İran arasında gerginlik sürüyor. ABD Başkanı Donald Trump, pazartesi günü İran’a yeni yaptırımlar planlanını imzaladı. İran’ın yaptırımlara yanıtı ise ‘iki ülke arasında diplomasinin kalıcı olarak sona ereceği’ oldu. Hürmüz Boğazı’nda yaşanan gerginlikler iki ülkenin askeri bir çatışmaya gidebileceği endişelerini uyandırdı.


Al Arabiya | Suudi Özel Kuvvetleri Yemen’de IŞİD yöneticisini yakaladı

Arap Koalisyonu’ndan yapılan açıklamaya göre, Yemen’in ‘IŞİD Emiri’ olarak bilinen Abu Osama al-Muhajir yakalandı. Suudi Basın Ajansı’nın duyurusuna göre, al Muhajir’le birlikte üç IŞİD üyesi de 3 Haziran’da yakalandı. Operasyonda silah ve iletişim cihazlarının da ele geçirildiği belirtildi.