Dünya Basınında Bugün

Dünya basınında bugün | 'Stratejik ortaklık' bitti; NATO'ya en ciddi tehdit tekrar Rusya

Farklı ülkelerin gazeteleri bugün ilk sayfalarına neleri taşıdı?

30 Haziran 2022 09:46

T24 Dış Haberler

Madrid'deki zirvede NATO ülkelerinin yeni liderleri ittifakın yeni stratejik konseptini kabul etti. ABD Başkanı Joe Biden, ABD’nin Avrupa’daki kara, hava ve denizdeki NATO birliklerinin güçlendirileceğini duyurdu. Rusya Savunma Bakanlığı tarafından yapılan açıklamalar ve paylaşılan görüntüler, Ukrayna'da hedeflenen ilerlemenin kaydedilememesinin ardından son haftalarda Rus ordusunun komuta yapısında değişikliklere gidildiğine işaret ediyor.

30 Haziran 2022'de dünya basınında öne çıkan başlıklar şöyle...

The Guardian | Özelleştirme, Ulusal Sağlık Sistemi’ndeki ölüm oranlarında artışla ilişkilendirildi

Muhafazakâr Parti reformu kapsamında Ulusal Sağlık Sistemi’ne bağlı bakım hizmetlerinin özelleştirilmesi, hizmette kalite düşüşü ve tedavi edilebilir vakalarda ölüm oranlarının artmasıyla ilişkilendirildi. Hazırlanan rapor, 2012 yılında dönemin Sağlık Bakanı Andrew Lansley’in attığı adımla vergi mükelleflerinin verdiği milyarlarca Pound’un NHS hastalarını tedavi etmeleri için özel şirketlere verildiğini gösterdi. Özel şirketlerle yapılan sözleşmelerle sağlık hizmetlerinde kalitenin gözle görülebilir bir oranda düştüğü belirtildi.

 


The Independent | Raducanu için Wimbledon hayali sona erdi

Britanya’nın bir numaralı kadın tenisçisi Emma Raducanu’nun Wimbledon’a gitme planları dün suya düştü. Raducanu, daha önce Indian Wells’te yendiği rakibi Caroline Garcia karşısındaki ikinci maçında kaybetti.


New York Times | NATO, misyonunu Moskova'nın saldırganlığı için yeniden yapılandırdı

Madrid'deki zirvede NATO ülkelerinin yeni liderleri ittifakın yeni stratejik konseptini kabul etti. NATO'nun yeni güvenlik doktrinini yansıtan belgede, Rusya'yı ittifak için "en ciddi ve doğrudan tehdit" olarak tanımlandı. İttifak, Çin'i de ilk kez bir 'stratejik zorluk' olarak nitelendirdi.

NATO'nun stratejik konsepti en son 2010 yılında güncellenmişti. Rusya, 2010'daki belgede NATO'nun stratejik ortağı olarak tanımlanıyordu. 


Wall Street Journal | ABD, Avrupa'daki asker varlığını artırmayı hedefliyor

ABD Başkanı Joe Biden, ABD’nin Avrupa’daki kara, hava ve denizdeki NATO birliklerinin güçlendirileceğini duyurdu. ABD, Polonya'ya kalıcı olarak asker konuşlandıracağını bildirdi. WSJ, kararları ABD'nin Avrupa'ya Soğuk Savaş'tan bu yana en büyük askeri genişlemesi olarak nitelendirdi.


Moscow Times | Rusya ordusundaki 'revizyon', Ukrayna'daki yavaş ilerlemeye yönelik rahatsızlığa işaret ediyor

Rusya Savunma Bakanlığı tarafından yapılan açıklamalar ve paylaşılan görüntüler, Ukrayna'da hedeflenen ilerlemenin kaydedilememesinin ardından son haftalarda Rus ordusunun komuta yapısında değişikliklere gidildiğine işaret ediyor.

Moscow Times'ın aktardığına göre Rusya Savunma Bakan Yardımcısı Gennadi Zidko'nun bu hafta sonu Savunma Bakanı Sergey Şoygu'yla Ukrayna'nın doğusunu ziyaret etmesi; Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinin başına Zidko'nun getirildiğinin konuşulmasına sebep oldu.

Rusya'nın işgalinin komutanı olan General Aleksandır Dvornikov, haftalardır görülmedi. 

Twitter paylaşımında bulunan savunma analisti Rob Lee, ''Bu görüntüler Zidko'nun Ukrayna'daki Rus güçlerinin komutanı yapıldığını doğrular nitelikte'' yazdı.

Moscow Times, Rusya'nın komuta yapısında değişikliğin, üstün cephanelik ve ekipmanlarına rağmen Ukrayna'da istenilen ilerlemenin kaydedilememesinden Moskova'nın duyduğu rahatsızlığa işaret ediyor olabileceği değerlendirmesinde bulundu.

Rusya, saldırılarını Ukrayna'nın doğusuna odaklandırdıktan sonra Popasna kasabasını ve stratejik önemdeki Severodonetsk şehrini ele geçirse de yine hedeflerine ulaşması isteneneden uzun zaman alıyor. 

ABD merkezli düşünce kuruluşu Study of War, ''Eğer Rusya ordusunda gerçekten büyük değişiklikler yapıldıysa bu kazanmanın eşiğinde olan bir ordunun yapacağı şeylere benzemiyor'' değerlendirmesinde bulundu.