Dünya Basınında Bugün

Dünya basınında bugün | Rusya'da üç yayın muhalif gazeteciye destek için aynı manşetle basıldı

Farklı ülkelerin gazeteleri bugün ilk sayfalarına neleri taşıdı?

10 Haziran 2019 09:03

T24 Dış haberler | Metin Kaan Kurtuluş & Melis Karaca

Rusya'da bugün Kommersant, Vedomosti ve RBK gazeteleri aynı manşetle çıktı: "Biz İvan Golunov'uz!". Gazeteler muhalif yayın yapan gazeteciye yapılan muameleyi ve verilen ev hapsi cezasını protesto etmek için bu yolu seçtiler. Britanya'da gündem Michael Gove'un açıklamaları. Çoğu gazeteye göre Gove'un geçmişte kokain kullandığını açıklaması Muhafazakar Parti lideri olma ihtimalini düşürdü. New York Times, Sudan'da askerlerin protestoculara yaptığı müdahaleler sonucunda 118 kişinin öldürüldüğünü aktardı. FAZ'ın haberine göre Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Mass, İran'la yapılan nükleer anlaşmayı "kurtarmak" için Tahran'a gitti.

10 Mayıs 2019 tarihinde dünya basınından öne çıkan bazı manşetler şöyle..


The Guardian | Uyuşturucu itirafının ardından Gove’un başbakanlık yolu sallantıda

Michael Gove’un Muhafazakâr Parti liderliği ihtimali, çekilmesi yönündeki taleplerin artmasının ardından sallantıya girdi. Gove 20 yıl önce gazetecilik yaptığı yıllarda uyuşturucu kullandığını itiraf etmiş, Tory kanadından siyasiler adaylıktan çekilmesi gerektiğini öne sürmüştü. Partililer Gove yerine, Brexit konusunda yakın tutum izleyen Sajid Javid, Jeremy Hunt, Matt Hancock gibi adayları düşünüyor.


The Times | Gove, kokain kullanımının ardından ‘ikinci şans’ istiyor

Muhafazakâr Parti lideri adayı Michael Gove, başbakanlık şansının geçmişte uyuşturucu kullandığı itirafının ardından elinden alınmaya çalışıldığını söyledi. Gove, kokain kullanımının ardından hapis cezası almadığı yönündeki ‘çifte standart’ eleştirilerini ise “Bu konuda şanslıydım fakat zaten çok ciddi bir hata olduğunu düşünmüyorum” sözleriyle cevapladı.


New York Times | Sudan'da öfke, baskı muhalefeti körüklüyor

New York Times ilk sayfasında Sudan'da darbe ile yönetime gelen Askeri Geçiş Konseyi'ni sivil hükümet talebiyle protesto eden eylemcilere ordu tarafından uygulanan aşırı şiddetli müdahalelere yer verdi. Sudanlı Doktorlar Merkezi Komitesi'nin aktardığına göre ordu müdahalelerinde 118 kişinin ölümüne sebep oldu. Ordunun uyguladığı baskıya tanık olan Sudanlı doktor Diaa Ali, ordunun protestoculara ateş açtığını, çadırları yaktığını ve kadınlara cinsel istismar yapıldığını söyledi. NYT'ye konuşan Ali, "Bu devrimin sonu değil, başlangıcı" dedi. 


The Washington Post | Protestocular Hong Kong sokaklarını doldurdu

Hong Kong'da farklı meslek gruplarından binlerce kişi "suçlu iadesi yasa tasarısını" protesto etmek için sokaklara çıktı. WP bu protestoların Hong Kong tarihinin en büyüklerinden biri olduğunu kaydetti. Çoğu kişi yasa tasarısının kabul edilmesi durumunda Çin'in Hong Kong üzerinde etkisinin artacağını düşünüyor 


Kommersant, Vedomosti, RBK | Biz İvan Golunov'uz!

Bugün üç Rus gazetesi aynı manşet ile basıldı. Rusya'da Putin hükümetindeki yozlaşma ile ilgili muhalif haberler hazırlayan gazeteci İvan Golunov gözaltına alındı ve iki aylığına ev hapsi cezasına çarptırıldı. Muhalif gazeteci "uyuşturucu kaçırmakla" suçlandı. Golunav'a gözaltında işkence yapıldığı iddia edildi. Kommersant, Vedomosti ve RBK gazeteciye destek için ilk sayfasında "Biz İvan Golunov'uz" ifadelerine yer verdi.


Frankfurter Allgemeine | Nükleer anlaşmayı kurtarmak için 19 saat

FAZ'ın haberine göre Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Maas İran'la yapılan nükleer anlaşmayı "kurtarmak için" Tahran'a gitti. Mass, anlaşmanın sadece ekonomik açıdan değil, siyasi ve stratejik açıdan da önemli olduğunu ifade etti.


Le Figaro | Eğitim Bakanı Blanquer, itirazlara rağmen reformlarını elden bırakmıyor 

Eğitim Bakanı Jean Michel Blanquer, sendikalardan aldığı eleştirilere rağmen, politikalarını hayata geçirmeye devam ediyor. Sendikalar ise Blanquer’i ‘sağın bakanı’ olarak tanımlıyor ve otoriterliği eleştiriyorlar.


Al Arabiya | Filistinli liderler: ABD elçisinin ‘ilhak yorumları’ radikal yaklaşımı gösteriyor

Filistinli liderler, ABD elçilerinin, İsrail’in Batı Şeria bölgesinde bazı yerleri ilhak etme hakkı olduğu yorumlarının Beyaz Saray’ın ‘radikal bakış açısını’ ortaya koyduğunu söyledi. ABD’nin İsrail Büyükelçisi David Friedman’ın New York Times gazetesine yaptığı yorumları değerlendiren Filistin hükümet sözcüsü, ‘politik olgunluktan uzak, radikal’ değerlendirmesinde bulundu. Filistin Dışişleri Bakanlığı ise, Uluslararası Ceza Mahkemesi’ne şikâyette bulunacaklarını söyledi.