Dünya Basınında Bugün

Dünya basınında bugün | "May, meydan okuyarak sonbahara kadar görevde kalabilir"

Farklı ülkelerin gazeteleri bugün ilk sayfalarına neleri taşıdı?

08 Mayıs 2019 10:00

T24 Dış haberler | Metin Kaan Kurtuluş & Melis Karaca

The Guardian gazetesi, Britanya'da Ukip adayının bir milletvekilini tecavüz ile tehdit etmesinin ardından polisin soruşturma başlatmasını manşetine taşıdı. The Times ise Muhafazakar Partililerin baskısına rağmen Başbakan Theresa May'in sonbahara kadar görevde kalabileceğini yazdı. New York Times gazetesi ABD Başkanı Donald Trump'ın vergi belgelerini inceledi. Trump'ın 85 ile 94 arasında büyük kayıplar yaşadığı ortaya çıktı. Al Arabiya, ABD Dışişleri Bakanı Pompeo'nun 'sürpriz' Irak ziyaretini internet sitesinin manşetine taşıdı.

8 Mayıs 2019 tarihinde dünya basınından öne çıkan bazı manşetler şöyle...

The Guardian | Birleşik Krallık Bağımsızlık Partisi adayının tecavüz tehditi üzerine polis soruşturması

Ukip(Birleşik Krallık Bağımsızlık Partisi) adayının İşçi Partisi’nden milletvekili Jess Phillips’e tecavüz ettiği iddiaları üzerine polis soruşturma başlattı. Ukip adayı Carl Benjamin, Phillips’e Twitter üzerinden, “Sana tecavüz bile etmem” ifadelerini kullanmış, daha sonra “Yeterince baskıyla yenik düşebilirim” diye eklemişti. West Midlands Polisi, Benjamin hakkında soruşturma başlattı.


The Times | May, meydan okuyarak sonbahara kadar kalabilir

İngiltere Başbakanı Theresa May, Muhafazakar Parti’nin ekim ayında gerçekleşecek toplantısına kadar koltuğunda kalabileceği belirtildi. Hükümetten yapılan açıklamaya göre, Brexit için yeni bir tarih üzerinde çalışıldığı bunun da May’in koltuğunda en az 4 ay daha kalacağı anlamına geldiği söylendi.


New York Times | Trump’ın vergi bilgileri 10 yıl boyunca büyük kayıplar yaşadığını gösteriyor

New York Times gazetesi ABD Başkanı Donald Trump’ın aile şirketini işlettiği dönemlerdeki vergi belgelerine ulaştı. Bu belgelere göre Trump’ın şirketleri 1985 ile 1994 yılları arasında 1 milyar 17 milyon dolar zarar etti. Bu zararların çoğu sahibi olduğu kumarhaneler, oteller ve dükkanlar sebebiyle meydana geldi. NYT’nin haberine göre Trump, bu yıllar içerisinde neredeyse bütün diğer ABD’li vergi mükelleflerinden daha çok para kaybetti.


The Washington Post | Cumhuriyetçiler: Mueller konusu kapandı

WP’nin aktardığına göre Cumhuriyetçi Partililer dün Başkan Trump’ın “Mueller soruşturmasının yarattığı soru işaretlerini” ortadan kaldırmak için verdiği çabaya destek oldu. Senato çoğunluk lideri Mitch McConnell “konu kapandı” diyerek “Demokratların Mueller’in bulgularını kabullenip ve araştırmalarına son vermesi gerektiğini söyledi.


Die Welt | CSU daha fazla vergi indirimini net bir biçimde reddetti

Almanya’daki iktidar partisi CDU’nun ‘kardeş partisi’ CSU’da önde gelen isimlerden Eckhardt Rehberg, daha fazla vergi indirimine gerek görmediğini belirtti. Die Welt’e konuşan Rehberg, böyle bir kararın ekonomik açıdan federal hükümete zarar vereceğini düşündüğünü ifade etti.


Le Monde | Akaryakıt: Fiyatlar neden yükseliyor?

6 Mayıs Pazartesi günü, dizel akaryakıt fiyatı, litre başına 1,47 Euro’ya yükseldi. Kurşunsuz 95 fiyatı ise 1,58 Euro’yla 2013’ten beri en yüksek seviyesine çıktı. Eğer Fransa’nın akaryakıt harcamalarının yüzde 60’ı vergilerden kaynaklanıyorsa, fiyatlardaki güncel artış, petrol varili akışının artmasıyla bağlantılı.


Moscow Times | Sibirya’da düşen çığda yedi kişi hayatını kaybetti

Rusya’nın Sibirya bölgesinde düşen çığda Altay dağlarına tırmanan 7 kişi hayatını kaybederken iki tırmanıcı kurtuldu.


Al Arabiya | Pompeo, Irak’a beklenmedik ziyaretini ‘İran’ın artan hareketleri’ne bağladı

ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, Salı günü Bağdat’a beklenmedik bir ziyaret gerçekleştirip, Irak Başbakanı’yla görüştü. Pompeo, bölgedeki artan İran tehditine karşı Irak hakkında endişelerini dile getirdi. Dişişleri Bakanı’nın ziyareti, ABD Milli Güvenlik Danışmanı John Bolton’ın ‘İran rejim güçleri tehditine karşı’ bölgeye uçak gönderileceğini söylemesinden iki gün sonra yaşandı.