Dünya Basınında Bugün

Dünya basınında bugün | Düşman sınırlarının ötesindeki Ukraynalı 'partizanlar'

Farklı ülkelerin gazeteleri bugün ilk sayfalarına neleri taşıdı?

18 Ağustos 2022 09:54

T24 Dış Haberler

Britanya'da enflasyon, bu yılın temmuz ayında yüzde 10,1 ile son 40 yılın en yüksek seviyesine ulaştı. Rusya’nın Ukrayna’da başlattığı savaşta cephede yer alan, daha sonra Moskova’ya dönen asker Pavel Filatyev, yargılanma pahasına savaşa karşı duruşunu açıkladı. New York Times, Rus askerinin kontrolündeki bölgelere sızan ven 'partizanlar' olarak bilinen Ukraynalı gerillaları anlattı.

18 Ağustos 2022'de dünya basınında öne çıkan başlıklar şöyle...

The Guardian | Ukrayna’dan dönen Rus asker: Bu savaşta adalet görmüyorum

Rusya’nın Ukrayna’da başlattığı savaşta cephede yer alan, daha sonra Moskova’ya dönen asker Pavel Filatyev, yargılanma pahasına savaşa karşı duruşunu açıkladı. Eski paraşütçü asker, hapis cezası riskini, ‘hain’ olarak adlandırılmayı göze aldığını belirterek Moskova’da The Guardian muhabirine yaptığı açıklamalarda “Bu savaşta yer almaktan korkmuyorum ancak yaptığımın doğru olduğunu anlamak için adalet hissine sahip olmalıyım. Her şeyin başarısız olduğunu hissediyorum” dedi.
Filatyev, annesinin kendisini Rusya’dan ayrılması yönünde uyardığını belirtse de savaşa karşı duruşunu söylemekten çekinmediğini belirtti.


The Daily Telegraph | Britanya, G7 ülkeleri arasında en yüksek enflasyona sahip ülke

Britanya’da yıllık enflasyon, temmuz ayında 10.1’e yükselerek, 1982’den bu yana ilk kez çift haneyi gördü.
İngiliz Ulusal İstatistik Dairesi'nin açıklamasına göre, Temmuz ayındaki yüksek enflasyon, özellikle gıda fiyatlarındaki artıştan kaynaklandı. Britanya’nın dünyanın en gelişmiş ekonomileri ve AB’nin içinde olduğu G7 ülkeleri arasında en yüksek enflasyona sahip olan ülke olduğu vurgulandı.


New York Times |  Düşman hattının ötesindeki Ukraynalılar işgalcilere şöyle diyor: Alsa güvende değilsiniz

New York Times, Rus askerinin kontrolündeki bölgelere sızan ven 'partizanlar' olarak bilinen Ukraynalı gerillaları şöyle anlattı: ''Karanlık koridorlardan geçerek patlayıcı yerleştiriyorlar, Ukrayna topçuları için hedef belirliyorlar, demiryolu patlatıyorlar ve Ruslarla işbirliği yaptığı düşünülen memurlara suikast düzenliyorlar. NYT, bu partizanların savaşta giderek daha büyük bir rol oynamaya başladığını ve Rusya'yı 'utandıracak' darbeler vurduğunu belirtti. Geçen haftalarda Kırım'daki Rus hava üssüne saldırıyı 'partizanların' yaptığı belirtilmişti.


Wall Street Journal | Britanya'da enflasyon yüzde 10'u aştı; Avrupa'daki yükselişe liderlik ediyor

Britanya'da enflasyon, bu yılın temmuz ayında yüzde 10,1 ile son 40 yılın en yüksek seviyesine ulaştı. Avrupa'da Rusya'nın kararları nedeniyle enerji fiyatları yükselirken enflasyon diğer ülkelerde de yukarı yönde ilerliyor.


Moscow Times | Devlet medyası: Rusya yeni Karadeniz Filosu komutanı atadı

Rus devlet medyası, ülkenin Karadeniz Filosu'na yeni bir komutan atandığını belirtti. 

Eğer Igor Ospinov'un görevden alındığı ve Viktor Sokolov'un terfi ettiği doğrulanırsa bu Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinin 24 Şubat'ta başlamasından bu yana Rus ordusundan yapılmış en büyük değişiklik olacak.

Rusya'nın Karadeniz Filosu, Ukrayna işgali sırasında çeşitli zorluklar yaşamıştı; örneğin Nisan'da filonun amiral gemisi Moskva'yı Ukrayna batırmış ve iki ay sonra filonun askerleri Yılan Adası'ndan çekilmek durumunda kalmıştı.

Rusya'nın Karadeniz Filosu'nun merkezi ilhak edilmiş Kırım'da da son haftalarda Ukrayna saldırıları olduğu düşünülen olaylar yaşanmaya başladı.

RIA Novosti'nin çarşamba günü geçtiği habere göre Sokolov, filonun yeni komutanı olarak Sivastopol'de askerlere tanıtıldı.  Bir kaynak, 'terör tehdidi' nedeniyle kamuya açık bir tanıtım yapılmadığını belirtti. 

Daha önce Rus donanmasında üst düzey pozisyonlarda bulunan 59 yaşındaki Sokolov, 2020'den itibaren  St. Petersburg'daki denizcilik akademisinin başında bulunuyordu.


Le Monde | Savaş Kırım’ı da vurdu

Rusya’nın Ukrayna işgaliyle başlayan savaş, 2014 yılında ilhak edilen Kırım’a da sıçradı. Kırım’da Rusya’ya ait askeri üslerde meydana gelen patlamalarda Kiev resmi bir sorumluluk üstlenmezken Moskova, patlamaların “sabotaj” kaynaklı olduğunu savundu. Rusya’nın başlattığı işgalin ilk aylarında Kırım, savaştan etkilenmemişti.


Al Jazeera | Filistinli general, Rusya’yla olası iş birliğinden bahsetti

Rusya Savunma Bakanlığı, üst düzey bir Rus yetkilinin askeri ve istihbarat iş birliğini görüşmek için Filistin Yönetimi’nden bir generalle görüşme yaptığını açıkladı. Rusya’nın Ordu 2022 Forumu marjında yapılan görüşmenin içeriğine ilişkin detay verilmedi.

Al Jazeera, Filistinli generalle görüşmenin Ukrayna’da işgal altıncı ayına girerken, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in “batı hegemonyası ve neo-sömürgecilikle” mücadele için dünyada müttefik arayışında olduğu sırada gerçekleştiğini vurguladı.