Dünya Basınında Bugün

Dünya basınında bugün | Britanya'da 'yarış başladı'

Farklı ülkelerin gazeteleri bugün ilk sayfalarına neleri taşıdı?

30 Ekim 2019 09:21

T24 Dış haberler

Britanya'da uzun müzakerelerin ardından erken seçim kararı alındı. Britanya halkı 12 Aralık'ta sandığa gidecek. The Washington Post'a konuşan kaynaklara göre IŞİD lideri Ebubekir el Bağdadi, terör örgütünden bir kaynağın verdiği istihbarat sayesinde bulundu. Orta Doğu'nun gündeminde Irak ve Lübnan'daki protestolar var. Fransız gazetesi Le Monde'un muhabirleri Suriye'de IŞİD'lilerin tutulduğu bir hapishaneyi ziyaret etti.

30 Ekim 2019 tarihinde dünya basınında öne çıkan bazı başlıklar şöyle...

The Guardian | Britanya’da parlamento 12 Aralık seçimiyle çıkmazdan çıktı

Brexit anlaşmasının, parlamentodan geçmeyeceği ve bir erken seçime gidebilmek için gereken üçte ikilik çoğunluğun yokluğu kesinleşince hükümet Avrupa Birliği'nden Çıkış anlaşmasını geri çekti ve 12 Aralık'ta gerçekleşecek bir erken seçime olanak verecek salt çoğunluğa dayanan bir yasa tasarısını Salı günü Parlamento'ya sundu. Avam Kamarası 420'ye karşı 20 oyla, erken seçimlerin 12 Aralık'ta düzenlenmesini öngören tasarıyı kabul etti.


The Independent | Yarış başladı: Brexit seçimi

Avam Kamarası’nda erken seçimin onaylanmasının ardından Britanya, Noel öncesi ‘tarihi’ bir seçime gidiyor. Seçimin sonucu Britanya’nın 2020 yılında Avrupa Birliği’nden ayrılıp ayrılmayacağını belirleyecek. İşçi Partisi lideri Jeremy Corbyn seçimin ülkeyi değiştirmek için az görülecek bir şans olduğunu açıkladı. Başbakan Boris Johnson ise seçildiği tarihten bu yana Muhafazakâr Parti’de süren dalgalanmanın Avam Kamarası’nda çoğunluğu elde etmeye yardımcı olacağını düşünüyor.


New York Times | Albay, Ukrayna telefon konuşması metnindeki boşlukları doldurmaya çalıştı

ABD Ulusal Güvenlik Konseyi'nin en yetkili Ukrayna uzmanı Albay Alexander Vindman, ABD Başkanı Donald Trump ile Ukrayna lideri Volodomir Zelenskiy arasındaki telefon konuşmasının yayımlanan metninde bazı önemli detayların yer almadığını ifade etti. Albayın dün verdiği ifadeyi dinleyen üç kaynağın aktardığına göre konuşmada eski ABD Başkan Yardımcısı ve 2020 Demokrat başkan aday adayı Joe Biden'ın oğlunun çalıştığı Bursima Holding'in ismi geçti, ancak bu kayıtlarda yer almadı.


The Washington Post | Bağdadi'yi bir IŞİD üyesi ele verdi

The Washington Post'un ABD'li ve Orta Doğulu kaynaklardan aktardığına göre IŞİD lideri Ebubekir El Bağdadi'nin yakalanmasında bir IŞİD üyesi önemli rol oynadı. Bahsi geçen kaynağın Bağdadi'nin hareketlerine yardımcı olduğu, hatta terör örgütü liderinin öldürüldüğü sığınağın inşasını yönettiği belirtildi. IŞİD kaynağının sığınağın yerini ve düzenini ABD'ye verdiği belirtildi.


Moscow Times | 5 Rus paralı askeri Mozambik'teki pusuda öldürüldü iddiası

Carta de Moçambique haber portalına göre güneydoğu Afrika ülkesinde 5 Rus paralı askeri ve 20 Mozambik askeri bir "pusuda" hayatını kaybetti. Moscow Times, henüz iddiaların doğrulanmadığını ifade etti. Rusya, geçen ay Mozambik'e cihatçı örgütlerle mücadelede destek olmak için 200 paralı asker göndermişti.


Le Monde | Suriye’de cihatçıların tutulduğu hapishanelerde

Le Monde gazetesi Suriye’nin kuzeydoğusunda IŞİD militanlarının tutulduğu hapishanelere gitti. Manşetine hapishaneden çekilmiş bir fotoğrafı paylaşan Le Monde’un aktardığına göre IŞİD lideri Bağdadi’nin öldürülmesinin ardından hücrelerde bulunan televizyonlar kaldırıldı, içeri röportaj vermek için giren gazetecilere içeride tutulan insanlara gelişmeler hakkında bilgi verme yasağı getirildi.


Al Arabiya | Irak’ta protestolar: Tahrir Meydanı’nda elektrikler kesildi

Irak’ta protestoların beşinci günü yaşanırken başkent Bağdat’ın Tahrir Meydanı’nda elektrikler kesildi, güvenlik güçleri binlerce protestocuya göz yaşartıcı gazla müdahale etti. Protestoların ikinci dalgası olan bu beş gün içinde en yüksek katılımlı eylemin gerçekleştiği belirtilirken protestocuların hükümet binalarının bulunduğu Yeşil Bölge’ye girmeye çalıştığı güvenlik güçlerinin müdahale ettiği aktarıldı.