Dünya Basınında Bugün

Dünya basınında bugün | Britanya'da Muhafazakar Parti yeni liderini arıyor: "Yeni vaatler, aynı problem"

Farklı ülkelerin gazeteleri bugün ilk sayfalarına neleri taşıdı?

13 Haziran 2019 09:14

T24 Dış haberler | Metin Kaan Kurtuluş & Melis Karaca

Britanya'da Muhafazakar Parti liderliği için yarış resmi olarak başlıyor. Yeni lideri belirleyecek süreç bugün başlıyor. ABD'de Rusya soruşturmasının yankıları sürüyor. Demokratların kontrolündeki Temsilciler Meclisi iki kabine üyesini itaatsizlikle suçladı ve Trump'ın eski danışmanı Hope Hicks ifade vermeyi kabul etti. Washington Post'a göre ABD Adalet Bakanlığı da CIA'den yetkililerle soruşturma hakkında görüşmek istiyor. Moscow Times'ın haberine göre muhalif gazeteci İvan Golunov'a destek için yapılan protestoda 500'den fazla kişi gözaltına alındı. Al Arabiya'nın haberine göre Japonya başbakanı, İran’ın nükleer anlaşmayı incelemeye devam etmesini umuyor

13 Haziran 2019 tarihinde dünya basınından öne çıkan bazı manşetler şöyle..

The Guardian | İşçi Partisi’nin başarısız girişimi, anlaşmasız Brexit taraftarı adayların elini güçlendirdi

İşçi Partisi, 11 Haziran’da sunduğu önergenin reddedilmesinin ardından ‘anlaşmasız Brexit’in’ engellenmesi için çabalarını bırakmayacağını söyledi. Muhafazakâr Parti liderliği yarışından Boris Johnson ise seçim kampanyasını dün resmi olarak başlatarak, “Yeni hükümet, 31 Ekim’de Avrupa Birliği’nden ayrılmak için yeni bir rota ve kararlılığa sahip olacak” dedi. Johnson, anlaşmalı veya anlaşmasız, 31 Ekim’de Brexit’in gerçekleşeceğini vurguladı.


The Independent | Yeni vaatler, aynı problem

Britanya’da Muhafazâkar Parti genel başkanlık yarışında ilk tur başladı. The Independent'a göre adaylar vaatlerini sıralarken, Brexit, en büyük anlaşmazlık konusu olmayı sürdürüyor.

Bors Johnson: 31 Ekim’de Avrupa Birliği’nden ayrılmalıyız
Jeremy Hunt: Doğru uzlaşma yeteneğiyle bir anlaşma sağlayabiliriz
Dominic Raab: Ekim’in sonunda Avrupa Birliği’nden ayrılıyoruz
Andrea Leadsom: 31 Ekim’de ayrılmak kırmızı çizgidir


New York Times | CIA, Rusya soruşturması sebebiyle Adalet Bakanlığı tarafından yakın takibe alındı

ABD Adalet Bakanlığı, CIA'den (ABD Merkezi İstihbarat Teşkilatı) kıdemli yetkililerle Rusya soruşturması konusundaki çalışmaları hakkında  görüşme yapmak istiyor. NYT'nin iddiasına göre bunun nedeni CIA'in Rusya'nın 2016 seçimlerinde Trump'a destek olduğu sonucuna varmış olması. Habere göre Adalet Bakanlığı'nın bu kararı CIA çalışanlarını rahatsız etti.


The Washington Post | Panel iki kişiyi itaatsizlikle suçladı, Trump rahatsız oldu

Temsilciler Meclisi'ndeki Demokratların Trump'a yönelik baskısı devam devam ediyor.Rusya soruşturması ile ilgili dökümanları sakladığı gerekçesiyle bir TM paneli oy çoğunluğuyla Adalet Bakanı William Barr ve Ticaret Bakanı Wilbur Ross'u itaatsizlikle suçladı. ABD Başkanı Trump'ın geçen sene istifa eden danışmanı Hope Hicks de önümüzdeki hafta Temsilciler Meclisi'ne ifade vermeyi kabul etti. Bu gelişmelerin Trump'ı rahatsız ettiği belirtildi.


Moscow Times | Polis muhabirin tutuklanmasıyla ilgili protestoda 500'den fazla kişiyi gözaltına aldı

Rusya'da Muhalif gazeteci İvan Golunov'un tutuklanması için "sahte delil" yerleştirdiği iddia edilen polis memurlarının cezalandırılması talebiyle gerçekleştirilen protestolarda 500'den fazla kişi gözaltına alındı.Dün Golunov'a yöneltilen suçlamalar bugün sürpriz bir şekilde düşürülmüştü. Rus basını içişleri bakanlığının bu kararını halkın gösterdiği sert tepkiye bağlamıştı. Protestocular bu karara rağmen eylemi gerçekleştirme kararı almıştı. Polis bu eylemin "yasadışı" olacağını bildirmişti.


Die Welt | Trump'ın eski çalışanı Hope Hicks Kongre komitesine ifade verecek 

Trump'ın eski danışmanı ve iletişim direktörü Hope Hicks Temsilciler Meclisi'ndeki Demokratlardan oluşan bir komiteye ifade verecek. Bu, Trump'ın eski danışman ekibinden birinin Demokratlara verdiği ilk ifade olacak. Hicks'in Özel Yetkili Savcı Robert Mueller'in soruşturmasını yaptığı süreçle ilgili çok bilgili olduğu biliniyor.


Le Monde | 5G teknolojisi Avrupa Güvenlik Servisi’nde endişe uyandırıyor

ABD ile Çinli teknoloji devi Huawei arasında yaşanan casusluk riski gelecek teknolojiyle ilgili tek tehlike değil. 5G teknoloji polis ve istihbarat servisleri tarafından yapılan dinleme, konum belirleme gibi araştırmaları gittikçe karmaşıklaştırabilir. Avrupa’nın güvenlik güçleri ve geleceğin teknolojisi arasında bir bağ kurmaya başlaması gerekiyor.


Al Arabiya | Japonya Başbakanı, İran’ın nükleer anlaşmayı incelemeye devam etmesini umuyor

Japonya Başbakanı Shinzo Abe, İran Devlet Başkanı Hasan Ruhani ile görüştü. Bölgedeki belirsizliğin çözülmesi amaçlanan görüşmede, Abe, Ruhani’ye nükleer anlaşmayı incelemeye devam etmesi yönünde öneride bulundu. Japon lider, Ortadoğu’da herhangi bir silahlı çatışmanın her ne pahasına olursa olsun engellenmesi gerektiğini söyledi.