Dünya Basınında Bugün

Dünya basınında bugün | "2.turda Biden soru yağmuruna tutuldu"

Farklı ülkelerin gazeteleri bugün ilk sayfalarına neleri taşıdı?

28 Haziran 2019 09:28

T24 Dış haberler | Metin Kaan Kurtuluş & Melis Karaca

The Guardian'ın Brexit Başmüzakerecisi Guy Verhofstadt, Britanya'nın yeni başbakanı olması beklenen Boris Johnson'ın söylemlerini eleştirdi. The Times ise  Johnson'ın seçildiği takdirde anlaşmasız Brexit için acil durum bütçesi hazırlayacağını duyurdu. ABD'nin gündeminde 2020 seçimlerinde Trump'ın karşısına çıkmak için yarışan Demokrat Parti aday adayları arasında yapılan canlı yayın tartışması var. Gazeteler diğer adayların yarışı önde giden Joe Biden'a yüklendiği konusunda hemfikir. Rusya lideri Putin, FT ile yaptığı mülakatta 'Liberal dünya düzenini' eleştirdi. G20 zirvesi Japonya'nın Osaka kentinde başladı.

28 Haziran 2019 tarihinde dünya basınından öne çıkan bazı manşetler şöyle..

The Guardian | Brexit müzakerecisi: Johnson’ın ‘yanlış vaatleri’ Britanya’yı anlaşmasız Brexit yoluna ‘kilitliyor’

Brüksel’de Brexit Başmüzakerecisi Guy Verhofstadt, Britanya’da başbakanlık yarışını önde götüren Boris Johnson’ın söylemlerini eleştirdi. Verhofstadt’a göre, Johnson’ın Theresa May’in Brexit anlaşmasını bir kenara bıraktığı durumda, Britanya’nın AB’ye ‘ayrılık faturasını’ ödemek zorunda kalacağını hatırlattı. Verhofstadt aynı zamanda Johnson’ı “abartıya ve yanlış bilgilendirmeye devam eden bir adam” diye tanımladı.


The Times | Johnson’ın anlaşmasız Brexit’e hazırlık bütçesi: Damga harcına düzenleme

Britanya’nın başbakanlık yarışını önde götüren Boris Johnson, seçildiği takdirde anlaşmasız Brexit için acil durum bütçesi hazırlayacağını duyurdu. Johnson’ın acil durum bütçesinde ciddi miktarda vergi kesintileri, damga harcına düzenleme, yönetmeliklerde değişiklik yer alıyor.


 

New York Times | Yarışı önde götürenin dengesini bozmak isteyen rakipleri Biden'ı soru yağmuruna tuttu

NYT'nin haberine göre dün 2020 seçimlerinde Trump'ın karşısına çıkmak için yarışan Demokrat Parti aday adayları arasında yapılan canlı yayında yarışı önde götüren Joe Biden sık sık kendi savunmak zorunda kaldı. Adaylardan Senatör Kamala Harris, Biden'a "Kongre'de ayrımcılarla çalışmak" konusunda yaptığı yorumlar sebebiyle yüklendi. Tartışmada anketlerde ikinci sırada bulunan Bernie Sanders da yer aldı. 


The Washington Post | 2.turda daha kavgacı bir çarpışma

Washington Post da Demokrat aday adayları tartışmasının ikinci turunda Joe Biden'ın üstüne gidildiğini kaydetti. The Post, Biden'a en çok yüklenen ismin Kamala Harris olduğunu ifade etti. Biden, kendisini geçmişte ayrımcı yasalara destek vermekle suçlayan Harris'e ayrımcı olmadığını söyleyerek cevap verdi. Biden, ayrıca Harris'in California olduğu dönemdeki tartışmaları gündeme getirdi. Biden,  Başkan Trump'ın da bir yalancı olduğunu söyledi.


Moscow Times | Putin FT ile yaptığı mülakatta 'Liberal dünya düzenini' sert bir biçimde eleştirdi

Financial Times'a konuşan Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin liberal değerlerin hükümsüz hale geldiğini, çünkü "batı ülkelerinde yaşayan birçok kişi tarafından reddedildiğini" söyledi. Putin, Almanya Başbakanı Angela Merkel'in sığınmacılara karşı liberal bir politika izleyerek çok büyük bir hata yaptığını ifade etti.


Frankfurter Allgemeine | Trump ile Merkel görüştü: "İnanılmaz bir insan, inanılmaz bir kadın"

ABD Başkanı Donald Trump, G20'de Almanya Başbakanı Angela Merkel ile bir araya geldi. Trump, Merkel'in "İnanılmaz bir insan ve inanılmaz bir kadın" olduğunu söylerken FAZ'ın haberine göre Alman lider görüşme boyunca rahatsız durdu ve göz teması görmekten kaçındı.


Le Monde | Emeklilik: Hükümet reform öncesi kural değişikliği planlıyor

2025’de kurulması planlanan küresel emeklilik sisteminden önce, Fransa’da hükümet bu dönemin emeklilik sistemine dair de değişikliklere gitmeye hazırlanıyor. Emeklilik sisteminde revizyona gidilmesinin sebebi hükümet tarafından “Tabanda bir tartışma var” ifadesiyle gösterildi. Fransa’da Sarı Yelek eylemlerinin ardından ekonomide tartışmalar sürüyor.


Al Arabiya | İran gerginlikliğinin üzerine Trump: Aceleye gerek yok

ABD ile İran arasında gerginlik sürerken ABD Başkanı Donald Trump, sorunların çözülmesi için aceleye gerek olmadığını söyledi. Japonya’daki G20 Zirvesi’nde konuşan Trump, “Çok zamanımız var, onlar da istedikleri kadar zaman kullanabilir. Umarım sonunda her şey yoluna girer, eğer olumlu olursa bundan haberiniz olur” dedi.