Ekonomi

Dolar/TL'de yükseliş sürüyor: 8,45 liranın üzerini gördü

30 Mart 2021 12:02

Haftaya yükselişle başlayan dolar/TL, bugün yüzde 2'yi aşkın bir yükselişle 8,45'in üzerine çıktı. ABD tahvil faizleri yüzde 1,77'yi aşarken küresel piyasalarda değerlenen ABD Doları, Türk Lirası üzerinde baskı oluşturuyor. Dolar endeksi de 4,5 ayın zirvesi olan 93 seviyesini aştı.

Para Politikası Kurulu (PPK) üyesi olan Murat Çetinkaya'nın TCMB başkan yardımcılığı görevinden alınarak yerine Mustafa Duman'ın atanmasının ardından TL satış baskısında kalırken, Koronavirüs vaka sayılarındaki artış sonucu kısıtlamaların sıkılaştırılması ve doların küresel çapta değer kazancı da değer kaybında etkili oldu.

TIKLAYIN | Merkez Bankası Başkan Yardımcısı Murat Çetinkaya görevden alındı

8,35'in üzerine çıktı

Yeni haftanın ilk gününde 8,20'nin üzerine tırmanan dolar/TL, yeni günün ilk dakikalarına 8,28'in üzerinde başladı. Piyasaların açılmasıyla birlikte kurlarda yükseliş devam etti ve 8,35'in üzerine çıkan dolar, 8,45 seviyesini de aştı. Euro/TL ise 9,85'in üzerine tırmandı.

 


ABD tahvil getirileri yükselişte, dolar değerleniyor

Dolar, Koronavirüs aşılamasındaki hızlanma ve ABD'deki devasa mali canlandırma paketiyle enflasyon kaygılarının artmasına bağlı olarak ABD Hazine tahvillerinin getirilerinin yükselmesiyle yen karşısında bir yıllık zirvesine çıktı. ABD Hazinesi'nin 10 yıl vadeli gösterge tahvillerinin getirisi yüzde 1,77'nin üzerine çıktı. Yüksek tahvil getirileri yatırımcılar için dövizi daha cazip kılıyor. Dolar endeksi ise 4.5 aylık zirvesi olan 93.177 seviyesine çıktı.

ANLIK DÖVİZ KURU İÇİN TIKLAYIN