Eğitim

Diyarbakır’da 120 öğretmen "norm fazlası" kaldı, sendika atamaları yargıya taşıdı

20 Nisan 2025 10:38

Güncelleme: 20 Nisan 2025 10:47

Millî Eğitim Bakanlığı’nın proje okulları yönetmeliğinde yaptığı değişiklik nedeniyle Diyarbakır’da 120 öğretmenin açıkta kaldığı öğrenildi. Eğitim-Sen, atama sürecinde liyakat ve hizmet puanlarının dikkate alınmadığını belirterek konuyu yargıya taşıdı.

MEB’in şubat ayında proje okullarında görev süresi dört yılı aşan öğretmenlerin yeniden başvuru yapmasını zorunlu kılan yeni düzenlemesi, ülke genelinde yaklaşık 38 bin öğretmeni etkiledi. Görev süresi dolan öğretmenlerin yüzde 80’i görevine devam ederken, kalanlar başka okullara atandı ya da açıkta bırakıldı. Diyarbakır’da yaklaşık 200 öğretmenin bu süreçten etkilendiği, 120 öğretmenin ise herhangi bir kuruma yerleştirilmediği bildirildi.

Eğitim-Sen Diyarbakır 1 Nolu Şube Eş Başkanı Faruk Ercan, yaşanan mağduriyetin öğretmenler kadar öğrencileri de olumsuz etkilediğini belirterek, “Okul müdürleri kendi yakınlarını yerleştirdi, liyakat gözetilmedi. Kriter belirtilmesine rağmen atamalar tamamen bakanlığın inisiyatifine bırakıldı” dedi. AmidaHaber'in aktardığına göre, Ercan, Eğitim-Sen’in yürütmenin durdurulması talebiyle açtığı davanın devam ettiğini söyledi.

Ercan ayrıca, Eğitim-Sen üyelerinin görev verilmeden norm fazlası ilan edildiğini, yerlerine ise başka sendikalara mensup öğretmenlerin atandığını iddia etti. “Bu uygulama öğretmenlerin motivasyonunu kırıyor. Liyakatsiz atama, öğrencilerin eğitimine de zarar veriyor” diyen Ercan, bakanlığı bilimsel kriterlere dayalı ve liyakati esas alan bir yönetmelik hazırlamaya çağırdı.

 

Üniversiteliler bu köyde buluşuyor, çok önemli isimler bilimi gönüllü paylaşıyor