Gündem

Diyarbakır Barosu Tahir Elçi için 164 kez buluştu

Baro Başkanı Cihan Aydın, Elçi cinayeti soruşturmasında herhangi bir ilerleme kaydedilmediğini söyledi

22 Şubat 2019 18:09

Diyarbakır’un Sur ilçesinde 28 Kasım 2015 tarihinde işlenen Tahir Elçi cinayetinin faillerinin bulunması amacıyla Diyarbakır Barosu tarafından her hafta yapılan eylemin 164’üncüsü gerçekleştirildi. Dünya Anadil Günü dolayısıyla bu hafta Kürtçe konuşan Baro Başkanı Cihan Aydın, Elçi cinayeti soruşturmasında herhangi bir ilerleme kaydedilmediğini söyledi.

Diyarbakır Barosu’na bağlı avukatlar 164. kez Diyarbakır Adliyesi’nin toplanarak Elçi cinayetinin aydınlatılması için çağrı yaptı. Dünya Anadil Günü dolayısıyla bu hafta Kürtçe konuşan Baro Başkanı Aydın Londra Üniversitesi Adli Mimarlık Bölümü’nün hazırlayıp, soruşturma savcılığına sunulan, raporun işaret ettiği muhtemel faillerin soruşturmaya dâhil edilmediğini aktardı.

Anadilin dünyanın bütün halkları için temel bir hak olduğunu ifade eden Aydın, çocukların dil, kültür, edebiyat, bilim ve diğer alanlarda başarısının anadilin kullanımına bağlı olduğunu da dile getirdi.  Aydın Kürt çocuklarının dünyanın diğer çocuklarına göre kendi anadillerinden yoksun bırakıldığını söyledi.

"Anadil şerhi kaldırılsın"

Birleşmiş Milletler (BM) Çocuk Hakları Sözleşmesi’ni kabul eden Türkiye’nin anadil kullanımına ilişkin maddeye şerh koyduğunu hatırlatan Aydın, bu şerhin kaldırılmasını talep etti. Aydın, yine Türkiye’deki tüm diller üzerindeki yasağın kaldırılması ve ülkede yaşayan tüm halkların anadilinin eğitim ve kültür dili olmasını istedi. Bu noktada Kürtçe, Lazca, Süryanice ve Çerkesce üzerinde çalışma yürüten kurum ve kuruluşlara çağrıda bulunan Baro Başkanı, “Bu destek ve yardım, ülkenin parçalanmasına sebep olmaz, aksine ülkenin büyümesine, halkların kardeşlik duygusu ve birbirini sevmesine vesile olur” diye belirtti.

Kürtçe Sözlük’te sona gelindi

Kürt kurum ve kuruluşlarına, iş insanlarına yaşamın genel dili haline gelmesi için bütün çalışmalarında Kürtçeyi kullanma çağrısında bulunan Aydın, Tahir Elçi’nin baro başkanlığı döneminde başlatılıp, Mezopotamya Vakfı’nın sürdürdüğü Kürtçe Hukuk Sözlüğü projesinde ise sona doğru gelindiğini aktardı.

Yapılan konuşmanın ardından 5 dakikalık oturma eylemi ile bu haftaki açıklama sona erdi.