Politika

Diyarbakır AKP yönetiminden kayyımlara eleştiri: Halkla bütünlük sağlayamadılar

Genel Merkez'e sunulmak üzere hazırlanan raporda, kayyımların partiye kaybettirdiğine vurgu yapılacak

03 Nisan 2019 02:10

Veysi Polat

Diyarbakır’da 2014 yerel seçim sonuçlarına göre oyları düşen, 2018 genel seçimlerine göre de kimi yerlerde ciddi artış gösteren AKP İl Teşkilatı, Genel Merkez'e sunulmak üzere bir rapor hazırlayacak.

AKP Diyarbakır İl Örgütü, 31 Mart Mahalli İdareler  Seçimleri’ni masaya yatırdı. 2014 yerel ve 2018 genel seçim sonuçları üzerinden seçimleri analiz eden AKP il örgütü, alınan oylardan memnun olsa da Hani ve Çermik dışında belediye kazanamadı. AKP’den alınan kulis bilgilere göre, sonuçlar üzerinden parti genel merkezine kapsamlı bir rapor iletilecek.

“Kayyımlar memur gibi çalıştı”

Raporda, özellikle atanan kayyımların çok bürokratik çalıştığı, halkın arasına koruma ordularıyla indiği ve genel slogan olan ‘gönüllere dokunamadığına’ vurgu yapılacak. Kayyımların belediye meclislerini devre dışı bırakmasını da eleştiren AK Partililer, şu değerlendirmeyi yapıyor:

“AK Partili Belediye Meclis üyeleriyle ortak çalışma yürütülseydi, halkın arasına girilerek sorunlara çare olunabilirdi. Kayyımlar kendi başına çalıştı. Bir memur anlayışıyla hareket ettiler. Bu ciddi bir sorun. Daha farklı çalışma yürütülebilirdi. Örneğin AK Partili Meclis Üyelerinden biri Başkan Yardımcısı yapılabilirdi. Bu öneri Cumali Atilla Bey’e yapılmasına rağmen kabul görmedi. Oysa yasal olarak da bir sorun yoktu. Bu olmuş olsaydı sonuç farklı olurdu. Seçim bitti artık. 2018’e göre ciddi oranda oy artışı yaptığımız, başarılı olduğumuz ilçeler var. 2014’e göre de düşüş yaşadığımız yerler mevcut. Bu sonuçlar üzerinden bir özeleştiri vermemiz gerekiyor. Halk bir değişiklik istiyor. Bu açık ortada. Gönülleri mutlaka tamir edeceğiz.”

31 Mart yerel seçimlerde AKP’nin Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanlığı için aday gösterdiği kayyım Cumali Atilla yüzde 30.99, HDP’nin Eş Başkan adayları Adnan Selçuk Mızraklı ve Hülya Alökmen Uyanık yüzde 62.93 oranında oy almıştı. Atilla, hendek ve barikat olaylarından sonra Ankara Etimesgut Kaymakamı iken 1 Kasım 2016 tarihinde kayyım olarak atanmıştı.