Gündem

DİSK, KESK, TMMOB ve TTB’den kayyımlara karşı ortak mücadele vurgusu: "Kabul etmeyin, susmayın"

28 Ağustos 2019 12:23

Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK), Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK), Türk Tabipleri Birliği (TTB) ve Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) sözcüleri, İçişleri Bakanlığı kararıyla Diyarbakır, Van ve Mardin belediye başkanlarının görevlerinden alınarak yerlerine kayyım atanmasına karşı ortak mücadele vurgusu yaptı. HDP'ye yapılan ziyarette HDP Eş Genel Başkanı Sezai Temelli ile görüşüldü. Görüşme sonrası basın açıklamasında bulunan Temelli, "Herkese çağrıda bulunuyoruz, kabul etmeyin, susmayın" dedi.

"Sadece belediye başkanlarının görevden alınması, kayyım atanması ile karşı karşıya değiliz. Karşı karşıya olduğumuz şey bir darbedir" diyen HDP Eş Genel Başkanı Temelli, "Bir darbe mekaniğinin sürekliliğidir. Kayyımsız yönetemeyen, OHAL’siz yönetemeyen iktidarın yarattığı baskıdır, zulümdür.  Kayyıma karşı çıkmak aslında bir insan hakları mücadelesidir. Bir demokrasi, hukuk mücadelesidir. Devletin hukuktan uzaklaştığı, demokrasiden kaçtığı bir süreçte ısrarla verilen hukuk devleti mücadelesidir. Anayasal bir devlet mücadelesidir. Demokrasi ve barış mücadelesidir" diye konuştu.

"Kabul etmeyin, susmayın"

"Kabul etmeyin, susmayın" çağrısında bulunan Temelli, "Bu iradeyi, bu anlayışı ve saldırıyı kabul etmiyoruz. Bir an önce arkadaşlarımızın görevlerine iade edilmesini istiyoruz. Bununla yetinmiyoruz. Türkiye’de demokratik yaşamı ve siyaseti yok sayan, şiddeti meşrulaştıran bütün uygulamaların son bulmasını istiyoruz. Bu amaçla yan yana geliyoruz. O yüzden bu dayanışma önemlidir. Siyasi partilere, toplumsal muhalefete, vicdan sahibi herkese tüm kurumlara çağrı yapıyoruz" sözlerini kaydetti.

Öte yandan Temelli, kayyım atamalarının Van, Diyarbakır ve Mardin'le sınırlı kalmayacağını söyleyerek, "Bu zihniyet herkesin kapısını çalmaya, herkesin hakkını gasp etmeye kararlıdır. Bu kararlılığın karşısında biz de insan haklarından, hukuktan ve demokrasi zemininden vazgeçmez bir irade ile mücadelemizi sürdüreceğiz, Demokrasi ve barış gelene kadar dayanışmamıza devam edeceğiz, ortak irademizi alanlarda iş yerlerimizde, var olduğumuz her yerde büyüteceğiz" dedi.

"Yok ben almadım diyorsa İçişleri Bakanı, acilen bu kayyımı görevden almalı"

Temelli, Mardin'e kayyım olarak atanan Mustafa Yaman'ın İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ile Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Tayyip Erdoğan başta olmak üzere AKP'li vekillere verdiği iddia edilen pahalı hediyelere ilişkin olarak da konuştu. Temelli, "Burada müfettiş incelemelerinin ötesinde yanıt bekleyen bir soru var. Bu hediyeyi aldınız mı, almadınız mı? Yok ben almadım diyorsa İçişleri Bakanı, acilen bu kayyımı, bu valiyi görevden alması gerekiyor" dedi.

"Soylu'ya tavsiyem; valiyi arasın, karar versinler"

Kayyım atanan Vali'nin, "Her gelene ben hediye verdim" açıklamasıyla, Soylu'nun "Asla hediye almadım" sözlerinin çeliştiğini belirten Temelli, "Farklı iki açıklama ile karşı karşıyayız. İçişleri Bakanına tavsiyem valiyi bi arasın konuşsunlar, karar versinler hediyeyi aldı mı almadı mı? Kaldı ki buna hediye de denmez hediye dediğin 100 lira olur, 500 lira olur. İki tane 40 bin liralık hediye mi olur? Hediyenin rakamları inanılmaz boyutlara  ulaşmış durumda. Bu açıdan da incelenmesi gerekiyor" sözlerini kaydetti.

AB Büyükelçileriyle bir görüşme olacak mı? 

Temelli, kendisine yöneltilen, "AB Büyükelçileriyle bir görüşme olacak mı? Bu süreçte muhalefetle görüşmeler gerçekleştirdiniz. CHP ile görüştünüz. Demokratik bir muhalefet birliği söz konusu olabilir mi?" sorusuna da şöyle yanıt verdi:

Belediye eş başkanlarımızın programı var, AB delegasyonu ile bir görüşme yapacaklar. Başka programları da olacak. Biz de kendi programımızı yürütüyoruz. Bugün öğleden sonra Saadet Partisi ile bir araya geleceğiz. Hem siyasi partiler, hem STK’larla ve bir çok yapı ile görüşmemiz var. Bu görüşmelerimiz 19 Ağustos’tan önce planlanmıştı. Bugün de demokrasi ittifakı çerçevesinde bütün kamuoyunu demokrasi meselesinde inisiyatif almaya davet ediyoruz. Demokratik bir müzakerenin, demokratik bir anayasanın ve özellikle yargı reformunun hayata geçmesi için ne yapmalıyız, birlikte nasıl hareket edebiliriz? Çünkü çok ciddi sorunları olan bir ülkede yaşıyoruz. Bu sorunların çözümü konusunda bize sorumluluk düşüyor, iktidarın bu sorunları çözemediği, siyaset üretemediği acze düştüğü bir durumda muhalefet, toplumsal muhalefet mutlaka inisiyatif almalıdır. Buna yönelik çabamız var. Tabii 19 Ağustos’tan sonra bir kez daha ortaya çıktı ki bu yönetememe hali bir darbe gerçekleştirdi. Tabii ki toplumsal muhalefete ve bize düşen darbeye karşı çıkmaktır. Darbeye karşı da bir duruş sergilemek ve inisiyatif almaktır. Kayyımlara karşı olan tavrımız bu görüşmelerde kendisine bir başlık olarak yer buluyor. 

"Kayyım uygulaması halkın seçme seçilme hakkının gasbıdır"

KESK Eş Genel Başkanı Mehmet Bozgeyik de şunları kaydetti:

DİSK, KESK, TMMOB ve TTB adına, başkanlar eş başkanlar adına bugün HDP  Eş Genel Başkanlarını, MYK Üyelerini ziyaret ederek 19 Ağustos tarihinde Van, Diyarbakır, Mardin Büyükşehir Belediyelerine kayyım atanmasını ve yine belediye eş başkanlarının görevden alınmasını ve valilik kararıyla meclis üyelerinin görevlerine son verilmesini kabul etmediğimizi ifade ettik. Bu kayyım uygulamasını Türkiye’deki demokrasiye darbe ve halkın seçme seçilme hakkının gasbı olarak görüyoruz. Dün de Diyarbakır ve Mardin’i ziyaret ederek, eş başkanlara yaptığımız dayanışma ziyaretimizle bu kayyımcı anlayışı kabul etmeyeceğimizi bir kez daha ifade etik. 

Türkiye uzun süreden beri bir anayasasızlık süreci ile karşı karşıya. 15 Temmuz sonrasında 20 Temmuz’da ilan edilen OHAL ile Anayasa ihlal edilmiştir. O tarihten beri sendikal hak ve özgürlüklerimizi kullanmamızdan dolayı, barışa dair tutumumuzu kamuoyu ile paylaşmamızdan dolayı yüz binlerce kamu emekçisi hukuksuz bir şekilde işlerinden atıldı. Biz dört emek ve meslek örgütü olarak o günden bugüne barışın egemen hale gelmesi noktasında ortak mücadele yürüttük.
 
Kayyım uygulamaları ile Türkiye’deki tüm muhalif kesimlere yönelik baskı uygulamalarının devam ettirileceğinin mesajı veriliyor. Bizler Diyarbakır, Mardin ve Van’daki kayyım uygulamasından hükümetin vazgeçmesini, görevden alınan belediye eşbaşkanları ve meclis üyelerinin yeniden görevlerine atanmasını talep ediyoruz. 

Tüm toplumsal kesimleri bu hukuksuz anayasa dışı uygulamalara karşı dayanışma içinde olmaya çağırıyoruz. Saat 12:30’da da CHP Genel Başkanı Sayın Kemal Kılıçdaroğlu ile görüşme yaparak bu hukuksuz uygulamaya yönelik ortak bir tutum sergilenmesi gerektiğini ifade edeceğiz.