20 Mayıs 2025 12:22
Güncelleme: 20 Mayıs 2025 13:44
T24 Haber Merkezi
DEM Parti İstanbul Milletvekili Cengiz Çiçek, "Queen Tarım" firmasındaki "sendikal baskı, işçilere yönelik tehdit ve hak ihlalleri" iddialarını Meclis gündemine taşıdı. Fabrikada düşük ücret politikalarından, kötü çalışma koşullarından ve kadın işçilere baskı yapıldığından bahseden Çiçek, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan'a, "Sendika temsilcisinin işe iadesi ve işyerinde sendikal hakların korunması için Bakanlığınız doğrudan bir müdahalede bulunacak mıdır?" diye sordu.
İzmir Dikili'de çiçek üretilen Queen Seracılık'ta çalışan yaklaşık 350 işçi Birleşik Tarım Orman İşçileri Sendikası (BTO-SEN)'nda örgütlenmişti.
İşveren, sendikaya karşı "yetki itiraz davası" açmıştı. BTO-Sen itiraza rağmen toplu sözleşme taslağını işverene ileterek görüşme sağladı. 30 maddenin tutanak altına alınmasının hemen ardından işveren önce "sabah ara paydosunda işçilere 1 adet poğaça/simit verilmesi" talebine karşı çıkmış; ardından 2025'te zam yapmayacağını belirtmişti.
CANDAN YILDIZ'IN YAZISI - Alt tarafı bir çiçek deme, o çiçekte hakkını arayan bir kadının emeği olabilir!
Çiçek, konuya ilişkin olarak şu açıklamayı yaptı:
“İzmir Dikili’de faaliyet gösteren Danimarka merkezli Queen Tarım (Queen® Flowers) firmasında çalışan ve büyük çoğunluğu kadınlardan oluşan yaklaşık 350 işçi, düşük ücret politikaları, kötü çalışma koşulları ve sistematik baskılarına karşı Birleşik Tarım Orman İşçileri Sendikası (BTO-SEN) çatısı altında örgütlenmiştir. Kasım 2024’te Bakanlık tarafından yetki tespiti yapılmasına rağmen işveren, bu kararı tanımamış, sendikayı yok sayarak işçilere yönelik yoğun bir yıldırma politikası başlatmıştır.
Toplu sözleşme görüşmeleri yüzde 0 zam dayatmasıyla kilitlenmiş, işveren kendi tercih ettiği sarı sendikayı devreye sokmuş ve sahte tutanaklarla işçileri bastırmaya çalışmıştır. Enflasyonist ortamda ‘ne kadar geç imzalanırsa o kadar az öderiz’ anlayışıyla hareket eden firma, yalnızca iş hukukunu değil, hak ve adaletin en asgari ilkelerini de yok saymıştır.
İşverenin sendikasızlaştırma politikası kapsamında, BTO-SEN üyelerine yönelik ciddi baskılar uygulanmıştır. Sendikalı işçiler performans değerlendirmelerinde bilinçli biçimde düşük notlarla cezalandırılmış, sağlık ve güvenlik önlemleri alınmadan tehlikeli işlerde görevlendirilmiştir. Bu süreçte işyeri temsilcisi Ali Aydın, iş güvenliği önlemleri alınmadan derin su kuyularında ve sera çadırlarında görevlendirilmiş, ardından da hukuksuz biçimde işten çıkarılmıştır.
Kadın işçilere yönelik cinsiyet temelli hak ihlalleri daha da vahim bir tablo çizmektedir. Sendikalı kadın işçiler silahlı tehditlere, evlerine ve ailelerine yönelik baskılara maruz bırakılmış, sistematik taciz ortamı oluşturulmuştur."
Çiçek, Bakan Işıkhan'a şu soruları yöneltti:
© Tüm hakları saklıdır.