Gündem

Damar'ın katili avukatına böyle sahip çıktı: Ekstra not vaadiyle öğrenciler salona getirildi, avukatım tehdit edildi

Müebbet hapis cezası alan Hasan İsmail Hikmet, Ankara Barosu'nu TBB'ye şikâyet etti

27 Şubat 2020 12:26

T24 Haber Merkezi

Akademisyen Ceren Damar’ı öldüren ve ağırlaştırılmış müebbet hapse mahkûm edilen Hasan İsmail Hikmet, savunması büyük tepki çeken avukatı Vahit Bıçak'a, "Dava konusu eylem kamuoyuna kadın cinayeti gibi takdim edildi", "Mağdurun babası duruşmada şov yaptı", "Ekstra not vaadiyle öğrenciler salona getirildi", "Evrensel savunma hakkım kısıtlandı", "Avukatım tehdit ve hakaret edildi" ifadeleriyle sahip çıktı.

Ankara Barosu, savunmasında Bıçak hakkında rencide edici ifadeler kullanan, kamuoyunun büyük tepkisini çeken Bıçak’la ilgili iki ayrı disiplin soruşturması başlattı.

Baronun başlattığı Ekim 2019 tarihli ilk soruşturmadan sonra cinayeti işleyen Bıçak’ın müvekkili Hikmet, Türkiye Barolar Birliği’ne (TBB), Ankara Barosu yönetimini şikâyet etti.

"Duruşma öncesi mağdurun babası aleyhime linç kampanyası başlattı"

Ankara Barosu Yönetim Kurulu üyelerinin tamamı hakkında şikayette bulunan Hikmet’in, dilekçesinde şunları kaydettiği öğrenildi: "Sanık müdafiliği görevi avukatım Prof. Dr. Vahit Bıçak tarafından yürütülmektedir. 27 Eylül 2019’da yargılamamın ilk duruşması gerçekleşti. Duruşmada susma hakkımı kullanmadım. Olayın oluşumunu detaylı olarak hem yazılı hem sözlü olarak anlattım. Duruşma öncesi mağdurun babası Mustafa Damar, basın toplantısı düzenleyerek kamuoyunda aleyhime linç kampanyası başlattı. Olayın kadın cinayeti (mağdurun cinsiyetin dolayı işlenen cinayet) olmadığı halde, kamuoyuna kadın cinayeti gibi takdim edildi.

"Duruşma salonu öğrencilere ekstra not vaadiyle hınca hınç dolduruldu"

Mağdurun babası ve Çankaya Üniversitesi, öğrencilere ekstra not verme vaadiyle duruşma salonunu hınca hınç doldurdular. Mağdurun babası Mustafa Damar’a ilk söz verildi.

Kanuna göre ilk sözün sanığa verilmesi gerekiyordu. Mustafa Damar, seyircilere yönelik şov niteliğinde konuşma yaptı. Salondaki izleyiciler tarafından usule aykırı olarak alkışlandı. Şahsım ifade verirken yuhalamalar oldu. Avukatıma yönelik de salonda tehdit ve hakaret gerçekleşti. Anayasal ve evrensel savunma hakkımı gereği gibi etkin bir şekilde kullanmam engellendi."

"Avukatım baskı altına alındı"

Dilekçesinde Ankara Barosu Dergisi başta olmak üzere avukatların savunma hakkı ile ilgili çeşitli yerlerde yayımlanan makalelere yer veren Hikmet, şöyle devam etti: "Şikayet olunan Ankara Barosu Başkanı ve yönetim kurulu üyeleri, celsenin başında mağdur tarafında yer almışlar, katılma taleplerini ağır ceza mahkemesi heyetine sunmuşlar, ara kararla katılma talepleri reddedilmiştir.

Buna rağmen duruşma salonunda katılan vekillerine ayrılan bölümde oturmaya ve duruşmanın gidişatına müdahale etmeye devam etmişlerdir. Müdahil vekilliği sıfatını usulsüz olarak üstlenmişlerdir. Avukat Prof. Dr. Vahit Bıçak hakkında şahsımın savunmasını üstlenmiş olması nedeniyle Ankara Barosu YK tarafından resen disiplin soruşturması başlatılarak şahsımın savunma hakkıma müdahale edilmiştir. Avukatım baskı altına alınarak şahsımı savunma görevini layıkıyla yerine getirmesi engellenmektedir. Avukatıma yapılan bu haksız müdahaleden zarar görmüş, savunma hakkım zedelenmiş bulunmaktadır."