Politika

Cumhuriyet yazarı Balbay: Kenan Evren, ete kemiğe bürünüp yeni bir anayasa yapalım dediğinde ortaya ne koyabilecekse Erdoğan da onu koyabilir!

Balbay, "Erdoğan, Erdoğan anayasasına karşı!" başlıklı bir yazı kaleme aldı

07 Ekim 2021 09:34

Cumhuriyet yazarı Mustafa Balbay, yeni anayasa tartışmalarıyla ilgili olarak, "Anayasa değişikliği gündeme gelince iktidar çevreleri, '12 Eylül 1980 Anayasası’ndan kurtulmalıyız' diyor. Bu, gerçek değil. Yürürlükteki anayasa, Erdoğan anayasasıdır!" dedi. 

Balbay, yazısında şu ifadeleri kullandı:

"AKP iktidarından önce de anayasada değişiklikler yapıldı. Bunlar makyaj denebilecek, özünde yasakları bir nebze azaltan değişikliklerdi. 12 Eylül anayasanın başı Evren’in görev süresinin dolmasından hemen sonra usul usul değişiklikler başladı. Hakkını teslim edelim, en köklüsü Hüsamettin Cindoruk’un Meclis Başkanlığı döneminde oldu. Çalışmalar, küçük-büyük bütün partilerin eşit katılımı ile olmuştu.

Özetle, AKP’den önceki anayasa değişiklikleri gıdım gıdım yasakların gevşemesi şeklinde oldu. AKP döneminde ise 12 Eylül 1980 ruhunun perçinlenmesi ile sonuçlanan değişiklikler yapıldı.

Türkiye’nin ikinci 12 Eylül’ü, 2010 referandumunda yargı darmadağın edildi. Bu, darbe anayasasından başka bir şey değildi. Zaten öyle sonuçlandı.
...

AKP dönemi değişiklikleriyle 12 Eylül Anayasası’nın ruhu perçinlenmiş ve bu zeminde başkalaşım olmuştur. Erdoğan, yeni bir anayasa yapalım derken Erdoğan anayasasını hedef almaktadır!

Kenan Evren, ete kemiğe bürünüp yeni bir anayasa yapalım dediğinde ortaya ne koyabilecekse Erdoğan da onu koyabilir!"

TIKLAYIN - Erdoğan: Biz yeni anayasa diyoruz, birileri de çıkıyor "Gerekirse ilk 4 maddeyi de değiştiririz" diyerek PKK güdümündeki siyasi yapıya göz kırpmaya çalışıyor