Politika

Cumhurbaşkanlığı yetkilisi: Yakın zamanda İsveç ve Finlandiya en az 20 teröristi sınır dışı edecek

Prof. Çağrı Erhan, bunun olmaması halinde Türkiye’nin tutumunun devam edeceğine de vurgu yaptı

30 Haziran 2022 08:16

HaberTürk yazarı Muharrem Sarıkaya, NATO görüşmelerinde Türkiye'nin İsveç ve Finlandiya ile imzaladığı üçlü muhtırada iki ülkenin "PYD/YPG ile FETÖ’ye destek sağlamama sözü vermesine" dikkat çekerken, PYD/YPG'nin ilk kez belgelere adının açıkça yazıldığına vurgu yaptı. 

Sarıkaya, "Aktarıldığına göre belgeye bu paragrafın girmesi için Türkiye oldukça gayret sarf etmiş. Cumhurbaşkanı Sözcüsü İbrahim Kalın ile Dışişleri Bakan Yardımcısı Sedat Önal’ın geçen hafta Brüksel’de Finlandiya ve İsveç tarafı ile yaptıkları görüşmede madde gündeme gelmiş. Her iki ülke de itirazda bulunmuş. Ancak dünkü toplantı sırasında Cumhurbaşkanı Erdoğan, Finlandiya Cumhurbaşkanı ve İsveç Başbakanı’na, 'Eğer bu madde yoksa ve bu paragraf girmeyecekse toplantıyı uzatmayalım, bitirelim' diyerek kararlı tutumu sürdürmüş. NATO Genel Sekreteri’nin baştan beri Türkiye lehine devam ettirdiği olumlu tutum da eklenince iki ülke çaresiz kabul etmiş" ifadelerini kullandı. 

Köşesinde, Cumhurbaşkanlığı Dış Politika Kurulu Üyesi Prof. Dr. Çağrı Erhan ile yaptığı görüşmeye de yer veren Sarıkaya, şunları kaydetti:

"Mutabakat gereği iki ülkenin topraklarında üslenen PKK, FETÖ ve diğer terör örgütleri elemanlarını sınır dışı etmek için aceleci davranacaklarını da dile getirdi. 'Çok yakın gelecekte en az 20-25 terör elamanının bu ülkelerden sınır dışı edildiğine tanıklık edeceğiz' dedi… Bunun olmaması halinde Türkiye’nin tutumunun devam edeceğine de vurgu yaptı. İki ülke için adaylık sürecinin başladığını anımsatıp, 'Henüz adaylık yolu açıldı, kesin üyelik için bir yıldan fazla süreleri var' dedi.

Sözlerinden çıkardığım kadarıyla önceki akşamki görüşmede iki ülke de terör örgütü elemanlarının sınır dışı edilip, bazılarının iadesi konusunda vaatte bulunup, söz vermiş."

Yazının tamamı için tıklayın.

TIKLAYIN - NATO’da dörtlü zirvenin şifreleri; Türkiye neden tutum değiştirdi?